Το πολυμορφικό ρόστερ του Ολυμπιακού

Το "ΦΩΣ" σας παρουσιάζει αναλυτικά το ανανεωμένο και πολυμορφικό ρόστερ του Ολυμπιακού για την σεζόν 2018-2019, το οποίο έχει στόχο να επαναφέρει την ομάδα στους τίτλους. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Το πολυμορφικό ρόστερ του Ολυμπιακού

Ύστερα από μία σεζόν στην οποία ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε με αρκετούς και συχνούς τραυματισμούς, με αποκορύφωμα το γεγονός πως έχασε σχεδόν για όλη την σεζόν τους Δημήτρη Αγραβάνη και Κιμ Τιλί, οι Πειραιώτες εύχονται και ελπίζουν να έχουν πάνω απ' όλα υγεία φέτος στην ομάδα τους. Για να βρει η ομάδα ρυθμό και να αποδώσει τα αναμενόμενα, δίχως να επηρεαστεί από απώλειες. Και έχει φέτος ενδιαφέρον το ρόστερ των Πειραιωτών. Όχι μόνο από πλευράς πως υπάρχει ένα γοητευτικό ερωτηματικό για το τι ομάδα θα μας παρουσιάσει στην ερχόμενη αγωνιστική σεζόν ο Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά και από πλευράς πως κοιτάζοντας το ρόστερ, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν τρεις παίκτες σε κάθε πόστο, με τους περισσότερους να μπορούν να αγωνιστούν σε δύο μέχρι και τρεις θέσεις.

Στο «5»: Μιλουτίνοβ, ΛεΝτέι, Μπόγρης

Στην θέση του σέντερ υπάρχει η τριάδα των Νίκολα Μιλουτίνοβ, Ζακ ΛεΝτέι και Γιώργου Μπόγρη. Ο Σέρβος θέλει να αποδείξει φέτος τόσο πως πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων σέντερ στην Ευρώπη, όσο και πως έχει θέση στον "μαγικό" κόσμο του ΝΒΑ και στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Πέρσι ξεκίνησε εντυπωσιακά την χρονιά, έχει βελτιώσει και εξελίξει το παιχνίδι του, αλλά ακολούθως επηρεάστηκε από τους τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του προς το τέλος της σεζόν, μη μπορώντας να βοηθήσει ουσιαστικά τους Πειραιώτες.

Υπάρχει και ο φιλόδοξος Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος ήρθε να προσφέρει αθλητικότητα, σκληράδα, αλλά και λύσεις τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Άραγε θα καταφέρει να συνεχίσει την καλή παράδοση που έχουν οι Πειραιώτες στους σύγχρονους undesized center, παίρνοντας επάξια την σκυτάλη από τους Χάινς, Ντόρσεϊ, Ντάνστον, Χάντερ και Μπιρτς; Αυτό θα φανεί στην πράξη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα «5άρι» που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα στο κομμάτι του σκορ, αλλά και για έναν παίκτη που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε άμυνα και ριμπάουντ. Βέβαια, είναι ερωτηματικό το γεγονός πως θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Στο Ισραήλ, πάντως, έκανε πράγματα και... θαύματα!

Υπάρχει όμως και ο Γιώργος Μπόγρης, ο οποίος έχει αποδεχτεί απολύτως τον ρόλο του τρίτου ψηλού στο ρόστερ. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις ευχαριστημένους και ταυτόχρονα διψασμένους παίκτες, δίχως να γκρινιάζουν, ακόμη και αν ξέρουν πως πρόκειται για την τρίτη επιλογή. Ο Έλληνας σέντερ δούλεψε φέτος σε ατομικό επίπεδο, ύστερα και από την επέμβαση που έκανε στο γόνατο και φέτος θέλει να παρουσιαστεί καλύτερος, επιχειρώντας να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον Ολυμπιακό ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Στο «4»: Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Αγραβάνης

