Ο Βασίλης Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός έχει προοπτική για Final Four»

Ο Βασίλης Καββαδάς αποκρυπτογραφεί στο «ΦΩΣ» τον ανανεωμένο Ολυμπιακό - Το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, η εμπιστοσύνη στον Μπαρτζώκα και η επιστροφή του Σλούκα που του έλειψαν τα «ερυθρόλευκα»

Ο Βασίλης Καββαδάς στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός έχει προοπτική για Final Four»

Ο Βασίλης Καββαδάς αποτέλεσε επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα το καλοκαίρι του 2013, με την μεταγραφή του Έλληνα σέντερ από τον Πανιώνιο να εξελίσσεται σε... σίριαλ. Τελικά, όμως, ήρθε στον Ολυμπιακό, στην ομάδα στην οποία ο παίκτης είχε συμπάθεια από μικρό παιδί. Με τους Πειραιώτες κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα το 2015, συμμετέχοντας μαζί τους έως και τον τελικό του φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Πλέον, αγωνίζεται στον Ηρακλή. Ο πλέον 28χρονος σέντερ, ο οποίος αντιμετώπισε τους «ερυθρόλευκους» στο Μέτσοβο, αποκάλυψε στο «ΦΩΣ» τις εντυπώσεις του για τους ανανεωμένους «ερυθρόλευκους».

-Bασίλη, αποφάσισες σχετικά εύκολα φέτος να ανανεώσεις με τον Ηρακλή. Ποιοι οι λόγοι της επιλογής σου να παραμείνεις στην ομάδα;

Κατ’ αρχάς, πέρσι ένιωσα τεράστια στήριξη από την ομάδα προς το πρόσωπό μου. Βρέθηκα σε μία δύσκολη στιγμή της καριέρας μου και ο Ηρακλής μού έδωσε τη δυνατότητα να ξαναπαίξω μπάσκετ, μου έδωσε ευκαιρίες και ενεργό ρόλο. Παράλληλα, μέσα από την παρουσία μου εκεί είχα την ευκαιρία να επιστρέψω και στην εθνική ομάδα. Είναι πράγματα που δεν τα ξεχνώ και τα αναγνωρίζω. Το κλίμα στην ομάδα και στη διοίκηση είναι οικογενειακό. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και προσπάθεια με μεράκι. Και πέρσι με τον κόουτς Καντζούρη, αλλά και φέτος με τον κόουτς Ζιάγκο.

Το προπονητικό τιμ πέρσι πίστεψε σε μένα, με εμπιστεύθηκε, μου έδωσε αυτοπεποίθηση και τον... αέρα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Και χαίρομαι που βοήθησα την ομάδα να κάνει μία καλή σεζόν. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω και τον φίλαθλο κόσμο του Ηρακλή. Δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο γήπεδο, αγαπάνε αυτή την ομάδα, με έκαναν να νιώσω όμορφα, με στήριξαν και αυτή η «ζεστασιά» που εισέπραξα ήταν ένας επιπλέον λόγος για να παραμείνω. Επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι μία όμορφη πόλη.

-Πώς νιώσατε που επιστρέψατε στην αγωνιστική δράση κόντρα στον Ολυμπιακό; Φέτος έχετε και τον έξτρα στόχο στην Ευρώπη.

Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να μάθουμε ο ένας τον άλλον, να αποκτήσουμε σιγά σιγά χημεία και ομοιογένεια μεταξύ μας. Είμαστε νέα ομάδα, με πολλούς καινούργιους παίκτες ~είναι λίγοι οι αθλητές από πέρσι. Έχει ενισχυθεί βέβαια το ρόστερ, υπάρχει ένας νέος και έξυπνος προπονητής και θέλουμε όλοι να παρουσιάσουμε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα. Προσπαθούμε να βγάλουμε αυτοματισμούς και να βρεθούμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση.

