To διαφορετικό step-back του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης θα κλείσει την καριέρα του στον Πειραιά και είναι πρόθυμος να κάνει ακόμη και βήμα πίσω, βάζοντας πάνω απ' όλα τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

To διαφορετικό step-back του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει να φορά τα ερυθρόλευκα για ένατη σερί σεζόν στην καριέρα του. Στο κλαμπ με το οποίο ταυτίστηκε περισσότερο, στον οργανισμό όπου ταίριαξε ο χαρακτήρας, η ιδιοσυγκρασία, αλλά και η ψυχοσύνθεση του, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει. Δεν πρόκειται απλά για έναν εκ των κορυφαίων μπασκετμπολιστών στην ιστορία του τμήματος, αλλά και στον ίσως κορυφαίο Έλληνα αθλητή στην ιστορία του συλλόγου.

Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός. Πρόκειται για τον... θρύλο του θρύλου. Οδήγησε τους Πειραιώτες σε δύο σερί κατακτήσεις EuroLeague (2012, 2013) και σε τέσσερις τελικούς Final Four (2012, 2013, 2015, 2017) έχοντας πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο, επανέφερε την ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας μετρώντας τρία πρωταθλήματα (2012, 2015, 2016) και εδώ και σχεδόν μία δεκαετία αποτελεί παίκτη-σύμβολο, ο οποίος διαφημίζει τον Ολυμπιακό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο οποίος και θα κλείσει την τεράστια καριέρα του στο... λιμάνι του. Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει.

Έχει ενδιαφέρον όμως ο τρόπος που ο Βασίλης Σπανούλης αντιμετώπισε τη νέα του συμφωνία με τον Ολυμπιακό. Πήγε με την διάθεση για κλειστό διετές συμβόλαιο, αλλά συμφώνησε για μονοετές και... βλέπουμε το επόμενο καλοκαίρι. Αν δει τόσο ο ίδιος, όσο και η διοίκηση, πως τον βαστάνε τα πόδια του, προφανώς και θα συνεχίσει μέχρι το 2020. Η ουσία, όμως, είναι στο γεγονός πως δεν πείσμωσε στο διετές, ούτε στα χρήματα. Αυτό που ήθελε ήταν να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ φορώντας τα ερυθρόλευκα.

Έχουν ενδιαφέρον και οι δηλώσεις που έκανε ο Βασίλης Σπανούλης ύστερα από το ραντεβού που είχε με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και ειδικά όσον αφορά το κομμάτι του ρόλου που θα έχει στην ομάδα της νέας σεζόν: Ο ρόλος μου είναι να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει. Τους ρόλους όμως θα τους βγάλει ο προπονητής στην ομάδα και όχι εγώ. Όπως έκανα σε όλη μου την καριέρα και στον Ολυμπιακό, άσχετα αν υπάρχουν και πολλοί κακεντρεχείς που λένε ότι κάνω κουμάντο εγώ. Έχουμε διαβάσει και τέτοιες χαζομάρες. Εντάξει... στην Ελλάδα είμαστε και μπορούμε να τα ακούσουμε όλα. Ποσώς με ενδιαφέρουν όμως... Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι στο γήπεδο και να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει..

Θα κάνω ό,τι χρειάζεται ο προπονητής... Ένα βήμα πίσω, ένα βήμα μπροστά. Το θέμα είναι τι γίνεται στο γήπεδο. Μπορεί να είσαι και 30 χρόνων και να κάνεις ένας βήμα πίσω, ή να είσαι 35 και να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Εξαρτάται από τον προπονητή. Δεν εξαρτάται από τον παίκτη. Ο προπονητής χτίζει την ομάδα, βάζει τα θεμέλια και τους στόχους σε συνεργασία με τη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή κοιτάω μόνο την καριέρα μου σαν παίκτης. Δουλεύω σκληρά για να διατηρώ τον εαυτό μου, το κορμί μου σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που θέλω αυτή την στιγμή είναι να βοηθάω τη ομάδα μου σε ό,τι μου ζητηθεί. Είμαι στρατιώτης της ομάδας του Ολυμπιακού. Δεν είναι αλήθεια τα όσα λένε ότι πουλάω σταριλήκι. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει υπερβολικά αυτά που κάνει", κατέληξε ο έμπειρος γκαρντ, ο οποίος τον ερχόμενο Αύγουστο θα γίνει 36 ετών.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει ως σήμα κατατεθέν την χαρακτηριστική κίνηση με το step-back βήμα που κάνει όταν σουτάρει. Με κορυφαία του στιγμή στον συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης το αλησμόνητο νικητήριο τρίποντο που σημείωσε στον τέταρτο τελικό των playoffs του 2016 στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, δίνοντας το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Δύο χρόνια μετά, όμως, ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" είναι έτοιμος να κάνει και ένα διαφορετικό step-back, αυτή την φορά στο αγωνιστικό κομμάτι, στο θέμα του ρόλου του μέσα στην ομάδα. Φάνηκε άλλωστε και στις δηλώσεις του: "Είμαι στρατιώτης του Ολυμπιακού", τόνισε.

Ο ίδιος αισθάνεται γερός και δυνατός, νιώθει καλά το σώμα του ώστε να συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά παράλληλα είναι πρόθυμος να κάνει ακόμη και το βήμα πίσω σε θέμα ρόλων εφόσον του ζητηθεί από τον Ντέιβιντ Μπλατ (είτε αυτό σημαίνει να έρχεται από τον πάγκο, είτε αυτό σημαίνει με μικρότερο χρόνο συμμετοχής, είτε αυτό σημαίνει να μην περνάει η μπάλα συνέχεια από τα χέρια του), βάζοντας πάνω απ' όλους το καλό της ομάδας, αλλά και του Ολυμπιακού. Αυτό που θέλει άλλωστε, είναι να δει τους Πειραιώτες ξανά πρωταθλητές, αλλά και με παρουσία σε Final Four και ας μην έχει στο 100% τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι πρόσφατα στο μεγάλο λιμάνι.