Oι λόγοι που ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Βεζένκοφ

Ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του Αλέξανδρου Βεζένκοφ ενίσχυσε τον ελληνικό κορμό του, αποκτώντας έναν φόργουορντ με τεράστιο ταλέντο, αρκεί να δουλευτεί. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Oι λόγοι που ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Βεζένκοφ

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ αποτελεί παίκτη του Ολυμπιακού, καθώς ο αθλητής ήρθε σε συμφωνία με τους Πειραιώτες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του "ΦΩΤΟΣ". Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή. Οι "ερυθρόλευκοι" τον παρακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια και από την στιγμή που έμεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα, οι Πειραιώτες προχώρησαν τις διαδικασίες ώστε να τον κάνουν δικό τους, έχοντας αρκετούς λόγους ώστε να το κάνουν πράξη.

Ενίσχυση του γηγενούς κορμού

Η αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου ήταν απώλεια για τον Ολυμπιακό, ασχέτως αν ο παίκτης δεν έδειξε την επιθυμητή εξέλιξη και πρόοδο στο μεγάλο λιμάνι. Οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν να καλύψουν αυτό το "κενό", με την απόκτηση ενός αθλητή που θα ενίσχυε τον γηγενή κορμό στο ρόστερ. Σύμφωνοι πως ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κύπρο από Βούλγαρους γονείς, αλλά ήρθε στην Ελλάδα το 2009 για τον Άρη, όταν ήταν μόλις 14 ετών, μένοντας στη Θεσσαλονίκη έως και το 2015, λίγο πριν αποχωρήσει για την Μπαρτσελόνα. Εδώ έμαθε μπάσκετ και εδώ αναπτύχθηκε ως αθλητής στο σπορ. Μιλάει άριστα την γλώσσα μας και ζει και συμπεριφέρεται έχοντας ελληνική κουλτούρα. Νιώθει συμπατριώτης μας, έχει ελληνική υπηκοότητα και υπολογίζεται ως... Έλληνας, ο οποίος ενισχύει τον γηγενή κορμό των Πειραιωτών.

Ένα ταλέντο που πρέπει να δουλευτεί

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ δεν είναι τυχαίος παίκτης. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ισπανία (το καλοκαίρι του 2015) έκανε πράγματα και θαύματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, δείχνοντας πως διαθέτει ατόφιο μπασκετικό ταλέντο. Την σεζόν 2014/2015, παρά το νεαρό της ηλικίας του (καθώς ήταν 19 στα 20) αναδείχτηκε σε πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, έχοντας μέσο όρο 16.8 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά παιχνίδι, σε 37 ματς. Μάλιστα, αναδείχτηκε και σε πρώτο σκόρερ της Λίγκας, δείχνοντας την εκτελεστική του δεινότητα. Στη σεζόν 2016/2017 με την Μπαρτσελόνα, έπαιξε σε 30 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Σε 18.4 λεπτά συμμετοχής, είχε μέσο όρο 7.5 πόντους (47.9% τρίποντα), 3.2 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Ακολούθως όμως... χάθηκε μέσα στο ροτέισον των Καταλανών, οι οποίο τα τελευταία χρόνια βιώνουν μία μεγάλη αγωνιστική κρίση. Έχασε τον ρόλο του, δεν αξιοποιήθηκε και η συνεργασία του έληξε άδοξα με τους "μπλαουγκράνα".

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θέλει να δουλέψει εντατικά μαζί του, να τον εξελίξει, να τον βελτιώσει και να τον δει να προοδεύει με την ερυθρόλευκη φανέλα, βγάζοντας (και πάλι) στο παρκέ το μεγάλο ταλέντο που διαθέτει. Να τον κάνει να αισθανθεί και πάλι χρήσιμος, προσφέροντάς του ρόλο και ψυχολογία. Στον Πειραιά τον βλέπουν σαν ένα σπέσιαλ project από το οποίο θέλουν να κερδίσουν πράγματα, εκτιμώντας πως μπορεί να μάθει και να πάρει πράγματα έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Πρίντεζη. Πρόκειται για έναν φόργουορντ, που παίζει κυρίως στο "4", αλλά που μπορεί να λειτουργήσει και στο "3", διαθέτοντας ένα ξεκάθαρο επιθετικό ταλέντο, το οποίο θέλουν να δουν και πάλι να... λάμπει στα "ερυθρόλευκα". Και ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη μόλις 23 ετών, ο οποίος διαθέτει όλο το μέλλον μπροστά του.

Η αδυναμία του Μπλατ στους αριστερόχειρες

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ρωτήθηκε για την περίπτωση του Αλέξανδρου Βεζένκοφ, παρακολούθησε τον παίκτη και... άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση του. Σχημάτισε καλή άποψη για τις δυνατότητες του παίκτη, θέλει να να δουλέψει μαζί του ώστε να τον εξελίξει και είναι σύμφωνος με την ενίσχυση του γηγενούς κορμού. Υπάρχει όμως και μία λεπτομέρεια που τον ικανοποίησε, η οποία ίσως να μην κάνει εντύπωση στους περισσότερους. Ο Αμερικανός κόουτς ενθουσιάστηκε με το γεγονός πως είναι αριστερόχειρας, γιατί θέλει να έχει αριστερόχειρες παίκτες στο ρόστερ του, καθώς εκτιμά πως μπορούν να δώσουν συγκεκριμένα αβαντάζ σε άμυνα και επίθεση. Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι ομάδες του είχαν πάντα τουλάχιστον από έναν.

Τα υπέρ και τα κατά του Βεζένκοφ

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ διαθέτει εξαιρετικό σουτ, μεγάλο ταλέντο στην επίθεση, όντας ικανός να σκοράρει τόσο απόσταση, όσο και κοντά στο καλάθι. Έχει βελτιώσει την ταχύτητα του, έμαθε στην Ισπανία να τελειώνει αιφνιδιασμούς, αλλά αναμφίβολα έχει μία αδυναμία στα αργά πόδια του στην άμυνα. Έχει ύψος 2.06, αλλά δεν είναι δυνατός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ούτε και διαθέτει αθλητικά προσόντα. Είναι όμως οξυδερκής παίκτης, που διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου, είναι λειτουργικός στο passing game και παρουσιάζεται ιδιαίτερα ώριμος για την ηλικία του.

Είναι μία έξυπνη μεταγραφική κίνηση για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έφερε στην ομάδα του έναν παίκτη που γνωρίζει το μέγεθος της ομάδας, το κύρος της, τις απαιτήσεις της, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα. Έχει μεγάλο κίνητρο να φορέσει τα "ερυθρόλευκα" και βλέπει τους Πειραιώτες ως το μεγαλύτερο σκαλοπάτι στη καριέρα του, έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει στις υψηλού επιπέδου εμφανίσεις. Οι Αγγελόπουλοι και ο Ντέιβιντ Μπλατ του έδωσαν την ευκαιρία και στο χέρι του είναι να δείξει το μέγεθος του ταλέντου του.

Τwitter: Notis Psilopoulos