Ολυμπιακός: Tώρα να σε δω, στις μέρες της κρίσης

Το διπλό κέρδος που έγινε διπλή ζημιά και ο μήνας που κρίνονται δύο από τους στόχους του για το 2019. Είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός ώστε να τα καταφέρει; Ώρα για αποδείξεις. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Tώρα να σε δω, στις μέρες της κρίσης

Έκανε τη ζωή του δύσκολη ο Ολυμπιακός με τη "βαριά" ήττα που υπέστη από την Μπαρτσελόνα. Άπαντες στο μεγάλο λιμάνι γνώριζαν πως στο ενδεχόμενο νίκης θα έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την διεκδίκηση της τέταρτης θέσης, αφήνοντας πίσω τους την Μπαρτσελόνα. Θα είχαν πλασαριστεί στη πρώτη πεντάδα και θα τους ένοιαζε μόνο η Εφές. Τώρα, όμως, οι Πειραιώτες μπήκαν σε μπελάδες. Γιατί με τον τον τρόπο που έχασαν, με αυτούς τους 21 πόντους (55-76), όχι μόνο έχασαν έδαφος για το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και την διαφορά στο σκορ (είχαν κερδίσει με +9 στην Βαρκελώνη) για την ισοβαθμία με τους Καταλανούς, με αποτέλεσμα, πλέον, να έχουν πέσει στην έκτη θέση. Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ πήγαν για διπλό κέρδος και τελικά υπέστησαν μέσα στο σπίτι τους διπλή ζημιά, δεχόμενοι μία δυνατή... σφαλιάρα η οποία τουλάχιστον θα πρέπει να τους «αφυπνίσει» ενόψει της συνέχειας.

Μπήκαμε στον Φλεβάρη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός μήνας για τον Ολυμπιακό, καθώς το πρόγραμμα που έχει μπροστά του... ζεματάει με ζόρικες εκτός έδρας αποστολές. Έρχονται οι μέρες της κρίσης, οι οποίες θα κρίνουν το αν η ομάδα θα μπορέσει να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EurοLeague και φυσικά το αν θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, παίρνοντας "διπλό" μέσα στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου για πρώτη φορά φέτος. H πρόκληση που έχει μπροστά του είναι μεγάλη.

Την επόμενη αγωνιστική (7 Φεβρουαρίου) ο Ολυμπιακός καλείται να παίξει στο Τελ Αβίβ την Μακάμπι, η οποία μάχεται με... νύχια και με δόντια για να μπει στα προημιτελικά. Στις 13 Φεβρουαρίου οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, σε μία νοκ-άουτ αναμέτρηση για το Κύπελλο, ενώ στη συνέχεια, στις 21 του ίδιου μήνα, έρχεται ο... τελικός της Πόλης. Αντίπαλος η Εφές, σε ένα ματς με τεράστιο "πρέπει" για τη νίκη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα... αποχαιρετήσουν το αβαντάζ έδρας ενόψει playoffs. Και μετά, φυσικά, την 1η Μαρτίου έρχεται στο ΣΕΦ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τώρα, λοιπόν, σε αυτόν τον "καυτό" μήνα, με τα μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια, παίκτες και προπονητές, καλούνται να δείξουν χαρακτήρα, νοοτροπία νικητή και πρωταθλητή, κρατώντας την ομάδα τους όρθια στα δύσκολα. Θα τα καταφέρουν; Αυτό θα φανεί στη πράξη και να η ευκαιρία τους!

