O Μαξ Σμέλινγκ «σκοτώθηκε» στη μάχη της Κρήτης αλλά πέθανε το 2005! (vid)

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίαςΜαξ Σμέλινγκ «σκοτώθηκε» στη μάχη της Κρήτης, όμως... έζησε άλλα 64 χρόνια!

O Μαξ Σμέλινγκ «σκοτώθηκε» στη μάχη της Κρήτης αλλά πέθανε το 2005! (vid)

Μάιος 1941. Η «Unternehmen Merkur» (επιχείρηση «Ερμής», που έχει διατάξει ο Χίτλερ για την κατάληψη της Κρήτης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όταν μια φήμη αρχίζει να διαδίδεται ταχύτατα: Ο Μαξ Σμέλινγκ σκοτώθηκε…

Είναι μόνο φήμη αλλά ο αγγλικός Τύπος σπεύδει να την εκμεταλλευτεί. Πόλεμος γίνεται, χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα». Η είδηση δημοσιεύεται και έχει μεγάλο αντίκτυπο. Εκατομμύρια χείλη την ψιθυρίζουν: Ο Μαξ Σμέλινγκ σκοτώθηκε…

Οι Ναζί θορυβούνται. Ο Γκέμπελς, που κινεί τα νήματα της προπαγάνδας στο Γ΄ Ράιχ, τρώει τα νύχια του. Μα, να του τη φέρουν έτσι οι Βρετανοί… Κινεί γη και ουρανό για να αποδείξει ότι ο Μαξ Σμέλινγκ δεν σκοτώθηκε… Ότι ο Μαξ Σμέλινγκ ζει και βασιλεύει…

Μα ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Μαξ Σμέλινγκ που για χάρη του έφτασαν στο σημείο να σφάζονται οι Βρετανοί και Γερμανοί προπαγανδιστές, μεσούσης της μεγαλύτερης αεροαποβατικής επιχείρησης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Τόση μεγάλη αξία είχε για τους μεν και του δε η ζωή ή ο θάνατός του;

Ο Μαξιμίλιαν Άντολφ Ότο Σίγκφριντ «Μαξ» Σμέλινγκ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1905 στο χωριό Κλάιν Λούτσκοφ, κοντά στο Βερολίνο. Φτωχή η οικογένεια αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον στο Αμβούργο και ύστερα έφυγε για τις ΗΠΑ. Στην Αμερική δεν έμεινε για πολύ. Ο μικρός Μαξιμίλιαν πρόλαβε, ωστόσο, να μπολιαστεί με το μικρόβιο της πυγμαχίας, παρακολουθώντας μια ταινία με αγώνα του Τζακ Ντέμπσεϊ (1).

Η μάνα του δεν ήθελε να γίνει πυγμάχος. Εκείνος όμως είχε πάρει την απόφασή του και στάθηκε αδύνατο να του αλλάξει γνώμη. Η εξέλιξη του υπήρξε ραγδαία. Πριν κλείσει τα 20 ήταν κιόλας ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς πυγμάχους. Ευθύς άφησε την ερασιτεχνική και πέρασε στην επαγγελματική πυγμαχία. Το 1927 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Η Γηραιά Ήπειρος δεν τον χωρούσε πια, πήγε στην Αμερική.

Ξένος σε άγνωστο τόπο, δυσκολεύτηκε να βρει τον δρόμο του. Τον βοήθησε, όμως, ένας Εβραίος μάνατζερ, ο Τζο Γιάκομπς και μέσα σε δυο χρόνια έφτασε στη διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου. Στις 12 Ιουνίου 1930 νίκησε τον Αμερικανό Τζακ Σάρκεϊ και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που φόρεσε τη ζώνη του Πρωταθλητή.

Οι επιτυχίες του τράβηξαν το ενδιαφέρον του Αδόλφου Χίτλερ, που στο μεταξύ είχε ανέβει στην εξουσία στη Γερμανία. Ένας Άρειος που έδερνε τους μαύρους στην Αμερική, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα της άριας φυλής, ήταν το καλύτερο προπαγανδιστικό εργαλείο για το καθεστώς του.

Το ενδιαφέρον του Χίτλερ κορυφώθηκε όταν στις 9 Ιουνίου του 1936 ο Μαξ Σμέλινγκ νίκησε τον αήττητο Τζο Λιούις (με νοκ άουτ μάλιστα) μπροστά στο δικό του κοινό, κάπου 60.000 ανθρώπους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το "Γιάνκις Στάντιον" στη Νέα Υόρκη.

Ο Χίτλερ κάλεσε τον Σμέλινγκ στην Καγκελαρία για να τον συγχαρεί και να κλέψει λίγη από τη λάμψη του. Στη διάρκεια της συνάντησης του συνέστησε να απαλλαγεί από τον μάνατζέρ του, επειδή ήταν Εβραίος. Ο Σμέλινγκ ήταν δημοφιλής και τον αγνόησε. Ο Χίτλερ δεν τον συγχώρησε. Τον περίμενε, όπως έκαναν οι αντίπαλοί του στο ρινγκ, στη γωνία. Δεν άργησε να πάρει την εκδίκησή του.

Το 1938, στη ρεβάνς εναντίον του Λιούις, μπροστά σε 70.000 θεατές στο "Γιάνκι Στάντιον", ο Σμέλινγκ έπεσε νοκ-άουτ στον πρώτο γύρο. Ταυτόχρονα έπεσε και στην υπόληψη των συμπατριωτών του. Το καθεστώς τον έβαλε υπό επιτήρηση. Παρόλα αυτά, κατά τη "νύχτα των κρυστάλλων" (2), μπόρεσε να σώσει τη ζωή δυο εβραιόπουλων, που ήταν παιδιά του ράφτη του.

