Το μυστήριο με την καγκελόπορτα στις ταινίες της Φίνος Φιλμ

Στην ταινία "Η Χαρτοπαίχτρα" ο Κώστας Βουτσάς δέρνει με φόντο το κινηματογραφικό μυστήριο της Φίνος Φιλμ, την περίφημη καγκελόπορτα που εμφανίζεται στο σκηνικό πολλών ταινιών.

Το μυστήριο με την καγκελόπορτα στις ταινίες της Φίνος Φιλμ

Ο ωραίος και μοντέρνος Βουτσάς της δεκαετίας του' 60 πέφτει πάνω στον αρραβωνιαστικό της αδερφής του, τον "μπάμια" τη στιγμή που βγαίνει από την κλινική "Άγιος Παντελεήμων" κι ετοιμάζεται να ρίξει βρωμόξυλο! Σκηνή από την ταινία "Χαρτοπαίχτρα" της Φίνος Φιλμ με φόντο μια καγκελόπορτα που έχουμε ξαναδεί σε πολλές ταινίες της εποχής.

Ένας παρατηρητικός θεατής θα αναρωτιόταν εύλογα προς τι τόση εμμονή με την συγκεκριμένη καγκελόπορτα. Το κινηματογραφικό μυστήριο της Φίνος Φιλμ βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και πρόκειται για την καγκελόπορτα του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Χίου 53 απέναντι από τον Άγιο Παύλο, κοντά στο σταθμό Λαρίσης. Εκεί στεγάζονταν τα γραφεία του εγχώριου κινηματογραφικού κολοσσού.

Από αυτή την καγκελόπορτα θα βγει λίγα χρόνια αργότερα ο Νίκος Γαλανός ως λαθρομετανάστης στην ταινία "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" του Νίκου Φώσκολου.

Το 1970 στο "Ορατότης Μηδέν" η ίδια καγκελόπορτα πρωταγωνιστεί αλλά από την ανάποδη, καθώς το πλάνο μας δείχνει το πλήθος που πολιορκεί τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρίας του Ηρόδοτου Ρίχτερ (Μάνος Κατράκης).

Η εμβληματική είσοδος των παλιών γραφείων της Φίνος έχει μετατραπεί κατά καιρούς σε πύλη της Αστυνομίας Πόλεων (Ξυπόλητος πρίγκιψ, 1966), σε είσοδο των γραφείων της Εγκληματικής Υπηρεσίας (Λεωφόρος του Μίσους, 1968) ενώ το 1963 μας εισάγει σε νευρολογική κλινική στην κωμωδία "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης"


Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι χρησιμοποιήθηκε και από άλλες εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών όπως βλέπουμε στο "Εγκλημα στα Παρασκήνια" (Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης).

Εδώ η πόρτα έχει μετατραπεί σε είσοδο παρασκηνίων του θεάτρου Γκλόρια.

*Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την έρευνα του CinemaNews.gr για τα γραφεία της Finos Film.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110