Ολυμπιακός: Τα φώτα… στην άκρη του πάγκου!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι το «πρόσωπο» του Ολυμπιακού * Ασφάλεια, κανονικότητα και… εμπιστοσύνη!Οι ξένοι έχουν τη «σφραγίδα» του και αυτοί θα δείξουν το ταβάνι της ομάδας. Οι συνδυασμοί που κάνει στα γκαρντ και τα "δίδυμα".

Ολυμπιακός: Τα φώτα… στην άκρη του πάγκου!

Μπορεί ο Ολυμπιακός, με την απόκτηση του Κώστα Σλούκα, να κατάφερε μία από τις πέντε κορυφαίες μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού στην Ευρωλίγκα, ωστόσο δεν παύουν «τα φώτα της δημοσιότητας» να πέφτουν και… στην άκρη του πάγκου. Τόσο από τους εντός των τειχών όσο και από τους εκτός. Στη συνείδηση του κόσμου ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένα από τα «ονόματα» του Ολυμπιακού, μία από τις προσωπικότητες που θα ηγηθούν της ομάδας. Δεν μένει ο κόσμος πλέον μόνο στους παίκτες. Φυσικά και θέλει να δει τον Χάρισον εν δράσει, τον Σλούκα ξανά να βρίσκεται με τους υπόλοιπους και όπως πάντα τα νέα αποκτήματα, αλλά η εμπιστοσύνη που δείχνει στον Έλληνα προπονητή είναι αδιαπραγμάτευτη και αργά ή γρήγορα η κάθε κουβέντα σε αυτόν καταλήγει.

Το έχει κερδίσει άλλωστε… Δεν του έχει χαριστεί. Το άξιζε και το κέρδισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τόσο με το μπάσκετ σεμιναρίου που έπαιξε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο και τις τεχνικές γνώσεις, που κοιτά να εμπλουτίζει συνεχώς, όσο και με το «μάτι» που έχει να διαλέγει παίκτες, καθώς και το όραμα και τις φιλοδοξίες του.

Ασφάλεια με το «καλημέρα»

Με την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, αυτό που κατάφερε αυτόματα ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν να προσφέρει ασφάλεια και… κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα στην ομάδα. Τόσο στην ψυχολογία των παικτών και τα αποδυτήρια όσο και στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός ~κακά τα ψέματα~ είχε παρεκκλίνει της φιλοσοφίας του, είχε χάσει την ταυτότητά του σε όλα τα επίπεδα. Μόνο που υπήρχε η κοινή παραδοχή ότι παίκτες έπαιζαν για τα στατιστικά τους, για να βρουν το επόμενο συμβόλαιο, έφτανε και περίσσευε, δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε και να θυμηθούμε ούτε τα καμώματα του Ουέμπερ ούτε τα σταριλίκια του Ριντ και πόσα άλλα που είχαν ανακατώσει τα αποδυτήρια.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε πάρει τις αποφάσεις του ~δουλεύοντας κιόλας για τρεις μήνες μαζί τους~ για το… ξεκαθάρισμα στο ρόστερ. Έχει κάνει αμέτρητες κουβέντες με τους παίκτες που αποτελούν τον κορμό και με εμπιστοσύνη στο «μάτι» του δημιουργεί έναν Ολυμπιακό και πάλι ανταγωνιστικό.

Εμπιστοσύνη στο «μάτι» του

Μαζί με τους Μακ Κίσικ, Έλις που είχε επιλέξει από τα μέσα της περασμένης σεζόν, διάλεξε παίκτες που ναι μεν υστερούν στον τομέα της εμπειρίας στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας, αλλά έχουν όρεξη και νοοτροπία για διάκριση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει άλλωστε. Θυμηθείτε το 2014, όταν επέλεγε τους Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει την πρόκριση στο φάιναλ 4 από τη Ρεάλ με 3-2, με μειονέκτημα έδρας, αλλά την επόμενη χρονιά αυτοί οι παίκτες ήταν παρόντες στο κορυφαίο ραντεβού. Τους παίκτες που πήρε φέτος τους τσέκαρε πολύ, πάρα πολύ και ο κόσμος έχει δείξει την εμπιστοσύνη στο «μάτι» του, μετά και τις δύο χρονιές που ήταν ~ας το πούμε~ καταστροφικές.

