Η ώρα του Τολιόπουλου

Ο Βασίλης Τολιόπουλος βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου και φέτος θα θελήσει να αποδείξει τόσο το ταλέντο του, όσο και πως έχει θέση στον Ολυμπιακό της νέας εποχής.

Η ώρα του Τολιόπουλου

Το ζητούμενο τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον Βασίλη Τολιόπουλο, είναι να μην μπει στην κατηγορία... ένα ακόμη χαμένο ταλέντο. Ο αθλητής, δεν είναι πια έφηβος, ούτε και μικρό παιδί. Eίναι πλέον 22 ετών. Στην ηλικία του, οι Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου και Βαγγέλης Μάντζαρης, είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης το 2012, στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, έχοντας μάλιστα ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς

Γκατζούλης: «O Τολιόπουλος πιστεύει στον εαυτό του»

Ο Βασίλης Τολιόπουλος βρίσκεται στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 2015 και ενόψει της νέας σεζόν είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την τέταρτη σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι. Στον Πειραιά έχουν καλή άποψη για τις δυνατότητές του και πάντα μιλούν με εξαιρετικά λόγια για τις ικανότητες του 22χρονου γκαρντ: "Ο Τολιόπουλος είναι ένας παίκτης που πιστεύει στον εαυτό του και έχει αγωνιστικό θράσος. Δεν έχει φόβο στο παιχνίδι του. Τολμά και δεν διστάζει. Θυμάμαι στα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Κάλιαρι, που με το "καλημέρα" έδειξε το ταλέντο του, δίχως άγχος. Παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και έχει δουλέψει πολύ το σουτ κατά την διάρκεια της σεζόν. Θεωρώ πως μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός σουτέρ στο μέλλον, γιατί έχει καλό χέρι και το δουλεύει. Μέσα από τις προπονήσεις του Ολυμπιακού έχει γίνει καλύτερος παίκτης, αγωνιστικά, σωματικά, αλλά και σαν νοοτροπία. Φάνηκε η εξέλιξη του και στα παιχνίδια της Εθνικής Νέων που ήταν από τους κορυφαίους της παίκτες.

Ο Ολυμπιακός προσέχει τα νέα παιδιά, ασχολείται μαζί τους και τους δίνει την δυνατότητα να δουλέψουν σε ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Με πανάκριβες εξετάσεις, με συγκεκριμένη διατροφή που ταιριάζει στον κάθε αθλητή και με κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης. Όλα αυτά κάνουν τους παίκτες, και ειδικά τους νεαρούς παίκτες, καλύτερους αθλητές. Μέσα από τον Ολυμπιακό βελτιώνονται και εξελίσσονται", μας είχε σχολιάσει το προηγούμενο καλοκαίρι ο γυμναστής των "ερυθρολεύκων", Ανδρέας Γκατζούλης.

Σε χρονιά συμβολαίου

Όμως, μέχρι στιγμής, ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν έχει καταφέρει να κάνει το δικό του αγωνιστικό ξεπέταγμα. Είναι γεγονός πως πέρσι δεν κατάφερε να βρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά υπήρξαν και αρκετά ματς στα οποία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του προσέφερε ευκαιρίες, αλλά εκείνος δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, καθώς αναλωνόταν σε λάθη και σε κακές επιλογές, εμφανίζοντας έλλειψη συγκέντρωσης. Είναι λογικό (και αναμενόμενο) να δυσκολεύεσαι να βρεις ρυθμό όταν δεν έχεις ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο ροτέισον, καμία αντίρρηση, αλλά όταν βρίσκεσαι σε μία πρωτοκλασάτη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, ο κάθε παίκτης οφείλει να είναι πανέτοιμος και σε εγρήγορση, ανά πάσα στιγμή. Η συνεργασία του με τους Πειραιώτες ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2019, βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου και στο μεγάλο λιμάνι αναμένουν από εκείνον να δείξει φέτος έμπρακτα το ταλέντο και τις δυνατότητες του.

Φέτος ο Τολιόπουλος οφείλει να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν

Θα έχει όμως τις ευκαιρίες που αξίζει να πάρει; Η βασική τετράδα στα γκαρντ του Ολυμπιακού είναι "κλεισμένη", καθώς θα αποτελείται από τους Βασίλη Σπανούλη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Γιάνις Στρέλνιεκς και Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Παράλληλα, θα "χαμηλώνει" στο "2" όποτε χρειαστεί και ο Γάλλος φόργουορντ, Αξέλ Τουπάν. Η λογική δείχνει πως ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν θα βρει εύκολο χώρο ώστε να παίξει, αλλά υπάρχει η διάθεση φέτος να μεγαλώσει το ροτέισον και να μοιραστεί ο χρόνος συμμετοχής.

Μπορεί στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας να μην βρει εύκολο χώρο να παίξει, αλλά αναμένεται να πάρει αρκετές ευκαιρίες στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, όχι μόνο για να να ξεκουράζει τους υπόλοιπους (θα υπάρχει ειδική διαχείριση για τον Βασίλη Σπανούλη που συμπλήρωσε τα 36), αλλά και για να δείξει έμπρακτα την αξία του. Θα πρέπει όμως να φροντίσει και ο ίδιος να δουλέψει σε ατομικό επίπεδο, ώστε να μην μείνει στάσιμος. Επιβάλλεται να βελτιωθεί και να εξελιχθεί, ενώ πλέον θα έχει και την βοήθεια ενός προπονητή του κύρους και της εμβέλειας του Ντέιβιντ Μπλατ.

Όσον αφορά τα στατιστικά του στην περασμένη σεζόν, στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίστηκε σε 23 παιχνίδια, έχοντας μέσο όρο χρόνο συμμετοχής 10 λεπτά, με 3.8 πόντους και 1.5 ασίστ, με το ποσοστό του από την περιφέρεια να φτάσει στο 40%. Στην Ευρωλίγκα έπαιξε σε 10 ματς, έχοντας 5.3 λεπτά συμμετοχής.