Η μεγάλη ληστεία του τρένου το 1963

Αυτή η ληστεία της 8ης Αυγούστου του 1963 σε ειδική ταχυδρομική αμαξοστοιχία που μετέφερε χαρτονομίσματα για πολτοποίηση έκανε πάταγο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ληστεία έγινε με βάση εσωτερική πληροφόρηση.

Η μεγάλη ληστεία του τρένου το 1963

Το τρένο οδηγήθηκε από τους ληστές μέχρι το σημείο όπου βρίσκονταν τα φορτηγά τους, ώστε να μεταφέρουν σε αυτά τα χρήματα 120 ταχυδρομικούς σάκους με 2,6 εκατ. στερλίνες.

Οι ληστές όμως, όπως γράφτηκε, «δεν ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχοι», διότι μια σειρά λαθών, όπως κουβέντες που είχαν ανταλλάξει με ορισμένους σιδηροδρομικούς, τα δακτυλικά αποτυπώματά τους, διάφορα άλλα πειστήρια, αλλά και η αλόγιστη σπατάλη των χρημάτων που είχαν κλέψει, οδήγησαν εύκολα τις αστυνομικές αρχές. Τους πρόδωσε και μια παρτίδα «Μονόπολι», την οποία οι ληστές έπαιζαν χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα χρήματα.

Η αστυνομία αναζήτησε, πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς, πιθανούς συνενόχους τους στο εσωτερικό των Βασιλικών Ταχυδρομείων. Πολλά άτομα ανακρίθηκαν και στις 16 Αυγούστου συνελήφθησαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Οι αστυνομικές έρευνες απέφεραν καρπούς και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους ληστές.

Στις 22 Αυγούστου ο Τσάρλι Γουίλσον κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη ληστεία, τον Σεπτέμβριο συνελήφθη ο Ρόναλντ Μπιγκς, που τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε στο πιο προβεβλημένο πρόσωπο της συμμορίας.

Τον Δεκέμβριο η αστυνομία ανακάλυψε σάκους με χρήματα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, ενώ ο κύριος όγκος τους δεν βρέθηκε. Συνολικά 12 άτομα καταδικάστηκαν σε συνολικά 307 χρόνια κάθειρξη, πολλοί όμως από τους ληστές δεν συνελήφθησαν ποτέ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1303:
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας λειτουργεί για τελευταία φορά. Ισχυρός σεισμός διαρρηγνύει τα τοιχώματά του και καταπίπτει μέρος αυτού.
1680: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Τριαντάφυλλο από τη Ζαγορά.
1884: Τελούνται στον Πειραιά πάνω στη φρεγάτα «Ελλάς» τα εγκαίνια της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, πρώτος διοικητής της οποίας είναι ο πλωτάρχης Ηλίας Κανελλόπουλος.
1898: Γεννιέται ο Αλέξης Μινωτής, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου.
1952: Ο Τιραμόλα κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε κόμικ-στριπ.
1963: Ακούγεται για πρώτη φορά στα ερτζιανά το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Honeymoon Song» στην εκδοχή των Beatles. Είναι το γνωστό «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου».
1974: Ο Ρίτσαρντ Νίξον, σε εθνική τηλεοπτική μετάδοση, ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, με ισχύ από το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
1984: Η 19χρονη Αγγελική Κανελλοπούλου φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του τένις, που είναι άθλημα επίδειξης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, αλλά ηττάται από την Κάθριν Tανβιέρ με 6-2, 6-1. Θα περάσουν 20 χρόνια μέχρι μία άλλη Ελληνίδα, η Λένα Δανιηλίδου, να φτάσει τόσο ψηλά.
1990: Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο (Α’ Πόλεμος του Κόλπου).
1992: Η «Dream Team» κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.
1999: Στον αγώνα της πρεμιέρας του βελγικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μεταξύ Βέστερλο και Γκενκ (6-6) σημειώνονται 12 γκολ, 5 πέναλτι και 4 κόκκινες κάρτες, ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί στο βελγικό πρωτάθλημα.
2004: Η ΔΟΕ απαγορεύει στη Σοφία Σακοράφα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τη σημαία της Παλαιστίνης. Η 47χρονη ακοντίστρια είχε υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο συμπαράστασης.
2009: Ο 26χρονος αρχηγός της Εσπανιόλ, Ντανιέλ Χάρκε, αφήνει την τελευταία του πνοή σε προπονητικό κέντρο της πόλης Κοβερτσιάνο στην Ιταλία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένειά του.
2018: O 20χρονος Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, όταν στο πέμπτο του άλμα απογειώνεται στα 8,25 μ., επίδοση που είναι η καλύτερή του φετινή και κοντά στο ατομικό ρεκόρ του, τα 8,30 μ.
2021: Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά την ήττα της στον τελικό από τη Σερβία με 13-10.