Ο χρόνος αλλάζει, ο Ελ Αραμπί όχι

Η κυβέρνηση επεκτείνει το lockdown στη χώρα και ο Ολυμπιακός το lock up (το κλείδωμα της πρωτιάς) στο ελληνικό πρωτάθλημα

Ο χρόνος αλλάζει, ο Ελ Αραμπί όχι

Mε τη νίκη του 3-0 επί της ΑΕΚ στο Φάληρο ξέφυγε 7 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ και άφησε πίσω του 11 βαθμούς τη χθεσινή αντίπαλό του...Και ακόμη βρισκόμαστε στη 14η αγωνιστική.

Αυτή η πρώτη αγωνιστική του καινούργιου χρόνου μάς επεφύλασσε μερικές ωραίες εκπλήξεις, όπως τα γκολ για χαϊλάιτ που σημείωσαν δυο νεαροί Έλληνες, ο 19χρονος Δημήτρης Πινακάς της ΑΕΛ και ο 23χρονος Γιώργος Μανθάτης του Παναιτωλικού.

Ο χρόνος αλλάζει, ο Ελ Αραμπί όχι… Το είχε δηλώσει, άλλωστε, ο Μαροκινός πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ ότι θέλει να ξεπεράσει τον εαυτό του μέσα στο 2021! Αν κρίνουμε από τη χθεσινή του εμφάνιση, βρίσκεται σε καλό δρόμο… Mε τα δυο γκολ που έβαλε στον Τσιντώτα έφτασε τα 13 στο πρωτάθλημα κι αν συνεχίσει έτσι μπορεί και να ξεπεράσει τα 30 στο τέλος της σεζόν.

Aπό την άλλη πλευρά ο Μανόλο Χιμένεθ -θα το κατάλαβε και χθες ότι- έχει βουνό να ανέβει ώσπου να ξανακάνει την ΑΕΚ την ομάδα που άφησε φεύγοντας. Χθες έπραξε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αλλάξει την κακή εικόνα της, ρίχνοντας άλλους παίκτες στον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο και μεταβάλλοντας την τακτική της. Ο προπονητής μπορεί να κάνει πολλά, αλλά όχι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Αυτή είναι η δουλειά των παικτών, του Σιμόες και του Μάνταλου εν προκειμένω που απέτυχαν τρεις φορές να σκοράρουν στο τετ α τετ με τον Σα. Ο Ολυμπιακός δεν αφήνει ατιμώρητα τέτοια λάθη. Μέχρι να συνειδητοποιήσει ο Μάνταλος τη διπλή ευκαιρία που έχασε, ο Ελ Αραμπί είχε στείλει την ΑΕΚ για δεύτερη φορά στη σέντρα και η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος. «Φινίτο λα μούζικα», που θα έλεγε ο Μάσιμο Καρέρα.

Ο ΠΑΟΚ έπεσε με μια πέτρα στον λαιμό στον Πηνειό, αλλά όχι μόνο δεν πνίγηκε αλλά βρήκε και πορτοφόλι στον βυθό. Σώθηκε (1-1) από πέναλτι που κέρδισε στην τελευταία φάση του αγώνα σε μια ανύποπτη φάση την οποία ωστόσο κυνήγησε πεισματικά ο Σφιντέρσκι μέχρι που τον ξάπλωσε στο χορτάρι ο τερματοφύλακας Νάγκι και ο Βιεϊρίνια από την άσπρη βούλα σκόραρε.

Λίγο ο Πολωνός, λίγο ο Πορτογάλος έκλεψαν ένα μέρος από τη δόξα του Δημήτρη Πινακά που έως εκείνη τη στιγμή ήταν ο ήρωας της αναμέτρησης, χάρις στο υπέροχο γκολ που είχε σημειώσει, εκθέτοντας δυο έμπειρους διεθνείς ποδοσφαιριστές, τον Βαρέλα και τον Ίνγκασον. Ο Πινακάς, που δεν είχε στοιχίσει ούτε καν ένα πινάκιο φακής όταν αποκτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από την ομάδα Ατρόμητοι, εκτινάσσει με τη φετινή παραγωγή του (6 γκολ σε 12 αγώνες) τη χρηματιστηριακή του αξία προς μεγάλη χαρά του Αλέξη Κούγια.

Κάτι ξέρανε στον Παναθηναϊκό και θέλανε την αναβολή του αγώνα με τον Αστέρα λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. Στα χάλια που εμφανίστηκε η ομάδα μετά τις γιορτές το 0-0 θεωρείται επιτυχία γιατί ο αντίπαλος παρουσιάστηκε καλύτερος στη Λεωφόρο και θα έπαιρνε τη νίκη αν δεν έπεφτε πάνω στον εξαιρετικό Διούδη που κατέβασε τα ρολά σε δυο φάσεις.

Πιο χάλια ωστόσο και από την απόδοση της ομάδας ήταν η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου μπροστά στον οποίο εκείνος του ΟΑΚΑ μοιάζει με... χαλί, αλλά και η συμπεριφορά του Λάζλο Μπόλονι προς τον τηλεοπτικό ρεπόρτερ που ούτε λίγο ούτε πολύ τον αποκάλεσε ηλίθιο επειδή τόλμησε να τον ρωτήσει αν μετάνιωσε που έδωσε πολυήμερη άδεια στους παίκτες.

O Παναιτωλικός υποδέχθηκε την κατάλληλη στιγμή τον ΟΦΗ επί του οποίου μετρούσε έξι νίκες σε ισάριθμα ματς και χθες πέτυχε την έβδομη που του επέτρεψε να ανασάνει κάπως βαθμολογικά. Μια νίκη που ήρθε με ανατροπή μέσα σε δυο λεπτά καθώς η κρητική ομάδα προηγήθηκε στο σκορ με τον Στάικο στο 55’ και έως το 83’ κρατούσε σφιχτά το τρίποντο στα χέρια της.

Σε εκείνο το λεπτό όμως ο Γιώργος Μανθάτης που είχε να σκοράρει από την εποχή που έπαιζε στον Ολυμπιακό (21 Ιανουαρίου 2017 στο 2-0 εναντίον της Ξάνθης) πέτυχε, έστω και άθελά του, όπως προς τιμήν του παραδέχθηκε, ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γκολ της χρονιάς φέρνοντας το ματς στα ίσα. Για να έρθει στο 85’ ο Λιάβας να δώσει στον Παναιτωλικό τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα.

Ο Απόλλων Σμύρνης συνέχισε τις... ζημιές (1-3) μακριά από τη Ριζούπολη. Το διπλό στους «Ζωσιμάδες» ήταν το τρίτο του στο πρωτάθλημα, αποκτά δε ιδιαίτερη αξία επειδή ήρθε με ανατροπή. Πρωταγωνιστής του αγώνα ο Νίκος Ιωαννίδης, ο οποίος κέρδισε το πέναλτι για το 1-1 και ήταν αυτός που σημείωσε το 1-2.