Όλα άρχισαν και τέλειωσαν στο πρώτο δεκάλεπτο

Ήθελε πολύ ο Ολυμπιακός τη νίκη κόντρα στη Μπαρτσελόνα, αλλά άλλο τόσο (και όπως φάνηκε και περισσότερο) την ζητούσαν και οι Καταλανοί. Όχι μόνο έφτασαν στη κατάταξη τους Πειραιώτες, τους οποίους και έβαλαν από κάτω στην ισοβαθμία, αλλά πλέον έχουν και βλέψεις για την τετράδα! Οι "μπλαουγκράνα" κυριάρχησαν στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο φάνηκε περίτρανα στο ισοπεδωτικό σκορ 6-27! Η εικόνα των "ερυθρολεύκων" σε αυτό το διάστημα ήταν άθλια, τραγική, απογοητευτική, με τους γηπεδούχους να παρουσιάζονται φανερά ανέτοιμοι και εκτός ρυθμού. Η μπάλα δεν μπορούσε να ακουμπήσει μέσα στο "ζωγραφιστό" και είναι χαρακτηριστικό πως σε ολόκληρη τη περίοδο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ όχι μόνο δεν σούταρε, αλλά ούτε που... άγγιξε την μπάλα στην επίθεση.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι. "Εξαφάνισαν" τους Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ, έκαναν κτήμα τους το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα καθώς πήραν τις περισσότερες μάχες και φρόντισαν να τιμωρούν το κάθε λάθος του Ολυμπιακού με καλάθια στον αιφνιδιασμό. Παράλληλα, βρήκαν και ρυθμό από την περιφέρεια, με την άμυνα των "ερυθρολεύκων" να είναι πιο μαλακή και από... πλαστελίνη, έχοντας παντελή έλλειψη σκληράδας. Και κάπως έτσι οι γηπεδούχοι μέτρησαν 3/10 σουτ και 5 λάθη, όντας με το... καλημέρα στο -21!

Προσπάθησε στη δεύτερη περίοδο να το γυρίσει το ματς ο Ολυμπιακός. Με ένα σερί 15-0 έδειξε σημάδια ανάκαμψης (21-27), χρησιμοποιώντας περισσότερο πικ-εν-ρολ και βάζοντας περισσότερη πίεση στον αντίπαλο, με την Μπαρτσελόνα επηρεασμένη από την αντίδραση των γηπεδούχων, να βλέπει το παρκέ του ΣΕΦ σαν... κινούμενη άμμο. Κατάφερε όμως να πάει με +10 (28-38) στα αποδυτήρια (έμεινε δίχως σκορ για 6 λεπτά, λογικό ήταν κάποια στιγμή να αντιδράσει), αλλά εκείνη η "ερυθρόλευκη" αντεπίθεση κάπου εκεί ξέμεινε από... βενζίνη.

Στη τρίτη περίοδο ήταν καθοριστικός ο Σίνγκλετον που μέτρησε 3/3 τρίποντα και με το ανέβηκε η διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό, από ένα σημείο και μετά οι γηπεδούχοι φάνηκαν κουρασμένοι να κυνηγάνε. Ναι, ο Ολυμπιακός φημίζεται για την αυταπάρνηση του, για τις ανατροπές του, για τη νοοτροπία πως δεν τα παρατάει ποτέ, αλλά αυτή την φορά οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ φάνηκαν να αποδέχονται την μοίρα τους. Τους κυρίευσε η απογοήτευση, ενώ από ένα σημείο και μετά έβλεπες τους παίκτες των "ερυθρολεύκων" να καταρρακώνονται ψυχολογικά, χάνοντας εύκολα σουτ, βολές, ριμπάουντ, αλλά και αρκετές μάχες στην άμυνα. Δεν υπήρχε γυρισμός... Στο τέλος, μάλιστα, έπαιρναν πάνω τους και ορισμένες απελπισμένες προσπάθειες, μη έχοντας στο μυαλό τους το να ροκανίσουν τουλάχιστον την διαφορά στο σκορ.

