Όλη η συνέντευξη Αγραβάνη στο "ΦΩΣ": Τι λέει για Παπαπέτρου, Σφαιρόπουλο και Μπλατ

Διαβάστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη του Δημήτρη Αγραβάνη στο "ΦΩΣ". Η "καυτή" ατάκα του για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, η αναφορά του στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, αλλά και το πάθος του για τον Θρύλο!

Όλη η συνέντευξη Αγραβάνη στο "ΦΩΣ": Τι λέει για Παπαπέτρου, Σφαιρόπουλο και Μπλατ

Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Αγραβάνη στο "ΦΩΣ", ο οποίος κάθε μέρα πάει στο ΣΕΦ για την αποθεραπεία του και κάνει ατομικές προπονήσεις. Έχει μιλήσει ήδη με τον Μπλατ. Κάνει τη διαδρομή Μαρούσι-ΣΕΦ εις διπλούν, για να ξαναγίνει αυτός που ήταν πριν διαβεί την πόρτα του χειρουργείου.

Η αναπάντεχη είδηση τότε ήταν ένα σοκ για τον Ολυμπιακό. Ρήξη χιαστού. Για κάθε αθλητή, ειδικά μπασκετμπολίστα, είναι αυτό που δεν θέλει να ακούσει ποτέ. Αλλά από την στιγμή που το ακούει, είναι υποχρεωμένος να μπει στη διαδικασία της επιστροφής. Του παίρνει πολύ χρόνο, παλεύει με τον εαυτό του, αλλά πεισμώνει και θέλει να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται τώρα ο Αγραβάνης. Μετράει αντίστροφα, ανυπομονεί, αλλά δεν πρόκειται να βιαστεί πριν μπει πανέτοιμος στο γήπεδο, από κάθε άποψη.

~ Πρώτα απ' όλα πώς είναι το πόδι σου; Βλέπω τα σημάδια από την χειρουργική επέμβαση.

"Είμαι κανονικά στη διάρκεια της αποθεραπείας, κάνω τα βάρη μου, ασκούμαι και στο γήπεδο, πέρασα ταλαιπωρία αλλά πλησιάζω στο να είμαι εντελώς έτοιμος. Ταλαιπωρήθηκα πολύ καιρό. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το τι έγινε και πως μπήκα στο χειρουργείο. Σημασία, έχει το μέλλον και να επιστρέψω στο γήπεδο δυνατός".

~ Πότε θα είσαι έτοιμος;

Ο χιαστός είναι πανέτοιμος. Αλλά θέλουν δουλειά τα γύρω- γύρω. Ελαστικότητα, ευλυγισία.

~ Γκατζούλης;

Ναι, Γκατζούλης, κορυφαίος. Όλη η Ευρώπη ξέρει ότι ο Ολυμπιακός έχει έναν απ' τους κορυφαίους γυμναστές στην Ευρωλίγκα. Δεν περνάει μέρα που να μην με βοηθάει, έχει αναλάβει την αποθεραπεία και την ενδυνάμωση, όπως και με άλλους παίκτες.

~ Κάθε μέρα στο ΣΕΦ;

Πάω όχι απλώς κάθε μέρα στο ΣΕΦ, αλλά κάνω διπλές προπονήσεις. Εδώ στο ΣΕΦ το πρωί και το απόγευμα στον φυσιοθεραπευτή μου ενδυνάμωση και θεραπεία.

~ Πού μένεις;

Στο Μαρούσι.

~ Μαρούσι- Πειραιάς κάθε μέρα λοιπόν.

Εκτός από τα Σαββατοκύριακα.

Η συνομιλία με τον Μπλατ

~ Με τον Μπλατ έχεις μιλήσει;

Ναι, μιλήσαμε. Γνωρίζει το πρόγραμμα που κάνω. Ανυπομονεί όπως ανυπομονώ και εγώ να είμαι πανέτοιμος το συντομότερο δυνατό.

~ Πόσο καιρό έχει κρατήσει αυτή η περιπέτεια;

Από τότε που χτύπησα ως σήμερα 7 μήνες. Είναι δύσκολο να πονάς 7 μήνες...

