Ολυμπιακός: Τα «θέλω» του Μπαρτζώκα γίνονται πράξη

Έμφαση στην άμυνα και στο γρήγορο μπάσκετ. - Το πικ-εν-ρολ μεταξύ Σλούκα-Έλις, η συμμετοχή στη δημιουργία από όλους τους και η στόχευση στον ελεύθερο παίκτη. Έτσι θέλει τον νέο Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός: Τα «θέλω» του Μπαρτζώκα γίνονται πράξη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε μεγάλη έμφαση στις πρώτες μέρες της προετοιμασίας στην άμυνα, τονίζοντας στους παίκτες του πως θέλει να τους βλέπει να πιέζουν ασφυκτικά στην πρώτη πάσα του αντιπάλου. Επιθυμεί να δει ένα σκληροτράχηλο σύνολο, το οποίο δεν θα αφήνει τον αντίπαλο να... ανασάνει.

Θέλει δυναμικά χεντς άουτ από τους ψηλούς και γρήγορες επιστροφές στην άμυνα. Θέλει να χαλάσει τις αποστάσεις της αντίπαλης επίθεσης και σκοπός είναι να την αποδιοργανώνει με κλεψίματα και με τρέξιμο. Παράλληλα, ζητούμενό του στην επίθεση να βγάζει έναν έξτρα παίκτη σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, καθώς είναι στα «θέλω» του η ομάδα φέτος να σημειώνει όσους περισσότερους πόντους μπορεί στο ανοιχτό γήπεδο.

Στο κομμάτι του σετ παιχνιδιού, δηλαδή στο 5 εναντίον 5, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να δει από τους παίκτες του να έχουν καλή κυκλοφορία της μπάλας. Περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες, με την μπάλα να περνάει από περισσότερα χέρια. Να μπορούν έτσι να διαβάζουν το παιχνίδι του αντιπάλου και να τον χτυπούν στις αδυναμίες του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάνει ένα σπορ και γήπεδο μπάσκετ

«Παίξτε ομαδικά, παίξτε έξυπνα» συνηθίζει να λέει στους αθλητές του ο Έλληνας κόουτς. Kαι στο κομμάτι της δημιουργίας, βέβαια, δεν θέλει να τα περιμένει όλα από τους Σλούκα - Σπανούλη. Θέλει να μπουν στην εξίσωση όλοι οι αθλητές του και για αυτό χαμογελούσε από ικανοποίηση στο φιλικό κόντρα στον Ηρακλή, βλέποντας τους οκτώ από τους δώδεκα μπασκετμπολίστες του να έχουν δώσει από τουλάχιστον μία ασίστ.

Έχει δουλέψει αρκετά ο Ολυμπιακός και στο κομμάτι του πικ εν ρολ, ειδικά με το δίδυμο Σλούκας - Έλις. Τόσο κεντρικά όσο και πλαϊνά πικ εν ρολ, ενώ μέσα στο παιχνίδι της ομάδας βρίσκεται και το γρήγορο σουτ μετά το σκριν. Αυτό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο Έλληνας κόουτς είναι να βλέπει την ομάδα του στατική και προβλέψιμη στην επίθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, τους έκανε παρατηρήσεις, ζητώντας από εκείνους να έχουν διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα.

«Ψάξτε τον ελεύθερο παίκτη, την έξτρα πάσα» είναι μία από τις ατάκες του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι... λάτρης του παιχνιδιού κοντά στο καλάθι, αλλά ο Γιώργος Πρίντεζης και φέτος θα αποτελέσει το μεγάλο σημείο αναφοράς της ομάδας μέσα στη ρακέτα. Θα τον ψάξει η ομάδα, θα ποντάρει στο ένστικτο του σκόρερ που έχει στο «ζωγραφιστό». Πλέον, όμως, θα συμμετέχει και εκείνος στο κομμάτι της έξτρα πάσας.

Γενικότερα, πάντως, ο Ολυμπιακός φέτος θα επιχειρήσει να παίξει ένα πιο γρήγορο μπάσκετ, αναζητώντας να πάει σε περισσότερες κατοχές αλλά και σε υψηλότερο σκορ. Το ιδανικό; Να φτάσει τον μέσον όρο του στην επίθεση πάνω από τους 80 πόντους, να έχει θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, να διατηρήσει μία καλή θέση στις πιο αποτελεσματικές άμυνες και να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, το οποίο έχει αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του τα τελευταία χρόνια.