Η… θρυλική 35άρα του Ολυμπιακού (pics & vid)

Σαν σήμερα στις 19 Μαΐου του 1996 ο Ολυμπιακός θα νικήσει με 73-38 τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό

Η… θρυλική 35άρα του Ολυμπιακού (pics & vid)

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαΐου 1996, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό μετά την «πράσινη» κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο Παρίσι για τον πέμπτο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Με το 2-2 στη σειρά των «αιωνίων», ο τίτλος θα κρινόταν πλέον στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν… άγριες διαθέσεις και μετέτρεψαν το ντέρμπι σε παράσταση για έναν ρόλο, ενώ όχι μόνο κέρδισαν τους «πράσινους» και στέφθηκαν πρωταθλητές αλλά το έκαναν και με εμφατικό τρόπο!

Η ομάδα του αείμνηστου Γιάννη Ιωαννίδη ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό με 73-38, με τη… θρυλική 35άρα του Θρύλου να μένει στην Ιστορία και να «γράφει» πολλά ρεκόρ. Συγκεκριμένα, αποτελεί τη νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικούς «αιωνίων», ενώ οι 38 πόντοι του Παναθηναϊκού ήταν η χαμηλότερη συγκομιδή πόντων σε τελική φάση. Επιπρόσθετα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας του Ολυμπιακού (δεύτερη πιο ευρεία μετά το +42 σε αγώνα Κυπέλλου) σε βάρος του Παναθηναϊκού, που έμελλε να βάλει μάλιστα και τις βάσεις για το τρεμπλ που ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μεγάλη εμφάνιση για τους «ερυθρόλευκους» πραγματοποίησαν οι Ρίβερς, Τάρλατς, Νάκιτς, Σιγάλας και Μπέρι που σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, οδηγώντας τον Θρύλο στο τέταρτο σερί του πρωτάθλημα, ενώ για τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε με δέκα πόντους ο Αλβέρτης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 3, Σιγάλας 10, Μπέρι 10, Νάκιτς 12, Φασούλας 8, Τόμιτς, Τάρλατς 14, Ρίβερς 16.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 10, Σοκ 3, Κούουσμα 2, Οικονόμου 6, Γιαννάκης 6, Βράνκοβιτς 5, Σταυρακόπουλος 4, Πετσάρσκι 2.


Με μια ματιά…

1535: Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ξεκινά το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία, 110 άνδρες και τους δύο γιους του Ιροκέζου αρχηγού Ντονακόνα (τους οποίους είχε απαγάγει ο Καρτιέ κατά το πρώτο του ταξίδι).

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).

1896: Ο Παναχαϊκός ΓΣ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Παναχαϊκούς Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι τις 21/5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10.

1898: Πέθανε ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους Έλληνες ως Γλάδστων, Βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του μία οδός στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Γλάδστονος).

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

1935: Πέθανε ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, Άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών.

1971: Τελικός Κυπελλούχων Ευρώπης, Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ των Πίτερ Όσγκουντ και Ιγκνάσιο Σόκο. Επειδή δεν προβλέπεται παράταση, ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη.

1978: Οι Dire Straits κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ «Sultans of Swing», που ηχογραφήθηκε για 120 δολάρια.

1994: Ο 40χρονος Ισπανός ποδηλάτης Λουίς Οκάνια, νικητής του «Tour de France» το 1973 και του «Vuelta a Espana» το 1970, αυτοκτονεί με όπλο στο Νογκάρο της Νότιας Γαλλίας, πιθανότατα από κατάθλιψη λόγω οικονομικών προβλημάτων και μόλυνση από ηπατίτιδα C. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδηλάτες της εποχής του.

1999: Διεξάγεται ο 39ος και τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Λάτσιο και της Μαγιόρκα (2-1) στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ. Aπό την περίοδο 1999-00 το Κυπελλούχων θα ενοποιηθεί με το ΟΥΕΦΑ.

2004: Η Βαλένθια κάνει το πρώτο νταμπλ στην Ιστορία της κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (με νίκη 2-0 επί της Μαρσέιγ στον τελικό του Γκέτεμποργκ) λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.