Θέλει χρόνο, έχουμε και την πανδημία και προσπαθούμε όλοι να είμαστε κατά κύριο λόγο υγιείς και χωρίς κρούσμα. Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τα πάντα και φυσικά τον αθλητισμό. Ναι, θέλουμε να μπούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουμε προκριματικό αγώνα κόντρα στον Κεραυνό από την Κύπρο και η νίκη είναι μονόδρομος για εμάς. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, πάντα κρατώ χαμηλούς τόνους, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να τα πάμε στο ελληνικό πρωτάθλημα καλύτερα και από πέρσι. Να κάνουμε το βήμα παραπάνω.

-Υπήρξες παίκτης του Ολυμπιακού για τρία χρόνια (2013-2016), είσαι μέρος της ιστορίας αυτής της ομάδας, έχεις συνεργαστεί και με τον κόουτς Μπαρτζώκα, πώς είδες, λοιπόν, την ομάδα στο φιλικό;

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα πλήρες και γεμάτο ρόστερ, με βάθος. Μου έκανε καλή εντύπωση η εικόνα του. Έχει ποιότητα και παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάσει διάφορα σχήματα και η δυναμική της ομάδας να μην επηρεάζεται.

Εγώ είδα πως ο Ολυμπιακός έχει φέτος πολύ ταλέντο, προοπτική και θεωρώ πως είναι ομάδα για να επιστρέψει στα φάιναλ φορ. Έχει υψηλότερο βαθμό αθλητικότητας φέτος και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επίσης, η ομάδα διαθέτει έναν καταπληκτικό κόουτς, όπως τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Έχω δουλέψει μαζί του και είναι πραγματικά ένας πάρα πολύ καλός προπονητής, που ξέρει να φτιάχνει καλές ομάδες. Οπότε θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ένα πράγμα λείπει από τον Ολυμπιακό και αυτό είναι ο χρόνος. Υπάρχει μεγάλη αποχή και είναι δύσκολο για έναν παίκτη, αλλά και για μία ομάδα, να βρει γρήγορα ρυθμό ύστερα από τη διακοπή. Όσο περνά ο καιρός, όμως, ο Ολυμπιακός θα δείξει τις πραγματικές δυνατότητές του.

-Έχεις συνυπάρξει σε ρόστερ του Ολυμπιακού (2014-2015) έχοντας μαζί τους Οθέλο Χάντερ και Μπράιαν Ντάνστον. Ένα δίδυμο δηλαδή με αθλητικούς σέντερ. Κάτι παρόμοιο προσπαθεί και φέτος να το πράξει ο κόουτς, με τους Οκτάβιους Έλις και Χασάν Μάρτιν. Πώς τους είδες;

Το δίδυμο των Ντάνστον - Χάντερ ήταν όντως πετυχημένο σε εκείνη την ομάδα του Ολυμπιακού, σε μία σεζόν μάλιστα που είχαμε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, φτάνοντας έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στη Μαδρίτη. Στον κόουτς Μπαρτζώκα αρέσει να δουλεύει με αυτού του είδους τους ψηλούς, που έχουν αθλητικότητα, δύναμη, λειτουργικότητα στα «πικ εν ρολ» και ικανότητες στην άμυνα, μπορώντας να τελειώσουν και τις φάσεις στην επίθεση.

Τον Έλις τον ξέρουμε στην Ελλάδα και από τον Προμηθέα, είναι ένας καλός ψηλός που δείχνει να έχει προσαρμοστεί γρήγορα στον Ολυμπιακό. Καλός στο «πικ εν ρολ», στα σκριν, έχει ικανότητα στην άμυνα ψηλά και στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι. Δείχνει και διάθεση να γίνει πιο σκληρός. Ο Μάρτιν προσαρμόζεται στην τακτική, έχει καλό κορμί, δυνατός παίκτης, είναι αριστερόχειρας και έχει αθλητικά προσόντα. Παιδί που πηδάει ψηλά και θα πάει στο επιθετικό ριμπάουντ.