Στο «4», ο Ολυμπιακός συνεχίζει να διαθέτει έναν εκ των κορυφαίων πάουερ-φόργουορντ στην Ευρώπη την τελευταία επταετία, τον Γιώργο Πρίντεζη. Η ποιότητα του, οι ικανότητες του, αλλά και η εμπειρία του, είναι γνωστά στο φίλαθλο κοινό. Πλέον, όμως, δεν είναι και… μικρό παιδί. Έχοντας συμπληρώσει τα 33 του χρόνια, θα χρειαστεί φέτος ουσιαστική βοήθεια από τους συμπαίκτες του, ώστε να καταφέρει να παραμείνει φρέσκος, δυνατός και γεμάτος ενέργεια, μέχρι το τέλος της σεζόν. Να είστε σίγουροι πως ο υπαρχηγός των Πειραιωτών δεν έχει… κόλλημα στο να παίζει συνέχεια και να είναι βασικός. Ίσα-ίσα που χαίρεται και τον ικανοποιεί να έχει ανταγωνιστικούς, πολύτιμους και αξιόλγους συμπαίκτες στην θέση του, γιατί ξέρει πως όταν αυτό δεν συμβαίνει, ναι μεν τα δίνει όλα τον χειμώνα και την άνοιξη, αλλά προς το τέλος της χρονιάς ξεμένει από… βενζίνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει αυτά που θέλει και μπορεί. Το έζησε για τα καλά τις δύο τελευταίες σεζόν (ειδικά την περσινή χρονιά βλέποντας να τραυματίζονται οι Τιλί-Αγραβάνης) και αναμφίβολα δεν θέλει να το ζήσει και πάλι φέτος.

Δίπλα του φέτος θα έχει δύο νεαρούς, φιλόδοξους και «διψασμένους» για διάκριση παίκτες. Τόσο τον Δημήτρη Αγραβάνη, όσο και τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο Έλληνας διεθνής έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, προπονείται κανονικά, θέλει να ξεχάσει την περσινή του ατυχία και δείχνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την καλύτερη (και πιο ώριμη) χρονιά της καριέρας του. Το μέγεθος του, η σκληράδα του, αλλά και η άγνοια κινδύνου που δείχνει ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, είναι στοιχεία που έλειψαν πέρσι στην «ερυθρόλευκη» φροντ-λάιν.

Μαζί τους και μία μεγάλη φετινή επένδυση από τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Ο ερχομός του Αλέξανδρου Βεζένκοφ. Ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο και ποιότητα, ο οποίος ύστερα από ένα δύσκολο διάστημα στην Βαρκελώνη, θέλει να βρει στον Πειραιά και πάλι τον καλό του εαυτό, δείχνοντας έμπρακτα το υψηλό επίπεδο των ικανοτήτων του, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης. Έχει υψηλό κίνητρο ώστε να διαπρέψει με τα «ερυθρόλευκα» και δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο μεγάλο λιμάνι, όχι μόνο επειδή διαθέτει ελληνική κουλτούρα, αλλά και γιατί έχει εμπειρία (με την Μπαρτσελόνα) σε ομάδα με υψηλές απαιτήσεις που κάνει πρωταθλητισμό. Μέσω των "ερυθρολεύκων" θέλει να αναγεννήσει την καριέρα του και ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη που είναι μόλις 23 ετών.

Στο «3»: Παπανικολάου, Τίμα, Τουπάν

Γεμάτο είναι το ρόστερ του Ολυμπιακού και στην θέση «3». Πέρσι υπήρχαν οι Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου και Χόλις Τόμπσον, φέτος αποχώρησαν οι δύο τελευταίοι και την θέση τους ήρθαν οι Αξέλ Τουπάν και Γιάνις Τίμα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει να προσφέρει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Έλληνα φόργουορντ, θέλοντας από εκείνον να βγάλει στο παρκέ τον ηγετικό του χαρακτήρα. Είναι κάτι που του το έχει ξεκαθαρίσει και ο αθλητής, ύστερα και από την ανανέωση της συνεργασίας του με τους Πειραιώτες για τα επόμενα τρία χρόνια, θέλει να ανταποκριθεί όσο ποτέ άλλοτε στην εμπιστοσύνη και στην στήριξη που του έδειξαν διοίκηση και προπονητές. Από τότε που επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι, δεν έχει ακουμπήσει το υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει στο πρώτο του πέρασμα από τους «ερυθρόλευκους» (ειδικά την διετία 2011-2013 με τα back-to-back στην EuroLeague) και έχει και εκείνος το δικό του κίνητρο, την δική του ευθύνη, ώστε να ξεπεράσει τον εαυτό του, κάνοντας παράλληλα το βήμα μπροστά.