Το κακό φεγγάρι του Πρίντεζη και το βαρόμετρο Παπανικολάου

Υπάρχουν δύο παίκτες στον Ολυμπιακό που η απόδοση τους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αλλά και το πνεύμα της. Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου. Ο πρώτος είναι το μεγάλο σημείο αναφοράς για τους "ερυθρόλευκους" μέσα στη ρακέτα, είναι ο κορυφαίος σκόρερ των Πειραιωτών στη φετινή σεζόν και φημίζεται για την σταθερότητα και την συνέπεια του στην επίθεση.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, διανύει κακό αγωνιστικό φεγγάρι. Στα δύο τελευταία ματς της ομάδας (Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα) έχει 2/13 σουτ, χάνοντας αρκετά δίποντα, τρίποντα ακόμη και βολές. Δείχνει κουρασμένος, φάνηκε στο τέλος και από ορισμένα άψυχα σουτ που έκανε. Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, ενώ από ένα σημείο και μετά επηρεάστηκε και ψυχολογικά. Είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του και ξέρει τι πρέπει να κάνει ώστε να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης. Δεν είναι τυχαίο πως με εκείνον υποτονικό σε αυτά τα ματς, οι "ερυθρόλευκοι" μέτρησαν ισάριθμες ήττες. Να μην ξεχνάμε πάντως πως στα τελευταία ματς της ομάδας παίζει στα... κόκκινα, όπως και το γεγονός πως σε λίγες μέρες γίνεται 34 ετών. Μπορεί η φυσιογνωμία του να είναι νεανική, και να τον έχουμε συνηθίσει σε υψηλές πτήσεις, αλλά θα πρέπει και όλοι να καταλάβουμε πως δεν είναι και... παιδάκι.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μπαρτσελόνα στερήθηκε τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του τον τελευταίο μήνα (μαζί με τον Μιλουτίνοφ), τον Κώστα Παπανικολάου. Στάθηκαν άτυχοι εδώ οι Πειραιώτες. Είναι παίκτης βαρόμετρο για τους "ερυθρόλευκους", καθώς η συνεισφορά του είναι πάντα μεγάλη σε όλους τους τομείς. Άμυνες, κλεψίματα, ασίστ, τρίποντα, ριμπάουντ, ενέργεια, κίνηση χωρίς την μπάλα, πράγματα μικρά και σημαντικά που ορισμένες φορές δεν τα καταγράφει η στατιστική. Έπαιξε μόλις 2 λεπτά, καθώς ήταν ανέτοιμος και η αλήθεια είναι η ομάδα φάνηκε να "διψάει" για την παρουσία του στο παρκέ. Δεν μπόρεσαν να καλύψουν και το κενό του τα άλλα "3άρια", καθώς ο Αξέλ Τουπάν... έσπασε τα καλάθια με 1/7 σουτ, ενώ και ο Γιάνις Τίμα, πέρα από άνευρος, είχε και εκείνος 0/3 σουτ από την περιφέρεια.

Τα ποσοστά ευστοχίας του Ολυμπιακού ήταν τουλάχιστον απογοητευτικά και απαγορευτικά αν θέλεις να βγεις νικητής σε ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όταν έχεις 17% στα τρίποντα (4/23) και 59% στις βολές (13/22), συν αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (11/12), ολοκληρώνοντας το ματς με μόλις 55 πόντους στην επίθεση, δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση...

Η καθυστέρηση με την μεταγραφή

Έχουν περάσει 2.5 μήνες από τότε που οι Πειραιώτες ανέφεραν πως ψάχνουν παίκτη. Ήταν μέσα Νοέμβρη και έχουμε φτάσει Φλεβάρη, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να έχει ξεκαθαρίσει πως η ομάδα του χρειάζεται έναν επιπλέον γκαρντ. Πλέον, το ξαναλέμε, το θέμα είναι και ποσοτικό, καθώς έχει αποχωρήσει ο Βασίλης Τολιόπουλος από την ομάδα και οι αθλητές στο ρόστερ είναι 14.

Ας μην γελιόμαστε. Από την σεζόν 2011-2012, με την έλευση του Έισι Λο, έχει να έρθει γκαρντ στην ομάδα μεσούσης της σεζόν που να αλλάξει, να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την ποιότητα του Ολυμπιακού. Οι Ντορόν Πέρκινς, Μάρντι Κόλις, Ντάριους Τζόνσον-Όντομ και Ντόμινικ Γουότερς που ακολούθησαν, δεν είχαν σημαντική επίδραση. Δεν περιμένει, λοιπόν, κανείς τον... μεσσία στο μεγάλο λιμάνι, αλλά έναν περιφερειακό που να μπορέσει να βοηθήσει ενεργά τους "ερυθρόλευκους". Όμως, όσο οι μέρες περνούν, τόσο χάνεται και χρόνος ώστε αυτός που θα έρθει να προσαρμοστεί γρήγορα και έγκαιρα στο ροτέισον, στη χημεία και στη φιλοσοφία των "ερυθρολεύκων", εμπεδώνοντας τον ρόλο του. Πλέον, όποιος και να έρθει, θα χρειαστεί να κολυμπήσει από νωρίς στα... βαθιά, μέσα στον "καυτό" Φλεβάρη. Καλή τύχη...

Τwitter: Notis Psilopoulos