Είναι νωρίς να κάνουμε τέτοια σύγκριση, αλλά σίγουρα ο Ολυμπιακός φέτος έχει δύο ψηλούς με κοινά χαρακτηριστικά με τους Ντάνστον - Χάντερ. O κόουτς Μπαρτζώκας έχει σίγουρα καλό μάτι στο να διαλέγει παίκτες που βρίσκονται σε χαμηλότερη κλίμακα και να τους αναδεικνύει. Το έχει δείξει πολλές φορές στην καριέρα του. Στον Ολυμπιακό εκείνος «ανακάλυψε» τον Λοτζέσκι, εκείνος βρήκε τους Ντάνστον και Χάντερ. Και στη Χίμκι όμως βρήκε «λαβράκια», έχει πολύ καλό μάτι.

-Είσαι πρώην συμπαίκτης με τον Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό, αλλά και καλός φίλος του. Η γνώμη σου για την επιστροφή του στην ομάδα;

Στον Κώστα έλειψε η Ελλάδα, αλλά και ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι το σίγουρο. Ήθελε πολύ να επιστρέψει στην πατρίδα του και φυσικά στον Ολυμπιακό και πάλι. Έχει ζήσει πολλά με αυτή την ομάδα, έχει ένα «δέσιμο», αλλά και φίλους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό. Έχει και εκτίμηση προς τον κόουτς Μπαρτζώκα.

Είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας, από τους κορυφαίους παίκτες πλέον στην Ευρωλίγκα, ανήκει στην ελίτ και προσωπικά έχω χαρεί πολύ με την πορεία και την εξέλιξή του. Η παρουσία του πιστεύω πως θα ανεβάσει το επίπεδο του Ολυμπιακού, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, στα καλύτερά του και του εύχομαι να έχει υγεία και όλα όσα επιθυμεί να γίνουν πράξη. Πέρα από καλός παίκτης, είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας.

-Από θέμα τακτικής, συμπεριφοράς, τι πράγματα εισέπραξες από τον φετινό Ολυμπιακό;

Κοίτα, έχοντας δουλέψει στον Ολυμπιακό με τον κόουτς Μπαρτζώκα, ξέρω τι πράγματα του αρέσουν και πώς επιθυμεί να δουλεύει. Δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα η φιλοσοφία του. Κατ’ αρχάς, το τονίζω, το ρόστερ της ομάδας είναι πλήρες σε όλες τις θέσεις και έχει πολλές και καλές λύσεις. Ό,τι αλλαγές και αν έκανε, η δυναμική παρέμενε η ίδια.

Στην άμυνα ο Ολυμπιακός δεν σε αφήνει να... ανασάνεις. Πιέζει πάρα πολύ στην πρώτη πάσα, στοχεύει στο κλέψιμο. Ο Ολυμπιακός είχε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, είχαν συμμετοχή σχεδόν όλοι οι παίκτες και έψαξε την έξτρα πάσα για το ελεύθερο σουτ. Η ομάδα ήθελε να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία. Νομίζω πως φέτος θα επιδιώξει αρκετά το καλάθι στον αιφνιδιασμό και έχει τους παίκτες για να το κάνει πράξη.

-Βασίλη, λείπει ο Ολυμπιακός από την Α1;

Εννοείται πως ο Ολυμπιακός λείπει από την Α1. Εδώ είναι η φυσική του θέση, εδώ πρέπει να βρίσκεται. Η απουσία του είναι πλήγμα τόσο για το ελληνικό μπάσκετ όσο και για όλες τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Εύχομαι να βρεθεί λύση και ο Ολυμπιακός να επιστρέψει εκεί όπου του αρμόζει να βρίσκεται.

Η ελληνική Λίγκα εδώ και πολλά χρόνια είναι αξιοσέβαστη στην Ευρώπη και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η παρουσία του Ολυμπιακού, που μέσα στη δεκαετία κατέκτησε Ευρωπαϊκά, παίζοντας σε αρκετούς τελικούς φάιναλ φορ. Χωρίς τον Ολυμπιακό το πρεστίζ της Λίγκας δέχεται μεγάλο πλήγμα.

Ο νέος Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα