Η μπασκετική «σοφία» του απλού οπαδού του Ολυμπιακού

Η παραδοχή Μπλατ για την ανάγκη απόκτησης έξτρα παίκτη ίσως ήρθε αργά, όμως επιβεβαιώνει την αίσθηση που είχαν πολλοί εδώ και αρκετό καιρό: Ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται σκόρερ. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Η μπασκετική «σοφία» του απλού οπαδού του Ολυμπιακού

Όσο περνούν τα χρόνια, ο απλός φίλαθλος του Ολυμπιακού δείχνει να ωριμάζει. Αυτό έχει φανεί ξεκάθαρα στη φετινή αντιμετώπιση της ποδοσφαιρικής ομάδας από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς και επεκτείνεται και στη μπασκετική. Σε ένα άθλημα όπου παραδοσιακά ο Ολυμπιακός διαθέτει φανατικούς φίλους, οι οποίοι ωστόσο δείχνουν πάντα υπομονή και το κυριότερο ξέρουν τι βλέπουν.

Κι αυτό που βλέπουν στην τρέχουσα μπασκετική σεζόν στον Ολυμπιακό είναι ένα μίνι-restart, μια επανεκκίνηση με την αλλαγή σχεδόν όλων των ξένων μονάδων του ρόστερ και κυρίως αυτή του «τιμονιέρη» της φετινής ομάδας, του Ντέιβιντ Μπλατ. Ενός καταξιωμένου κόουτς με εμπειρία, οξυμένη αντίληψη του αθλήματος και έμφαση στην παραγωγικότητα, ο οποίος αφενός ξέρει να «κερδίζει» τους παίκτες του και παράλληλα να μη σηκώνει «μύγα στο σπαθί του» όταν εκείνος το θεωρεί σκόπιμο.

Η παρουσία του Μπλατ στον «ερυθρόλευκο» πάγκο προσδίδει αίγλη και ικανότητα στον Ολυμπιακό και παράλληλα αυξάνει το… ντεπόζιτο υπομονής των φιλάθλων. Άπαντες κατανοούν ότι ο Αμερικανός είναι μεν προπονητάρα, δεν είναι όμως θαυματοποιός. Και ούτε και έχει στη διάθεσή του αστρονομικά μπάτζετ τύπου ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε.

Παράλληλα, ο εκ Βοστώνης 59χρονος κόουτς είναι γνωστός για την εμπιστοσύνη που δείχνει στις επιλογές του, έστω κι αν αυτές παρουσιάζουν αστάθεια και δεν τον δικαιώνουν στο βαθμό και στη συχνότητα που θα ήθελε. Το θέμα, όμως, είναι ότι στον Ολυμπιακό οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και όσο κι αν ο Μπλατ επιθυμεί να υποστηρίξει τις επιλογές του, την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να δράσει προκειμένου να βελτιώσει τα αγωνιστικά κακώς κείμενα.

Η ανάγκη γι’ αυτό φάνηκε περίτρανα στον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, όπου ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε άδειος από ενέργεια και γυμνός από επιλογές που του θα έδιναν αυτό που αγαπάει περισσότερο απ’ όλα και ο ίδιος ο Μπλατ: Το σκοράρισμα.

Αναμφίβολα οι προπονητές -και ιδίως αυτοί που κάθονται σε πάγκους ομάδων της Euroleague- ξέρουν πολύ καλύτερα από τον απλό κόσμο και από τους ρεπόρτερ του αθλήματος. Ωστόσο, το μπάσκετ δεν είναι… πυρηνική φυσική και κάποιες φορές η εικόνα «φωνάζει» από μόνη της. Όπως τονίσαμε και νωρίτερα, ο μπασκετικός φίλαθλος του Ολυμπιακού ξέρει τι βλέπει, γι’ αυτό και εδώ και αρκετό καιρό έχει… ξελαρυγγιαστεί να λέει ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, με παίκτη που να ΕΧΕΙ ΣΚΟΡ.

Τα πράγματα είναι απλά: Ο Σπανούλης παραμένει ο ηγέτης του Ολυμπιακού, όμως δεν είναι ο Σπανούλης του 2012, του 2014 ή του 2016. Ο Πρίντεζης παίζει εδώ και χρόνια «στα κόκκινα». Ο Μιλουτίνοφ έχει «σκάσει», συν το ότι η υπερτροφοδότησή του έχει… πονηρέψει τους αντίπαλους προπονητές, οι οποίοι πλέον βρίσκουν τρόπους να τον περιορίσουν, όπως φάνηκε και κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Με άλλα λόγια, οι βασικοί πυλώνες σκοραρίσματος είναι σε ύφεση και χρειάζεται άμεσα έξτρα λύση.

Φυσικά δεν χρειαζόταν το «ναυάγιο» κόντρα στους Καταλανούς γι’ αυτό το συμπέρασμα.

Η δράση συνήθως είναι προτιμότερη από την αντίδραση. Διότι Φλεβάρη μήνα, ποιος παίκτης θα έρθει, πότε θα προλάβει να εγκλιματιστεί να ενσωματωθεί και να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα στον ίσως πιο κρίσιμο μήνα της σεζόν;

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα στον μεταγραφικό τομέα, ωστόσο κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η παραδοχή Μπλατ για την ανάγκη απόκτησης έξτρα παίκτη ήρθε μεν λίγο αργά, όμως επιβεβαίωσε περίτρανα την αίσθηση μεγάλης μερίδας απλών φιλάθλων των Πειραιωτών ότι η ομάδα είναι «λειψή» και τα βασικά επιθετικά της όπλα δεν θα άντεχαν νομοτελειακά την καταπόνηση των σερί αγώνων αυξημένης δυσκολίας στη Euroleague.

Παίκτης, λοιπόν, πρέπει να έρθει. «Χθες» κιόλας. Γιατί ο Ολυμπιακός ήδη «τρέχει» και πρέπει να προλάβει.

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα ήταν μεν ιδιαίτερα οδυνηρή και βαθμολογικά ζημιογόνα, ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση καταστροφική. Διότι χρονικό περιθώριο υπάρχει -έστω και περιορισμένο- και ο Ολυμπιακός διατηρεί τη δυνατότητα αντίδρασης σε μεταγραφικό και αγωνιστικό επίπεδο, προκειμένου να επανέλθει δυναμικά στη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Μια αντίδραση που περιμένουμε με σιγουριά: Στο μεταγραφικό κομμάτι διότι το είπε ήδη και ο ίδιος ο Μπλατ και στο αγωνιστικό λόγω του DNA που διαθέτει ο ελληνικός κορμός αυτής της ομάδας. Ένας κορμός που έχει μάθει στα δύσκολα και δεν τα παρατάει μέχρι τέλους…