Λογικό το «αναβολή και βλέπουμε…»

Εφόσον υπάρχει -έστω και μικρό- χρονικό περιθώριο αναμονής για το φετινό πρωτάθλημα, η Super League πολύ καλά πράττει και επιλέγει να το εξαντλήσει. H ξεκάθαρη θέση του Ολυμπιακού και τα... μασημένα λόγια κάποιων άλλων. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Λογικό το «αναβολή και βλέπουμε…»

Εναγωνίως περίμεναν οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Super League αναφορικά με τη συνέχιση ή μη του πρωταθλήματος, μετά τη διακοπή του εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Εν τέλει οι ομάδες της κατηγορίας αποφάσισαν ουσιαστικά να μην… αποφασίσουν. Τουλάχιστον όχι κάτι τελεσίδικο, παρατείνοντας απλά την υπάρχουσα αναβολή τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου.

Super League: Δεν ματαιώνεται το πρωτάθλημα - Αναστολή μέχρι τις 24/4 και βλέπουμε

Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σωστή και δίκαιη απόφαση που θα μπορούσε να παρθεί στη συγκεκριμένη περίοδο. Η κατάσταση παραμένει απολύτως ρευστή λόγω του κορονοϊού, κάτι που δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά επεκτείνεται σε κάθε πτυχή στις ζωές όλων μας. Συνεπώς, το «αναβολή και βλέπουμε», το οποίο αποφάνθηκε η Λίγκα, είναι το αυτονόητο.

Γι' αυτό πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος

Η άλλη εναλλακτική, επί του παρόντος τουλάχιστον, φαντάζει βεβιασμένη. Αναφερόμαστε στη θέση που υποστήριξε ο Παναθηναϊκός -με τη σύμφωνη γνώμη ορισμένων ακόμα ΠΑΕ όπως ο Άρης και ο Παναιτωλικός-, σύμφωνα με την οποία θα ήταν φρόνιμο το πρωτάθλημα να διακοπεί επί τόπου και οριστικά, χωρίς τη διεξαγωγή πλέι οφ και πλέι άουτ.

Γαβαλάς: «Αναγκαία η επαναλειτουργία του ποδοσφαίρου - Είμαστε δίπλα στον ΠΣΑΠ»

Η αιτιολογία των «πρασίνων» και ορισμένων ακόμα ΠΑΕ είναι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, τα οποία είναι αλήθεια πως «τρέχουν» και οι παίκτες εύλογα ανησυχούν για τις πληρωμές τους. Παράλληλα, είναι όντως ένα θέμα και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αυτό θα σημαίνει αυτόματα σημαντική οικονομική χασούρα για τους συλλόγους, ελλείψει εσόδων από τα εισιτήρια.

Σουλούκου: «Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια. Διακοπή σημαίνει...» (vid)

Από την άλλη πλευρά, όπως άπαντες καλούνται να κάνουν υπομονή μερικών εβδομάδων, το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες των ομάδων. Διότι αν η κατάσταση με τον ιό «χαλαρώσει» μέχρι το τέλος Απριλίου, θα αποδειχθεί πέρα ως πέρα λανθασμένη η επιλογή να έχει διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ναι στη ματαίωση αλλά με δύο όρους»

Εφόσον υπάρχει -έστω και μικρό- χρονικό περιθώριο αναμονής, η Λίγκα πολύ καλά πράττει και επιλέγει να το εξαντλήσει, εναρμονιζόμενη θυμίζουμε και με τη σχετική οδηγία που δόθηκε από την UEFA. Η οποία, πάντως, σχεδόν έβαλε το… μαχαίρι στο λαιμό των ενώσεων ανά την Ευρώπη, κάτι που αψήφισε (τουλάχιστον αρχικά…) η λίγκα του Βελγίου, που αποφάσισε την οριστική και αμετάκλητη διακοπή της σεζόν 2019-2020, απονέμοντας τον τίτλο του πρωταθλητή στη Μπριζ.

Super League: Οι θέσεις της ΑΕΚ και του Άρη για το μέλλον του πρωταθλήματος

Βεβαίως, είναι λογικό το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις στις προτάσεις των ομάδων που μετείχαν στη συνεδρίαση της Λίγκας. Κάθε ΠΑΕ, άλλωστε, εύλογα επιθυμεί να φροντίσει για τα δικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό ορισμένοι από όσους πρότειναν «διακοπή εδώ και τώρα», δεν διευκρίνισαν ακριβώς πώς το εννοούν. Σε αντίθεση π.χ. με τη θέση του Ολυμπιακού, που τόνισε μεταξύ άλλων πως εφόσον αποφασιστεί οριστική διακοπή, αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί με επικύρωση της βαθμολογίας και ανάδειξη πρωταθλητή. Χωρίς ασάφειες και… παύλες.

Λυσάνδρου: Αδύνατο να μιλήσουμε για ημερομηνίες στη Super League

Σε κάθε περίπτωση, επικράτησε η λογική και η σύνεση. Ύστερα από το πέρας τριών εβδομάδων θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, θα ζυγιστούν και θα υπολογιστούν τα υπάρχοντα στοιχεία και θα ληφθεί νέα (και πιθανότατα οριστική) απόφαση για την τύχη της φετινής… ταλαιπωρημένης σεζόν. Η 24η Απριλίου δεν είναι, δα, και τόσο μακριά…