Όλοι θέλουν… αναδιάρθρωση!

Για τη συνέχιση ή μη των πρωταθλημάτων υπάρχει διχογνωμία. Εκεί όπου όλες οι ομάδες συμφωνούν είναι στην ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

Όλοι θέλουν… αναδιάρθρωση!

Πολλή κουβέντα γίνεται αν και πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου τα ελληνικά πρωταθλήματα. Διχάζονται οι απόψεις από τη Σούπερ Λίγκα ως τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Υπάρχουν ομάδες που μέσω των στελεχών τους υποστηρίζουν πως θα πρέπει να διακοπούν και επίσημα οι φετινές διοργανώσεις, αφού δεν υπάρχει ούτε η ψυχολογία ούτε και ο χρόνος για να επανέλθει η κανονικότητα και να παιχθεί μπάλα υπό ανθρώπινες συνθήκες και όχι μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Από την άλλη πλευρά οι πιο ψύχραιμοι ζητούν υπομονή από όλους και επαναξιολόγηση της κατάστασης στα τέλη Απριλίου και στα μέσα Μαΐου με στόχο την υπό περιορισμούς επιστροφή στην αγωνιστική δράση το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ώστε να τελειώσει η σεζόν στο γήπεδο, όπως επιθυμεί και η ΟΥΕΦΑ. Εκεί που άπαντες φαίνεται να συμφωνούν, είτε ολοκληρωθούν είτε όχι τα πρωταθλήματα, είναι στην ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης των κατηγοριών προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες της προηγούμενης που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Για τα χάλια εκείνου του σχεδίου είχαμε αναφερθεί έγκαιρα σε σειρά άρθρων στο «ΦΩΣ» και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε και τώρα ζητείται διορθωτική επέμβαση. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι αν οι εμπλεκόμενες ομάδες που εδώ και καιρό πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση έχουν κατά νου κάποιο πλάνο για μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία ή απλά θέλουν να σώσουν ό,τι σώζεται σε μια χρονιά που στιγματίστηκε από τη λαίλαπα του κορονοϊού.

Για παράδειγμα, στη Super League 1 ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός έσπευσαν να συμπλεύσουν με το βιαστικό αίτημα του Παναθηναϊκού για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος από τις 2 Απριλίου. Διακοπή που θα συνοδεύεται βέβαια και από ανάλογη επικύρωση της βαθμολογίας ως έχει, δίχως πλέι οφ και πλέι άουτ και χωρίς να υποβιβάζεται κάποια από τις δύο παραπάνω ομάδες που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση στη βαθμολογία.

Και αν οι μεν δεν θέλουν να πέσουν, τι θα γίνει με τους… δε που θέλουν να ανέβουν; Αναδιάρθρωση και εκεί, με τις ομάδες της Super League 2 να στέλνουν μήνυμα η καθεμιά για λογαριασμό της πως σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων θα πρέπει να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες θέσεις προβιβασμού. Λογικά ο ΠΑΣ Γιάννινα υποστηρίζει πως είναι πρώτος, άρα ανεβαίνει αυτοδίκαια, λογικά στον Απόλλωνα Σμύρνης ως δεύτεροι και εφόσον παραμείνει και ο δεύτερος από το τέλος της Super League 1 χωρίς μπαράζ, επιθυμούν να ανέβουν και αυτοί.

Και… λογικά ακολουθούν με δηλώσεις στελεχών τους τα Χανιά και ο Λεβαδειακός που ακολουθούν στην τρίτη θέση και υποστηρίζουν πως αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα θα μπορούσαν να ανέβουν αυτοί δεύτεροι ή πρώτοι, οπότε αξιώνουν με τη σειρά τους άνοδο μέσω αναδιάρθρωσης και της Super League 1 με 18 ομάδες. Πάλι καλά δηλαδή που ακόμα δεν έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον ο Καραϊσκάκης Άρτας και ο Απόλλωνας Λάρισας ως πέμπτοι και έκτοι της ζώνης των πλέι οφ, ώστε να γίνει λόγος για Super League 1 με 20 ομάδες.

Αναδιάρθρωση ζητούν και οι... από κάτω κατηγορίες, με τις ομάδες της Football League να προτείνουν ουσιαστικά τη συνένωσή τους με αυτές της Super League 2, σε μια ενιαία, διευρυμένη Super League 2, πιθανώς δύο ομίλων, στην οποία επίσης θέλουν να λάβουν μέρος και οι οκτώ πρώτοι της Γ’ Εθνικής δίχως να δώσουν μεταξύ τους μπαράζ.

«Μύλος» δηλαδή, με τις ομάδες να επιδιώκουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει φέτος η αναδιάρθρωση, δίχως όμως να ενδιαφέρονται ουσιαστικά και να προτείνουν κάποιο πλάνο με βάθος χρόνου, που θα ανεβάσει συνολικά επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα καταστήσει τις κατηγορίες βιώσιμες, ανταγωνιστικές και ελκυστικές στον φίλαθλο κόσμο.