~ Γιατί η ομάδα βγάζει τόσους τραυματισμούς; Ήταν και προπονητικό το θέμα, με τον Σφαιρόπουλο;

Δεν νομίζω. Δεν κάναμε ακραίες προπονήσεις, υπήρχε χρόνος για ξεκούραση και αποκατάσταση. Σίγουρα κάτι έχει φταίξει και πρέπει να βρεθεί διότι είμαστε η μόνη ομάδα τα τελευταία χρόνια που έχει σταθερά αυτό το πρόβλημα.

Η επίθεση στον Παπαπέτρου

~ Έκανες ένα ποστάρισμα όταν πήρε τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό ο Παπαπέτρου. Και όλοι το εξέλαβαν ως μπηχτή για εκείνον. Ήταν για εκείνον;

Φυσικά ήταν για εκείνον. Τι να πω, ψέματα;

~ Θες να μιλήσεις για αυτό το θέμα;

Εγώ πιστεύω ότι από τη στιγμή που τέλειωσε το πρωτάθλημα, η συμπεριφορά του Ιωάννη ήταν το λιγότερο απαράδεκτη! Ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να φέρεται αντρίκια. Ειδικά σε μια ομάδα που τον έχει στηρίξει πιο πολύ από κάθε άλλο παίκτη τα τελευταία χρόνια! Εντάξει, ο καθένας θα κριθεί στο γήπεδο...

~ Πότε λήγει το συμβόλαιό σου;

Γιατί;

~ Για να μην νομίζουν ότι καλοπιάνεις τη διοίκηση και τα λες αυτά.

Το 2020. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι λέω αυτά που πιστεύω πάντα.

Μου αρέσει ο Τουπάν

Ο Αγραβάνης δεν μασάει τα λόγια του. Είναι ευθύς, άμεσος, αυθόρμητος. Βγάζει και το ίδιο πάθος όπως όταν παίζει μπάσκετ πάνω στο παρκέ. Του έλειψε του Ολυμπιακού, φέτος. Είναι παίκτης που αγωνίζεται σε δυο θέσεις. Επιστρέφει δριμύτερος. Συνήθως πριν από την έναρξη της σεζόν, όλοι λένε μεγάλα λόγια. Όχι αυτός. Προσέξτε τις απαντήσεις του.

~ Όσοι έμειναν, αγαπάνε την ομάδα;

Αναφέρεσαι νομίζω στους Έλληνες και στον Μιλουτίνοφ που έχει γίνει και αυτός Έλληνας. Ξεκάθαρα όσοι έμειναν πέρσι και φέτος στον Ολυμπιακό, αγαπάνε πολύ την ομάδα και έχουν πεισμώσει πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά διότι 2 χρόνια χωρίς τίτλο για τον Ολυμπιακό μάς έχει στοιχίσει. Οι παίκτες έχουμε δείξει πόσο αγαπάμε την ομάδα παίζοντας και με ένα πόδι.

~ Υπάρχουν λόγοι που σε κάνουν να πιστεύεις ότι η φετινή ομάδα θα είναι καλύτερη από την περσινή;

Δεν θέλω να πω κάτι σε αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Ας είμαστε υγιείς πρώτα και ας μην κάνουμε προβλέψεις.

~ Το εκτιμάω αυτό που λες, δείχνει σοβαρότητα. Από τους παίκτες που ήρθαν, ξεχωρίζεις λίγο παραπάνω κάποιον;

Αυτός που μου αρέσει πολύ είναι ο Τουπάν, μιλήσαμε και στα σόσιαλ μίντια, μου άρεσε πολύ στη Ζαλγκίρις, είναι και καλό παιδί. Θα μας βοηθήσει πολύ.

Θέλουμε τους τίτλους, κανένα κόμπλεξ

~ Όταν έχασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, πολύς κόσμος ανησυχούσε μήπως αποτραβηχτούν οι Αγγελόπουλοι διότι είχαν και τα ενδοοικογενειακά θέματα.

Τι να σχολιάσω τώρα, απέδειξαν την αγάπη τους στον Ολυμπιακό ξανά, εγώ ξέρω ότι είναι εδώ και μας στηρίζουν έμπρακτα. Και αυτοί και εμείς θέλουμε να επανέρθουμε στους τίτλους. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο πετυχημένη ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα και αυτό τα λέει όλα.

