Ο Μπλατ θέλει τον Παπανικολάου ηγέτη στον Ολυμπιακό

"Σε βλέπουμε ως τον επόμενο ηγέτη του Ολυμπιακού", τόνισε η διοίκηση στον Κώστα Παπανικολάου και ο Ντέιβιντ Μπλατ αναμένει από εκείνον να κάνει φέτος το βήμα μπροστά. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ο Μπλατ θέλει τον Παπανικολάου ηγέτη στον Ολυμπιακό

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχασε από το ρόστερ του στη θέση "3" τον Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά κράτησε τον Κώστα Παπανικολάου. Έναν παίκτη που αποτελεί βασικό μέλος του γηγενούς κορμού της ομάδας, ο οποίος οδήγησε τους Πειραιώτες στη κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο μυαλό όλων υπάρχει σαν αποκορύφωμα στη καριέρα του με τα "ερυθρόλευκα" η σεζόν 2012-2013, όταν και πήρε το βραβείο του κορυφαίου νέου παίκτη στη EuroLeague.

Εκείνη την χρονιά στην οποία συνείσφερε τα μέγιστα ώστε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα Ευρώπης στο Final Four του Λονδίνου. Ήταν όντως απολαυστικός, καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν έχοντας 8.7 πόντους, όντας εντυπωσιακά εύστοχος από τη περιφέρεια, (47.3% δίποντα, 52.1% τρίποντα με 50/96 σουτ, 72.3% βολές, 4.4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.9 κλεψίματα σε 23 λεπτά), συνεισφέροντας τα μέγιστα σε επίθεση, άμυνα και ριμπάουντ, βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που γύρισε στον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2016, ερχόμενος από το ΝΒΑ, χρειάστηκε χρόνο ώστε να βρει τον καλό του εαυτό, δείχνοντας να έχει χάσει την επαφή του με το αντίπαλο καλάθι, παρουσιάζοντας σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε (2017-18) παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, ολοκληρώνοντας την χρονιά έχοντας 8.3 πόντους (55% δίποντα, 37.3% τρίποντα με 25/67 σουτ, 77.5% βολές) 4.3 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 24 λεπτά.

Έγινε και πάλι ενεργός στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και είχε συνεισφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αποκορύφωμα οι σπουδαίες του εμφανίσεις απέναντι σε Ρεάλ (14 πόντοι, 3/4 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και ΤΣΣΚΑ (15 πόντοι, 3/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ) στο ΣΕΦ, η εκτός έδρας παρουσία του κόντρα στη Βαλένθια (13 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), αλλά και η απόδοση του εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Ξέρει καλά όμως και ο ίδιος (καλύτερα από τον καθένα) πως δεν έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο των δυνατοτήτων του. Είναι γεγονός πως σε μικρή ηλικία κατόρθωσε σημαντικά πράγματα στην καριέρα του. Κατακτήσεις πρωταθλημάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον Ολυμπιακό, μεταγραφή με τεράστιο κόστος στη Μπαρτσελόνα, ενώ έκανε και πράξη το όνειρο του ΝΒΑ, αγωνιζόμενος με τους Χιούστον Ρόκετς, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς της Δύσης.

Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους πως του μειώθηκε το κίνητρο. Εμείς κρατάμε την αποστομωτική του εξήγηση (σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει πέρσι) για όποιον θεωρεί πως αυτό ισχύει, τονίζοντας μας πως δεν συμβιβάζεται με το ένδοξο παρελθόν του: "Δεν συμβιβάζομαι με το παρελθόν, δεν επαναπαύομαι με τα όσα κατάφερα τα προηγούμενα χρόνια. Όποιος το κάνει, καλύτερα ας τα παρατήσει και ας αλλάξει επάγγελμα, γιατί δεν θα έχει συνέχεια. Εγώ προτιμώ τον άλλο δρόμο, εκείνον με τα κίνητρα, τους νέους στόχους και τις προκλήσεις. Μου αρέσουν τα δύσκολα, πάντοτε με εξίταραν τα δύσκολα και στα δύσκολα πεισμώνω περισσότερο ώστε να τα καταφέρω, κάτι που νομίζω το έχει και ο Ολυμπιακός σαν ομάδα στην νοοτροπία του.

Μου αρέσει αυτή την στιγμή που έχω βάλει στόχο, πάνω απ' όλα, να αποδείξω ξανά στον εαυτό μου την αξία μου, αλλά και την ποιότητα μου σαν παίκτης. Όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά σε όλους. Στην οικογένεια μου, στους φίλους μου, σε αυτούς που με έχουν κριτικάρει, σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε εμένα και φυσικά και σε αυτούς που ποντάρουν, πιστεύουν και έχουν επενδύσει σε μένα. Αυτή είναι η δική μου μεγάλη πρόκληση για φέτος. Να τους αποδείξω ποιος είμαι. Όλο αυτό, πίστεψε με, δεν με αγχώνει καθόλου, ούτε με πιέζει. Ίσα-ίσα μου αρέσει και είναι θετικό. Νιώθω έτοιμος και αισθάνομαι πάρα πολύ καλά ώστε να γίνω και πάλι ο Κώστας Παπανικολάου που ξέρατε, αλλά και να γίνω καλύτερος ακόμη".

Ο Κώστας Παπανικολάου ανανέωσε φέτος το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό για τα επόμενα τρία χρόνια, έως και το 2021. Οι άνθρωποι των "ερυθρολεύκων", μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους προς εκείνον, του τόνισαν τα εξής: "σε θέλουμε μαζί μας, πιστεύουμε σε εσένα, σε θεωρούμε δικό μας παιδί και σε βλέπουμε ως τον επόμενο αρχηγό και ηγέτη της ομάδας μας", με τον 28χρονο φόργουορντ ακολούθως να τους σχολιάζει πως από την στιγμή που ανανέωσε, αυτό που θέλει είναι να κλείσει την καριέρα του στο μεγάλο λιμάνι.

Κρατήστε το σχόλιο περί του επόμενου ηγέτη του Ολυμπιακού. Δεν ήταν τυχαίο. Πέρα από την εμπιστοσύνη που υπάρχει από την διοίκηση προς το πρόσωπο του Κώστα Παπανικολάου και ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει εξαιρετική άποψη για τις δυνατότητες του 28χρονου Έλληνα φόργουορντ. Αν παρατηρήσετε τις δηλώσεις του, πάντα αναφέρει το όνομα του, τοποθετώντας τιο δίπλα σε εκείνα των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη.

Και ένα από τα ζητούμενα του Αμερικανού τεχνικού ενόψει της νέας σεζόν, είναι να αναδείξει και να βγάλει στον παρκέ τον ηγετικό χαρακτήρα του Κώστα Παπανικολάου. Αναμένει από εκείνον να κάνει το βήμα μπροστά. Θέλει να δουλέψει μαζί του, να τον εξελίξει και να τον βελτιώσει, δίνοντάς του χώρο και χρόνο.

Ήδη έχει μιλήσει με τον αθλητή και του έχει τονίσει πως περιμένει πολλά από εκείνον για την χρονιά που έρχεται, καθώς θέλει να του αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και το γεγονός αυτό και μόνο, ακούγοντας όλα αυτές τις λέξεις ο 28χρονος φόργουορντ από έναν προπονητή του κύρους και της εμβέλειας του Ντέιβιντ Μπλατ, σε συνδυασμό και με την ανανέωση του συμβολαίου του, του έχουν δημιουργήσει έξτρα κίνητρα ώστε να επιδιώξει να πραγματοποιήσει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Περισσότερα, στη πράξη.