Η «ελεύθερη πτώση» της Σαουθάμπτον (pic)

Ο σύλλογος που εντυπωσίαζε με την αγωνιστική του «εικόνα», που έφτιαχνε καριέρες και πορευόταν με το δόγμα «αγοράζω οικονομικά και πουλάω ακριβά», πλέον… φλερτάρει με τον υποβιβασμό!

Η «ελεύθερη πτώση» της Σαουθάμπτον (pic)

Σε αναζήτηση νέου προπονητή βρίσκεται η Σαουθάμπτον, με ένα… πέπλο απογοήτευσης να έχει σκεπάσει το «άντρο» της έπειτα από το κάκιστο ξεκίνημά της στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ. Με 14 αγωνιστικές να έχουν συμπληρωθεί στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, οι «άγιοι» μετρούν μόλις μία νίκη και βρίσκονται μία θέση κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ μοιραία η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον προπονητή τους, Μαρκ Χιούζ, στην… πόρτα της εξόδου οκτώ μήνες έπειτα από την πρόσληψή του στο «τιμόνι» της ομάδας.

Από τα τέλη Απριλίου του 2012, όταν ο σύλλογος της νότιας ακτής της Αγγλίας κέρδισε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Τσάμπιονσιπ το απευθείας «εισιτήριο» για την επιστροφή του στα μεγάλα «σαλόνια», έκανε σημαντικά βήματα προόδου. Κάθε χρόνο άφηνε υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον, κέρδισε τη συμμετοχή του ακόμα και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και γνώρισε την αποθέωση για το δόγμα που ακολουθούσε… «αγοράζω οικονομικά και πουλάω ακριβά»! Όπως αποδείχτηκε, βέβαια, η άνοδος αυτή έφερε πολύ γρήγορα την… ελεύθερη πτώση, με το σύλλογο να κινδυνεύει πλέον να «γκρεμίσει» όσα προσπαθούσε να «χτίσει».

Από τις τάξεις του έχουν περάσει εδώ και αρκετά χρόνια ουκ ολίγα μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών που εντυπωσίασαν με την πορεία τους στο άθλημα. Η Σαουθάμπτον, όμως, ανέλαβε το ρόλο της ομάδας που έφτιαχνε καριέρες παικτών και εν συνεχεία τους… μοσχοπουλούσε στους υποψήφιους «μνηστήρες» και μπορεί να είδε το ταμείο της να γεμίζει με εκατοντάδες εκατομμύρια βρετανικές λίρες, ωστόσο μοιραία η τακτική αυτή κάποια στιγμή έμελλε να τελειώσει και να πληρώσει το τίμημα…

Ο θρίαμβος του ποδοσφαιρικού της management

Το καλοκαίρι του 2007 είχε πάρει ένα καλό μάθημα, όταν παραχώρησε ένα από τα μεγαλύτερα της ταλέντα, τον Γκάρεθ Μπέιλ, στην Τότεναμ έναντι του ποσού των μόλις πέντε εκατομμυρίων λιρών, το οποίο τελικά με βάση και τα μπούνους έφτασε τα 7 εκατομμύρια. Ο Ουαλός με τα χρόνια συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2013 μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 85,3ων εκατομμυρίων λιρών (100 εκ. ευρώ) - που αποτέλεσε εκείνη την περίοδο και ρεκόρ μεταγραφής. Η Σαουθάμπτον όμως δεν έκανε ξανά το ίδιο λάθος και τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε την αποθέωση για τον θρίαμβο του ποδοσφαιρικού της management.

Η πρώτη μεγάλη έξοδος «αστέρων» της ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, όταν μαζί με τον Μαουρίσιο Ποκετίνο που αποχώρησε από την τεχνική της ηγεσία για να μετακομίσει στην Τότεναμ παράλληλα έφυγαν από την ομάδα και οι Λουκ Σο, Άνταμ Λαλάνα, Ντέγιαν Λοβρέν, Ρίκι Λάμπερτ και Κάλουμ Τσέιμπερς και στο ταμείο της μπήκαν 107,5 εκατομμύρια λίρες. Ανάλογη ήταν και η τακτική που ακολούθησε η αγγλική ομάδα τον επόμενο χρόνο, όταν παραχώρησε τους Μόργκαν Σνέιντερλεν και Ναθάνιεν Κλάιν εισπράττοντας 47,5 εκατομμύρια στερλίνες, αλλά και πρόπερσι με τις πωλήσεις των Σαντιό Μανέ, Γκρατσιάνο Πελέ, Βίκτορ Βανιάμα, Ζοσέ Φοντέ και Χουάνμι έναντι 76,5 εκατομμυρίων στερλινών.

Πέρσι το κόστος της παραχώρησης του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ έφτασε τα 71 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ άλλα 12,3 εκατομμύρια μπήκαν στο ταμείο με την πώληση του Τζέι Ροντρίγκες. Συνολικά, δηλαδή, τα τελευταία χρόνια η Σαουθάμπτον εισέπραξε πάνω από 300 εκατομμύρια στερλίνες. Το ερώτημα όμως για το αν θα μπορούσε να αντέξει τις πωλήσεις δίχως να… αιμορραγεί αγωνιστικά δεν άργησε και πολύ να βρει την απάντησή του.

Ο… κατήφορος των «αγίων»

Ό,τι έχτιζε η Σαουθάμπτον το… γκρέμιζε κάθε καλοκαίρι και εκ του αποτελέσματος δεν άργησε να έρθει και η πτώση. Αν και τα τελευταία χρόνια κατάφερε ακόμα και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο Γιουρόπα Λιγκ και να πλησιάσει τα «μεγαθήρια» της χώρας στο βαθμολογικό πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, από πέρσι ήρθε ο… κατήφορος. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατάφερε στο… νήμα να αποσοβήσει τον υποβιβασμό και να κρατηθεί στην κατηγορία, καθώς τερμάτισε μόλις μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού με τρεις πόντους περισσότερους από τις Σουόνσι και Στόουκ και με πέντε από την «ουραγό» Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον.

Εφέτος, όμως, όσο κι αν ήλπιζε να αφήσει πίσω της την περσινή αρνητική της πορεία και να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα, τελικά δεν δικαιώθηκε! Ο Μαρκ Χιούζ απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία και αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι αν η Σαουθάμπτον θα καταφέρει ως το φινάλε της περιόδου να «ορθοποδήσει» και να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών, ώστε για ακόμα μία σεζόν να αποσοβήσει την επιστροφή της στην Τσάμπιονσιπ. Αν ο πρώην προπονητής της Λειψίας, Ραλφ Χάσενχατλ, που φημολογείται πως θα είναι τελικά ο διάδοχος του Χιούζ, θα είναι τελικά και αυτός που θα της χαρίσει τη σωτηρία θα το δούμε στη συνέχεια.