~ Μια ερώτηση που θα σου έκανε ένας φίλαθλος: “Γιατί το αντρικό μπάσκετ είναι το μόνο τμήμα που μας βάζει από κάτω ο Παναθηναϊκός”; Βέβαια μια απάντηση είναι “διότι είναι το μόνο τμήμα στο οποίο έχει καλή ομάδα ο Παναθηναϊκός, σε όλα τα άλλα σέρνεται στην ανυποληψία”. Δεν γίνεται όμως να μην ρωτήσω αυτό που λέει πολύς κόσμος: Έχει κάποιο κόμπλεξ η ομάδα;

Κανένα κόμπλεξ. 5 χρόνια που είμαι εδώ, δυο φορές το πήραμε, τρεις φορές το χάσαμε. Συν το ότι έχουμε καλύτερη ευρωπαϊκή παρουσία από τον Παναθηναϊκό αυτά τα χρόνια. Η ομάδα μας έχει αποδείξει ότι δεν έχει κόμπλεξ αφού έχει πάει και έχει κάνει τόσα μπρέικ μέσα στο ΟΑΚΑ. Αν είχε κόμπλεξ δεν θα το έκανε αυτό. Νομίζω ότι δεν διαχειριζόμαστε καλά τα συναισθήματά μας στις σειρές με τον Παναθηναϊκό. Και παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες...

~ Θέλεις να μιλήσεις για αυτούς τους άλλους παράγοντες;

Τι να πω, τα έχουν πει τόσοι και τόσοι, πιο σημαντικοί από εμένα, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα.

~ Υπάρχει μια ανησυχία για τη νέα ομάδα ότι δεν είναι αθλητική στους ψηλούς. Και ότι ο μόνος με γρήγορα πόδια, εσύ, έρχεσαι από σοβαρό τραυματισμό.

Ο κόουτς έχει επιλέξει τους παίκτες και εκείνος ξέρει καλύτερα από όλους μας. Δεν είμαι αρμόδιος για να κρίνω ποιος έχει γρήγορα πόδια και γρήγορα χέρια...

~ Σε ρωτάω γιατί υπάρχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για το πότε θα είσαι έτοιμος.
Ο στόχος είναι να ξεκινήσω με την ομάδα μαζί κάποια κομμάτια της προετοιμασίας.

Δεν έχασε τα αποδυτήρια ο Σφαιρόπουλος

~ Το ότι έχεις γρήγορα πόδια πώς προέκυψε; Έμφυτο ή δουλειά; Ο Μιλουτίνοφ μου είχε πει ότι βελτιώθηκε σε αυτό από τον Γκατζούλη.

Από μικρός είχα τις βάσεις γιατί έκανα στίβο με τον πατέρα μου. Όμως στον Ολυμπιακό το βελτίωσα πολύ, με βοήθησε απίστευτα η δουλειά με τον Ανδρέα Γκατζούλη, στο να βελτιώσω όλους τους μύες στα πόδια.

~ Ο Σφαιρόπουλος είχε χάσει τα αποδυτήρια;

Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση.

~ Σε είχε αδικήσει;

Όταν δεν έπαιζα καλά, με άφηνε έξω και αυτό με βοήθησε. Σίγουρα όμως κάποιες τιμωρίες θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές.

Το καμένο σπίτι μέλους της ομάδας

~ Είχες κάποιον φίλο ή συγγενή να έχει πέσει θύμα στις φωτιές που μας σόκαραν όλους;

Τον Αντώνη Κατσίκη εδώ. (Είναι ο operations manager της ΚΑΕ, και μέλος του Γραφείου Τύπου επίσης, ένα ευγενικό παλικάρι που έλεγχε διακριτικά τις φωτογραφίες που βγάζαμε).

