Ο λόγος που ο Ολυμπιακός πήρε τον Τουπάν

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέλεξε τον Αξέλ Τουπάν για τα αθλητικά του προσόντα, για τις αμυντικές του αρετές, αλλά και επειδή θα μπορεί να παίξει και στο "2" πέρα από το "3". 

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός πήρε τον Τουπάν

Από τη στιγμή που η περίπτωση του Πιέρια Χένρι "ναυάγησε", με τον αθλητή να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον παίκτη (κατέληξε στην Ούνικς Καζάν), οι "ερυθρόλευκοι" προχώρησαν στο εναλλακτικό τους πλάνο. Κινήθηκαν και απέκτησαν τον 26χρονο (23/7/1992) σμολ-φόργουορντ, Αξέλ Τουπάν (2.01 ύψος), ο οποίος στη σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Τέλειωσε την χρονιά στη EuroLeague έχοντας μέσο όρο 6.9 πόντους (15/40-37.5% τρίποντα), 2.1 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ και 0.4 κλεψίματα σε 15.3 λεπτά συμμετοχής, αγωνιζόμενος σε 34 παιχνίδια.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέλεξε τον Αξέλ Τουπάν, καθώς ήθελε να ενισχύσει το στοιχείο της αθλητικότητας στο ρόστερ του και ο Γάλλος φόργουορντ φημίζεται για αυτό. Ένας παίκτης με επιτόπιο άλμα που φτάνει ακόμη και το ένα μέτρο, αλλά και ένας μπασκετμπολίστας με υψηλές ικανότητες στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Μπορεί να μαρκάρει και να παίξει άμυνα από το "1" έως και το "4", όντας ικανότατος και λειτουργικός στις αλλαγές, βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια στο παιχνίδι του. Παίκτης του προπονητή, ο οποίος φημίζεται για την πειθαρχία και τη συνέπεια του στην τακτική της ομάδας του.

Στην επίθεση αρέσκεται να κινείται κυρίως στη baseline, του αρέσει να σουτάρει από τις γωνίες και έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά όταν βρίσκεται σε κίνηση ώστε να τελειώνει τις φάσεις. Δεν είναι εξαιρετικός στο "ένας εναντίον ενός", αλλά έχει σχετικά καλό σουτ, εκτελώντας και μετά από ντρίμπλα. Πάντως, είναι... βούτυρο στο ψωμί του όταν η ομάδα του τρέχει στον αιφνιδιασμό, καθώς είναι ικανότατος στο να τελειώνει τις φάσεις στο γρήγορο τρανζίσιον.

Επίσης, είναι ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί με άνεση τόσο στο "3", όσο και στο "2", έχοντας σχετικά καλή ντρίμπλα για το ύψος του. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, ο Ντέιβιντ Μπλατ αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει κυρίως στον ρόλο του σούτινγκ γκαρντ (ενισχύοντας περισσότερο την περιφερειακή του γραμμή), ειδικά αν ολοκληρωθεί και η επόμενη κίνηση των "ερυθρολεύκων", η οποία θα είναι για την θέση "3". Οι Πειραιώτες περιμένουν στη... γωνία για την απόκτηση του Λετονού σμολ-φόργουορντ, Γιάνις Τίμα, ο οποίος διαθέτει "καυτό" σουτ από την περιφέρεια.