Οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων! (vid)

Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο 'Αμπε.

Οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων! (vid)

Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο 'Αμπε.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Καναδάς απέσυρε τη συμμετοχή του! (pic)

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα Τρίτη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ούτε οι Αυστραλοί πάνε Τόκιο!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν στο εξωτερικό, ο Σίνζο Άμπε πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ την αναβολή των Αγώνων και τη μετάθεσή τους για το καλοκαίρι του 2021.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Επιβεβαίωσε η ΔΟΕ τα σενάρια για αναβολή

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ συμφώνησε και έτσι το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση από την πλευρά της ΔΟΕ.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της ΔΟΕ να αναβάλουμε για έναν χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συμφώνησε 100%», τόνισε ο Σίνζο Άμπε.

Η ΔΟΕ το τελευταίο διάστημα δέχτηκε έντονες πιέσεις για την αναβολή των Αγώνων που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου.

Πάουντ: «Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ήδη αποφασιστεί»

Μόλις την Κυριακή, η ΔΟΕ είχε ανακοινώσει πως σε έναν μήνα θα παρθεί οριστική απόφαση αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν «χτυπήματα» από Καναδά, Αυστραλία και από άλλες φυσικά χώρες και ομοσπονδίες που ήθελαν την αναβολή.

ΗΠΑ για Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ο δρόμος της αναβολής είναι ο πιο ελπιδοφόρος»

Ενδεχομένως, να μην είναι τυχαίο και το γεγονός πως λίγες ώρες νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει με ανοιχτή επιστολή την αναβολή των Αγώνων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Άμπε Σίνζο, είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν για τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον του κορωνοϊού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να είναι φάρος ελπίδας για τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και η ολυμπιακή φλόγα να αποτελέσει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία. Επίσης συμφωνήθηκε πως οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».