Δίπλα του θα έχει τον Γιάνις Τίμα, τον 26χρονο σμολ φόργουορντ με το «φονικό» περιφερειακό σουτ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, όπως έχει τονίσει σε δηλώσεις του πριν μερικές εβδομάδες, θεωρεί πως πέρσι ο Ολυμπιακός είχε μία αδυναμία στο τρίποντο (άλλωστε η ομάδα είχε το χειρότερο ποσοστό/ρεκόρ στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρωλίγκα) και πήρε παίκτες με ταλέντο στο σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα. Ο Λετονός τα πήγε ικανοποιητικά στην Μπασκόνια, αλλά δεν… έλαμψε όπως στην Ζενίτ και στο μεγάλο λιμάνι θέλει να δείξει έμπρακτα την μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του σε επίθεση και άμυνα, βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Υπάρχει και ο «εξολοθρευτής» Αξέλ Τουπάν, το «γαλλικό κλειδί» στα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ. Θα προσφέρει αθλητικότητα, ενέργεια και θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τον περιορισμό των αντιπάλων, αξιοποιώντας τις σπουδαίες ικανότητες του στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Στο “2”: Σπανούλης, Στρέλνιεκς, Αρσενόπουλος

Στο «2» υπάρχει ο Βασίλης Σπανούλης. Έναν παίκτη τον οποίο ο Ντέιβιντ Μπλατ σέβεται και θαυμάζει, τόσο για την ποιότητα του και την πορεία του στον χώρο του μπάσκετ, όσο και για τον ηγετικό του χαρακτήρα. Θα του προσφέρει όμως έναν σχετικά διαφορετικό ρόλο, με ενεργή συμμετοχή, αλλά με λιγότερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με εκείνον που είχε στο παρελθόν, ώστε να καταφέρει να τον διατηρήσει φρέσκο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Λογικό είναι άλλωστε, καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού συμπλήρωσε ήδη 36 χρόνια ζωής. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να παίζει για 25 και 30 λεπτά στο ελληνικό πρωτάθλημα, ούτε και να αγωνίζεται σε όλα τα ματς στις εγχώριες διοργανώσεις.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα χρησιμοποιήσει φέτος ο Αμερικανός τεχνικός τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Έχει την άποψη πως πέρσι δεν αξιοποιήθηκε στον επιθυμητό βαθμό. Ο Λετονός γκαρντ έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει δεδομένη ποιότητα σε σκορ και δημιουργία, στην καλή του μέρα είναι απολαυστικός, αλλά πέρσι στον Ολυμπιακό δεν προσέφερε σε μεγάλο βαθμό αυτά που ξέρει και που μπορεί να δώσει. Φέτος η μπάλα θα περνάει πιο συχνά από τα χέρια του, θα αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες και θα έχει έναν ρόλο που θα νιώθει περισσότερο άνετα μέσα στο «ερυθρόλευκο» ροτέισον, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Πιο πίσω θα υπάρχει ο 18χρονος Νίκος Αρσενόπουλος, ο οποίος θα πάρει λεπτά συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, ξεκουράζοντας τους άλλους δύο. Χρειάζεται όμως να δουλευτεί η ψυχολογία του, γιατί από μικρή ηλικία σηκώνει το «βάρος» του επόμενου μεγάλου Έλληνα γκαρντ.

Στο «1»: Γουίλιαμς-Γκος, Μάντζαρης, Τολιόπουλος

Στην θέση του πλέι-μέικερ, ο Ντέιβιντ Μπλατ ποντάρει πολλά στην ποιότητα και στις δυνατότητες του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός τεχνικός εγγυάται πως θα μπορέσει να κάνει την διαφορά φέτος στην ομάδα του Ολυμπιακού, αν και ο αθλητής δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα. Τον εμπιστεύτηκε και η διοίκηση των Πειραιωτών, η οποία επένδυσε πάνω του. Ας μην ξεχνάμε πως υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τα δύο πρώτα χρόνια του συμβολαίου του να είναι κλειστά! Αυτό είχε να γίνει πράξη από την εποχή του Τζος Τσίλντρες, προ δεκαετίας.