Οι ξένοι θα δείξουν το «ταβάνι»

Είναι σημαντικό να βγουν οι ξένοι, κακά τα ψέματα. Αυτοί θα δείξουν και το πού θα πάει ο Ολυμπιακός μέσα στη σεζόν, αλλά θέλει χρόνο και υπομονή. Όπως αναφέραμε και χθες, αρκετοί από τους νέους παίκτες της ομάδας δεν έχουν παίξει καν στην Ευρωλίγκα, όπως ο Χασάν Μάρτιν, ο Άαρον Χάρισον, ακόμα και οι περσινοί: ο Έλις έχει παίξει μόλις 7 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και 3 πρόλαβε ο Μακ Κίσικ. Η προετοιμασία που έκαναν με τον Ολυμπιακό στο Μέτσοβο για τους περισσότερους ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία δεν είχαν ζήσει ξανά στην καριέρα τους. Θέλουν τον χρόνο τους, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει κάνει αρκετές συζητήσεις μαζί τους και μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται πολύ καλά, σε κάθε λεπτομέρεια που διοχετεύεται από τον προπονητή. Κατανοούν τις κινήσεις που τους δείχνει ο Έλληνας τεχνικός και τις βγάζουν στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός είναι νέα ομάδα, θέλει τον χρόνο της και όλα αυτά που θέλει να περάσει ο κόουτς από τη φιλοσοφία του δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο μόνο το ότι άπαντες είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μέχρι στιγμής πιστεύουμε πως λέει πολλά!

Πολλές δοκιμές στους γκαρντ!

Τα φιλικά που δίνει και έπονται θα βοηθήσουν τα μέγιστα τον Γιώργο Μπαρτζώκα ώστε να περάσει αυτά που θέλει στους παίκτες του. Θέλει να κάνουν λάθη, θέλει να μάθουν μέσα από αυτά και να δει πώς αντεπεξέρχονται σε συνθήκες αγώνα και όχι οικογενειακού «διπλού». Ιδίως στα πιο ζόρικα, που θα δώσει με τη Βαλένθια, στο τουρνουά στη συνέχεια της «Φοντέτα» με τη συμμετοχή των Βαλένθια, Μπάγερν και Βιλερμπάν (με δύο από αυτές θα παίξει) και τέλος στο Βερολίνο με την Άλμπα σε ακόμη δύο αγώνες.

Μέσα από αυτά θα δοκιμάσει σχήματα, «δίδυμα» και θα δει πώς αντεπεξέρχονται οι παίκτες τους σε διάφορες θέσεις, καθώς αρκετοί παίζουν σε παραπάνω από μία θέση. Μέχρι στιγμής δοκιμάζει ασταμάτητα κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό, ιδίως στην περιφέρεια.

Για να καταλάβετε, στους γκαρντ έχει κάνει όλους τους συνδυασμούς.

* Σλούκας στον «άσο» και Μακ Κίσικ στο «2».

* Σπανούλης και Τζένκινς μαζί.

* Σπανούλης, Τζένκινς και Χάρισον στο «3».

* Σπανούλης, Χάρισον στο «2» και Μακ Κίσικ στο «3».

* Σλούκας μαζί με Χάρισον και Μακ Κίσικ.

Έχει πολλές επιλογές και δοκιμάζει πολλά δίδυμα στους γκαρντ και φυσικά και στην περιφέρεια δοκιμάζει συχνά σχήμα με τρεις γκαρντ. Πειραματίζεται, δοκιμάζει, δουλεύει, και στα φιλικά που ακολουθούν θα το κάνει ακόμα περισσότερο, μέχρι να δει ποιος ταιριάζει και καλύτερα με ποιον, ποιοι «κουμπώνουν» περισσότερο μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται.