Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Το κρίσιμο 40%

Το ενδιαφέρον της Δύσης και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Το κρίσιμο 40%

Δεν αποκλείεται πολιτικές σκοπιμότητες να υπονομεύσουν την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η προσοχή της Δύσης είναι στραμμένη στις δύο συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας προσέρχονται από το πρωί σήμερα και σε ήρεμο κλίμα στην κάλπη, για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον τούτες τις ώρες εστιάζεται στο ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων, και για τον επιπλέον λόγο ότι, εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 40% των εγγεγραμμένων, τότε δεν νομιμοποιείται η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε ανοίγουν άλλες διαδικασίες.

Μέχρι τις 11 το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά, είχε προσέλθει στην κάλπη το 12,03% των εκλογέων.

Η προσέλευση, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί, καθώς βρίσκονται από το πρωί καθ’ οδόν από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασαν τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, χιλιάδες Βορειομακεδόνες – εξάλλου ένας λόγος που οι εκλογές γίνονται σήμερα, Τετάρτη, εργάσιμη ημέρα, είναι το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στην Ελλάδα για ψώνια ή και για μπάνιο στις παραλίες της περιοχής.

Δεν αποκλείεται ωστόσο πολιτικές σκοπιμότητες να υπονομεύσουν την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σενάρια που κυκλοφορούν στα Σκόπια λένε πως θα μπορούσαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Αλβανοί), ο οποίος οδεύει σε ήττα, αν όχι συντριβή, να δώσουν γραμμή στους ψηφοφόρους τους να μη ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη για πρόεδρο, ώστε η συμμετοχή να μη φθάσει και ξεπεράσει το 40%, για να θεωρηθεί έγκυρη.

Και ενδεχομένως να το πράξουν, καθώς η υποψήφια πρόεδρος του VMRO DPMNE προηγείται του υποψηφίου των Σοσιαλιστών και θεωρείται, υπό ομαλές συνθήκες, βέβαιη η εκλογή της.

Οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους προσδοκούν, εν τοιαύτη περιπτώσει, ότι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκλέξουν πρόεδρο, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε προεδρικές εκλογές.

Επισήμως πάντως δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πρόθεση, αλλά δεν παύει να είναι ένα εκλογικό τέχνασμα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει το VMRO DPMNE στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν είχε καλέσει σε αποχή του ψηφοφόρους του για να μην ξεπεράσει το όριο του 40% η συμμετοχή και επομένως να μη νομιμοποιηθεί το αποτέλεσμα. Τότε η συμμετοχή είχε κυμανθεί γύρω στο 37%, αλλά ο Ζάεφ και οι σύμμαχοί του ερμήνευσαν διαφορετικά τη συνταγματική πρόβλεψη, οπότε το «ναι» νομιμοποιήθηκε. Ως προς το αποτέλεσμα για το Κοινοβούλιο, σχετικά ακριβής εικόνα θα υπάρχει γύρω στα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον του Δυτικού παράγοντα εστιάζεται στις δύο σημαντικές για τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ζάεφ, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύμφωνο Φιλίας με τη Βουλγαρία

Ομως όλα δείχνουν ότι το κεντροδεξιό, με κάποια έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά, VMRO DPMNE επιστρέφει στην εξουσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανεξαρτήτως του αν κατακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα δύσκολο, θα συμμαχήσει με κάποια αλβανικά κόμματα και πάντως όχι με το κυρίαρχο σε δύναμη DUI του Αλί Αχμέτι, που συγκυβέρνησε με τον Ζάεφ και γι’ αυτό του καταλογίζουν εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Το ενδιαφέρον ωστόσο του Δυτικού παράγοντα εστιάζεται στις δύο σημαντικές για τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ζάεφ, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύμφωνο Φιλίας με τη Βουλγαρία δηλαδή, τις οποίες το VMRO DPMNE δεν έχει αποδεχθεί. Το ερώτημα είναι αν θα επιχειρήσει να τις «ακουμπήσει», δεδομένου ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν τίθενται καν υπό αμφισβήτηση. Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν δεκαεπτά κόμματα.