Ερωτευμένος με την Μπέμπη o Σακελλάριος ξεσπά στην Αλίκη: «Εσύ, ένα σκ…»

Το επεισόδιο μεταξύ του Αλέκου Σακελλάριου και της Αλίκης Βουγιουκλάκη για την Μπέμπη Κούλα, στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο». Ποιος αρνήθηκε να παίξει τον καθηγητή Φλωρά και επελέγη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Ερωτευμένος με την Μπέμπη o Σακελλάριος ξεσπά στην Αλίκη: «Εσύ, ένα σκ…»

«Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» του 1959, είναι κλασική ελληνική ταινία, μια από τις γνωστότερες και πιο εμπορικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι το Αλέκου Σακελλάριου και η παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Αποτέλεσε κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής επιτυχίας του Αλέκου Σακελλάριου. Η παράσταση είχε ανέβει την άνοιξη του 1944 στην Αθήνα, με τη Μαρία Καλουτά στο ρόλο της μαθήτριας Λίζας Παπασταύρου, και τη μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Μενέλαος Θεοφανίδης.

Η επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άνοιξαν ακόμα και θερινοί κινηματογράφοι υπό βροχή για να εξυπηρετήσουν το διψασμένο για θέαμα κοινό.

Το 1960, η ταινία βραβεύτηκε στο Α' Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως μία από τις τρεις καλύτερες Ελληνικές ταινίες της πενταετίας 1955–1960 μαζί με τον «Δράκο» του Κούνδουρου και τη «Στέλλα» του Κακογιάννη. Η ταινία επίσης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του 1961, με τον τίτλο "Maidens Cheek" (Μάγουλα Κοριτσιών).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ, στη διάρκεια των γυρισμάτων υπήρξε επεισόδιο μεταξύ του Σακελλάριου και της Βουγιουκλάκη. Αιτία η Μπέμπη Κούλα μετέπειτα σύζυγος του σκηνοθέτη. Συγκεκριμένα «όπως υποστήριζε η Αλίκη, ο Σακελλάριος θέλοντας να προβάλει ιδιαίτερα την τότε αγαπημένη του και μετέπειτα σύζυγό του, Μπέμπη Κούλα (το πραγματικό όνομα της ήταν Νίκη Λινάρδου), γύριζε την κάμερα προς εκείνη την ώρα που μιλούσε η Αλίκη στην ταινία. Η Αλίκη το πήρε είδηση και ζήτησε από τον Φίνο να δουν τα πρώτα γυρίσματα. Ο Φίνος πρόσεξε ότι η Αλίκη είχε δίκιο και επέβαλε στον Σακελλάριο −ο οποίος του δικαιολογήθηκε πως έφταιγαν τα χρώματα του σκηνικού για το ότι έπαιρνε τα πλάνα από άλλη γωνία− να ξαναγυριστούν οι σκηνές. Ο Σακελλάριος έγινε έξαλλος με την Αλίκη και ακολούθησε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ τους στη σκάλα του κτιρίου της Φίνος Φιλμ στην οδό Χίου 53, κατά την οποία της είπε, «Δεν θα με μάθεις εσύ, ένα σκατό, πώς να κάνω τη δουλειά μου!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέκος Σακελλάριος προόριζε αρχικά για τον ρόλο του αυστηρού καθηγητή Φλωρά τον Δημήτρη Χόρν -καθηγητή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου- ο οποίος όμως αρνήθηκε. Τελικά επελέγη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.