Ένας γρήγορος γκαρντ, με έφεση σε σκορ και δημιουργία, διαθέτοντας ικανότητα να βάζει την μπάλα στο καλάθι, τόσο όταν πλησιάζει μέσα στην ρακέτα με τις διεισδύσεις του, όσο και με τα σουτ που μπορεί να δώσει από την περιφέρεια. Παράλληλα, στόχος του θα είναι να παρουσιάζεται ενεργός και επιθετικός μέσα στο παιχνίδι της ομάδας του Ολυμπιακού, ώστε να απελευθερώνει με τον τρόπο του το εκάστοτε «2άρι» που θα έχει δίπλα του, είτε αυτός θα είναι ο Βασίλης Σπανούλης, είτε ο Γιάνις Στρέλνιεκς, είτε ο Αξέλ Τουπάν! Ναι, θα δούμε φέτος τον Γάλλο να «χαμηλώνει» στο «2» όποτε του ζητηθεί, καθώς μπορεί να ανταποκριθεί και στη συγκεκριμένη θέση.

Στον ρόλο του πλέι-μέικερ υπάρχει και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος φέτος έχει και εκείνος την δική του πρόκληση. Να δουλέψει, να βελτιωθεί και να προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια από το πόστο του οργανωτή, αλλά και αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει να τον δει (και πάλι) να «δαγκώνει» στην άμυνα, όπως περίφημα έπραττε στο πρόσφατο παρελθόν. Η άφιξη ενός νέου προπονητή, να είστε σίγουροι πως έχει δημιουργήσει κίνητρα σε όλους τους παίκτες. Είτε αυτοί ήρθαν φέτος, είτε βρίσκονται χρόνια στο ρόστερ. Πλέον, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, ούτε και περιθώρια για χαλαρότητα, ειδικά από την στιγμή που ο Ολυμπιακός έμεινε δίχως τίτλο για δεύτερη σερί σεζόν.

Υπάρχει και ο Βασίλης Τολιόπουλος, ο οποίος πλέον δεν είναι μικρός. Ο Έλληνας γκαρντ είναι 22 ετών (στην ηλικία του οι Σλούκας-Μάντζαρης-Παπανικολάου κατέκτησαν την Ευρωλίγκα το 2012 στην Κωνσταντινούπολη) και στον Ολυμπιακό αναμένουν από εκείνον να δείξει το μέγεθος του ταλέντου και των δυνατοτήτων του. Έχει αγωνιστικό θράσος, έχει ικανότητες, διαθέτει αξιόλογο σουτ και φέτος θα βρει χώρο και χρόνο (ειδικά στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος) ώστε να αποδείξει πως αξίζει να έχει θέση στο ρόστερ των Πειραιωτών.

Παίκτες που παίζουν σε δύο και τρεις θέσεις

Ο Ολυμπιακός έχει ένα γεμάτο και πολυμορφικό ρόστερ. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορούν να παίξουν από δύο έως και τρεις θέσεις, αν και εφόσον χρειαστεί. Ο Δημήτρης Αγραβάνης θα λειτουργήσει και ως τέταρτος σέντερ, ο Κώστας Παπανικολάου μπορεί να ανέβει στο «4» και να χαμηλώσει στο «2», ενώ ο Γιάνις Τίμα μπορεί να λειτουργήσει με ευκολία και στο «4». Ο Αξέλ Τουπάν έχει ως δεύτερη θέση του το να χαμηλώσει στο «2», ο Σάσα Βεζένκοφ μπορεί να λειτουργήσει στο «3», ο Γιώργος Πρίντεζης έχει μάθει τα τελευταία χρόνια να αποδίδει και στο «5» (σε χαμηλά σχήματα), ο Ζακ ΛεΝτέι έχει λειτουργήσει στο παρελθόν ως πάουερ-φόργουορντ, ενώ οι Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Στρέλνιεκς, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Βασίλης Τολιόπουλος, μπορούν να αγωνιστούν με άνεση τόσο στον «άσο», όσο και στο «δύο». Αυτό είναι το ρόστερ του Ολυμπιακού και άπαντες αναμένουν με ενδιαφέρον την έναρξη της προετοιμασίας. Η πρώτη προπόνηση της ομάδας, η οποία θα καθοδηγηθεί από ένα ανανεωμένο προπονητικό-τιμ, είναι προγραμματισμένη για την 21η Αυγούστου στο ΣΕΦ.