~ Δεν το ήξερα. Δεν έχει γραφτεί. Μπορώ να το γράψω; (Με σκυμμένο το κεφάλι ο άνθρωπος γνέφει “ναι”. Είναι και πατέρας δύο παιδιών μάθαμε αργότερα. Ο Αγραβάνης σπάει τη σιωπή και λέει): Του κάηκε το σπίτι του

~ Δημήτρη είναι δυνατόν να έγιναν όλα καλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και να έχουμε κοντά στους 100 νεκρούς; Αν δεν γίνονταν όλα καλά, πόσους νεκρούς θα είχαμε και πόσες χιλιάδες καμένα σπίτια;

Είναι αστείο να βγαίνουν και να λένε ότι τα έκαναν σωστά και ότι δεν βρίσκουν λάθος! Το θεωρώ τραγικό να καίγονται 100 άνθρωποι γύρω και μέσα από τα σπίτια τους. Αδιανόητο. Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα. Αυτό είναι σίγουρο. Για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων, πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: Πρώτον, να τους βοηθήσουν, να τους αποζημιώσουν. Και δεύτερον, να σταματήσουν να μιλάνε! Να μην εκνευρίζουν όλο τον κόσμο.

Το παιχνίδι σε δυο θέσεις

~ Πες μου τώρα κάτι άλλο. Οι παίκτες του νέου Ολυμπιακού μπορούν να παίζουν σε δύο θέσεις ο καθένας. Αυτό είναι καλό ή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ;

Εγώ το βλέπω ως προνόμιο. Και για τον παίκτη είναι καλό να ξέρει δύο θέσεις διότι γίνεται πιο χρήσιμος στον προπονητή και στην ομάδα. Μπορούν να αναπληρωθούν και τραυματισμοί έτσι.

~ Εσύ πέρα από 4, μπορείς να παίζεις και 5, ή δεν σου αρέσει;

Όπου είμαι πιο χρήσιμος για την ομάδα θα παίξω. Στο 5 μπορώ να σουτάρω πιο ελεύθερα από μακριά διότι δύσκολα με ακολουθεί ο αντίπαλος ψηλός. Αλλά στο 4 υπερισχύω απέναντι σε πολλούς στη δύναμη και στο ύψος.

~ Για τους δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη σου;

Θέλω να γράψεις κάτι: Αποθεώνω Παντελή Διαμαντόπουλο! Δεν μπορώ να τον κρίνω ως δημοσιογράφο γιατί είναι “αδελφός” μου. Και ως δημοσιογράφο όμως τον αποθεώνω διότι ακόμα και τους φίλους του θα τους κράξει! Γενικά τώρα για τους δημοσιογράφους έχω την άποψη ότι αυτό που θέλουν να κάνουν, θα το κάνουν. Αν σε γουστάρουν, θα βρουν τον τρόπο να σε φτιάξουν. Αν δεν σε γουστάρουν, θα βρουν τον τρόπο να σε μειώσουν. Για εμένα καλό θα είναι οι παίκτες να μην εμπλέκονται στο τι γράφετε. Και να ξέρετε κάτι: Όλα τα διαβάζω και όλοι οι παίκτες όλα τα διαβάζουν! Είναι ψέμα αν κάποιος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν διαβάζει. Το θέμα είναι πώς τα φιλτράρει ο καθένας. Εγώ προσωπικά, αν γραφτεί κάτι θετικό για εμένα με ευχαριστεί και είναι έξτρα κίνητρο. Αν γραφτεί αρνητικό, είναι πάλι έξτρα κίνητρο!

Το σουτ στο ΟΑΚΑ

~ Δεν θέλω η ποσότητα να χαλάσει την ποιότητα, πάμε να κλείσουμε με μία τελευταία ερώτηση: Ποιο θεωρείς καλύτερο ματς που έχεις κάνει; Εγώ εκείνο πρόπερσι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό που ήταν και το πιο κρίσιμο για τον τίτλο.

Ναι, κι εγώ θα έλεγα εκείνο το ματς. Διότι ήταν ένα τρελό ματς που είχε τις μεγαλύτερες εναλλαγές συναισθημάτων που έχω βιώσει σε αγώνα! Ήταν σαν να παίξαμε δύο ματς σε ένα!

~ Εκεί έδειξες αρχ...

Όλη η ομάδα! Είχαμε και απουσίες, έπρεπε να παλέψουμε σκληρά εκεί μέσα. Αρκετά παιδιά βάλανε μεγάλα σουτ με “κοχόνες". (σ.σ. Στα ισπανικά σημαίνει αρχ..). Με αποκορύφωμα το τελευταίο σουτ του Βασίλη. Θέλουμε να τα ξαναζήσουμε αυτά σύντομα.