Ολυμπιακός: Γρήγορα ναι, βιαστικά όχι!
Ο Ολυμπιακός φέτος θα προσέξει τη λεπτή... κόκκινη γραμμή μεταξύ της ταχύτητας, του γρήγορου μπάσκετ και του λάθους. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.
Από τα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη η στόχευση της ομάδας να παίξει φέτος πιο γρήγορα. Άλλωστε, το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στην ταχύτητα και στην αθλητικότητα και οι Πειραιώτες δεν γίνεται να μείνουν πίσω και να μην εκσυγχρονιστούν. Οι «ερυθρόλευκοι» φέτος μέσω της καλής άμυνας θέλουν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο. Περισσότερο από ποτέ. Στόχος τους να σκοράρουν όσο πιο συχνά γίνεται, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν ξοδέψει αρκετές ώρες δουλειάς προσπαθώντας να λειτουργήσουν σωστά στο γρήγορο τρανζίσιον.
Δεν είναι μόνο να κλέψει την μπάλα ένας παίκτης και να τρέξει ώστε να τελειώσει τη φάση στον αιφνιδιασμό. Δηλαδή, το εύκολο. Είναι και το πώς πρέπει να λειτουργήσει όλη η ομάδα σε αυτές τις καταστάσεις. Η γρήγορη (και σωστή) πρώτη πάσα για να βγάλει τον παίκτη στον αιφνιδιασμό. Το πώς πρέπει να κινηθούν οι παίκτες, έχοντας σωστές γραμμές και αποστάσεις, ώστε να γίνει σωστή επιλογή στην πρώτη πάσα για να ολοκληρωθεί το τρανζίσιον. Το πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένας αιφνιδιασμός με δύο γρήγορες πάσες. Και οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι στιγμής, τόσο στις προπονήσεις όσο και στα φιλικά, έχουν δείξει καλά δείγματα γραφής σε αυτό το κομμάτι.
Βλέπετε, έχουν και τους παίκτες για να το κάνουν πράξη. Από τον «εκρηκτικό» Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος ειδικεύεται σε αυτές τις καταστάσεις, τον «μαέστρο» Κώστα Σλούκα, που είναι εξαιρετικός στο να βρίσκει τους συμπαίκτες του στο ανοιχτό γήπεδο, μέχρι και τους ψηλούς που κάνουν δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να βλέπει τουλάχιστον τους τέσσερις από τους πέντε παίκτες του να τρέχουν σε αυτές τις καταστάσεις. Το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό δίνει ρυθμό σε μία ομάδα, αλλά και αυτοπεποίθηση, οδηγώντας το παιχνίδι σε περισσότερες κατοχές, αλλά και υψηλότερο σκορ.
Ολυμπιακός: O διαφορετικός ρόλος του Σπανούλη
Γρήγορα και στο σετ παιχνίδι
Παράλληλα, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει από τους παίκτες να παίξουν πιο γρήγορα και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Έχει τονίσει στους παίκτες του πως δεν θέλει να εξαντλούν απαραίτητα το 24άρι, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις φάσεις απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Θέλει οι αθλητές του να κάνουν γρήγορες επιθέσεις, στα δέκα δευτερόλεπτα αν είναι εφικτό. Ζητά γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες. Να περνά η μπάλα από περισσότερα χέρια, με τον Ολυμπιακό να χτυπά στις αδυναμίες του αντιπάλου, ψάχνοντας το εκάστοτε «μις-ματς». Eίναι της άποψης (και σωστά) πως με τις γρήγορες πάσες η αντίπαλη άμυνα μετακινείται, οπότε δημιουργούνται ρήγματα για διεισδύσεις.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να έχουν συμμετοχή στη δημιουργία και οι ψηλοί του. Ειδικά οι Γιώργος Πρίντεζης και Σάσα Βεζένκοφ στο «4». Είναι αρκετές οι φορές που θα δώσουν την έξτρα πάσα, ξαφνιάζοντας τις αντίπαλες άμυνες. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής δείχνει να έχει αρκετά καλή δημιουργία από τους γκαρντ, έχοντας κύριους πρωταγωνιστές τούς Κώστα Σλούκα και Βασίλη Σπανούλη, αλλά δίνει και δημιουργία στα «4άρια» με Βεζένκοφ και Πρίντεζη, κυρίως στα σορτ ρολ. Ο Έλληνας κόουτς ποντάρει και στο σουτ μετά το σκριν και έχει δώσει το ελεύθερο στους παίκτες του να παίρνουν αρκετά σουτ έτσι.
Ολυμπιακός: Τα φώτα… στην άκρη του πάγκου!
Παράλληλα, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι και βιαστικός. Προφανώς και δεν γίνεται να σκοράρεις το 50% των πόντων σου σε καταστάσεις αιφνιδιασμού ούτε και να σκοράρεις συνεχώς στα δέκα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Η διάθεση να τρέξει η ομάδα έχει φέρει και λάθη, κακές αποφάσεις. Είναι λογικό, όμως, αυτό να συμβαίνει, όταν οι Πειραιώτες βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, προσπαθώντας να βρουν υψηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας.
Για αυτόν τον λόγο και το προπονητικό τιμ έχει επισημάνει στους αθλητές του πως «θέλουμε να τρέξουμε, να παίξουμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Συγκεντρωθείτε, διαβάστε το παιχνίδι και πράξτε σωστά, φερθείτε έξυπνα». Γίνεται, λοιπόν, δουλειά σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή να μην υπάρχει βιασύνη. Τα σημάδια, πάντως, είναι ενθαρρυντικά, γιατί σιγά σιγά οι παίκτες βρίσκουν επικοινωνία μεταξύ τους και βγάζουν αυτοματισμούς.
Ολυμπιακός: Τα «θέλω» του Μπαρτζώκα γίνονται πράξη
Ολυμπιακός: Η πεντάδα «κλείδωσε» - Ο Σλούκας και οι «τέσσερις σωματοφύλακες»
Ο Βασίλης Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός έχει προοπτική για Final Four»