Όταν ξέσπασε ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος, με εντολή άνωθεν ο Σμέλινγκ στάλθηκε στο μέτωπο. Ήταν ο μόνος από τους κορυφαίους αθλητές της Γερμανίας που είχε αυτή την τύχη. Στα 36 του κατατάχθηκε στην Λουφτβάφε, στο επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών. Έγινε ένας από τους περίφημους Fallschirmjägers.

Στις 20 Μαΐου 1941, την πρώτη ημέρα της Μάχης της Κρήτης, ο Σμέλινγκ έπεσε με το αλεξίπτωτό του στην περιοχή του Μάλεμε. Κατά την πτώση του έχασε επαφή με την ομάδα του, αποκόπηκε και τα ίχνη του χάθηκαν για ένα μικρό διάστημα. Τότε ήταν που κυκλοφόρησε η φήμη ότι σκοτώθηκε…

Από εκεί και πέρα δούλεψε η προπαγάνδα, ένθεν κι εκείθεν. Όταν βρέθηκε ζωντανός οι Ναζί πανηγύρισαν πιο πολύ και από όταν κέρδισε τον Λιούις.

Εκτός από την είδηση ότι ο Σμέλινγκ είναι ζωντανός τα ελεγχόμενα από αυτούς έντυπα δημοσίευσαν ανδραγαθήματα που δήθεν έκανε ο πρωτοπυγμάχος στη μάχη της Κρήτης. Ο κατοχικός Τύπος στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Ακρόπολις με ημερομηνία 31 Μαΐου 1941.

«O πρώην παγκόσμιος πρωτοπυγμάχος Μαξ Σμέλιγκ βρίσκεται εν τη ζωή και δεν εφονεύθη, ούτε συνελήφθη αιχμάλωτος κατά την κάθοδό του δι' αλεξιπτώτου εις Κρήτην ως ανέφερον αγγλικής πηγής ειδήσεις. Eις μακράν συνέντευξιν την οποία έδωκε προς τον πολεμικό ανταποκριτή του πρακτορείου "Τρανσόσεαν", Ζίγκφριντ Νάπε περιέγραψε ως εξής τας λεπτομέρειας της καθόδου του και της δράσεως των αλεξιπτωτιστών».

Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στον Τύπο. Ούτε ηρωικές πράξεις, ούτε τραυματισμοί αυτοθυσίας σημειώθηκαν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συμπολεμιστών του, ο Σμέλινγκ είχε δυσεντερία το βράδυ πριν από την επιχείρηση. Το ανέφερε στο διοικητή του ο οποίος ήθελε να τον αφήσει πίσω αλλά διατάχτηκε να τον βάλει στο αεροπλάνο.

Έτσι την άλλη μέρα, ενώ καιγόταν στον πυρετό και υπέφερε από κράμπες στο στομάχι, επιβιβάστηκε στο Γιούνκερ που μετέφερε τους αλεξιπτωτιστές πάνω από την Κρήτη. Έπεσε μαζί με τους άλλους αλλά ήταν τόσο εξαντλημένος που δεν μπορούσε να βαδίσει και αναγκάστηκαν να τον υποστηρίζουν.

Επισήμως, ο Σμέλινγκ είχε προσβληθεί από μια τροπική ασθένεια και εξαιτίας της έμεινε μόνο δυο μέρες στην Κρήτη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα και όταν ανάρρωσε τον έστειλαν πίσω στη Γερμανία. Δεν ξαναστάλθηκε στο μέτωπο αλλά του ανέθεσαν υπηρεσία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου πολλοί κρατούμενοι τον αναγνώρισαν και επεδίωξαν τη συντροφιά του για να ακούσουν από πρώτο χέρι τους πυγμαχικούς άθλους του.

Μετά τον πόλεμο ο Σμέλινγκ επιχείρησε να επιστρέψει στα ρινγκ αλλά ήταν πια αρκετά μεγάλος, δεν τα έβγαζε πέρα με τους νεότερους και αποφάσισε να αποσυρθεί. Τον βοήθησαν δύο Εβραίοι να ορθοποδήσει οικονομικά, ανοίγοντας εργοστάσιο της Coca Cola στη Γερμανία. Έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας και βοήθησε πολύ κόσμο. Ανάμεσά τους και τον άλλοτε μεγάλο του αντίπαλο Τζo Λιούις.

Το ίδρυμα Μαξ Σμέλινγκ επιδίδεται σε κοινωφελές έργο μέχρι τις μέρες μας. Ο «μαύρος ουλάνος του Ρήνου» όπως ήταν το προσωνύμιο του έζησε με τον αθλητισμό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το 1992 μπήκε στο Διεθνές Hall Of Fame, ο πρώτος Γερμανός που συμπεριλήφθηκε σε αυτό.

Αυτός που «σκοτώθηκε» το 1941 στη μάχη της Κρήτης, πέθανε πραγματικά στις 2 Φεβρουαρίου 2005, σχεδόν 100 χρονών. Στη κηδεία του παραβρέθηκαν μόλις 12 άτομα. Όμως στην επιμνημόσυνη τελετή που έγινε σχεδόν έναν μήνα αργότερα, μαζεύτηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, όλοι προσωπικότητες από την πολιτική, την κοινωνική και την αθλητική ζωή της Γερμανίας. «Κατέβηκε από το ρινγκ μετά από 99 γύρους...», είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Αθλητισμού της Γερμανίας.

Σημειώσεις

1. Jack "Manassa Mauler" Dempsey, 24 Ιουνίου 1895 - 31 Μαΐου 1983 Κατείχε τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών από το 1919 μέχρι το 1926
2. Το πογκρόμ των Ναζί κατά των Εβραίων που έγινε τη νύχτα 9-10 Νοεμβρίου 1938.