Υδατάνθρακες: Πρέπει να τους κόψουμε για να χάσουμε βάρος;
Η απώλεια βάρους έχει να κάνει με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες καίτε και η μείωση της πρόσληψης εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

Αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι απολύτως σαφές, λέει η Bethan Crouse, ειδικός στην αθλητική διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Loughborough. Δεν θα συμβούλευε τους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεται να κόψουν εντελώς τους υδατάνθρακες – τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες και τα γλυκά. «Ωστόσο», λέει, «η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους, αν μπορούμε να μετριάσουμε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας».
Η απώλεια βάρους εξαρτάται από την ενεργειακή ισορροπία: να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό: να ασκούμαστε περισσότερο, να τρώμε λιγότερο ή να επιλέγουμε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες. Η μείωση της πρόσληψης ορισμένων υδατανθράκων μπορεί να είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε αυτό το έλλειμμα, λέει. Όχι επειδή οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα «παχυντικοί», αλλά επειδή άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, τείνουν να είναι πιο χορταστικά. «Αν ξοδέψουμε περισσότερες από τις θερμίδες μας σε αυτά τα τρόφιμα, νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο», λέει η Crouse.
Ολυμπιακός: Μέγα πάθος για τη νίκη, κι ας μην κρινόταν κάτι!
Θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν τρώτε ένα ισορροπημένο, πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με λαχανικά και μερικά υγιεινά λίπη. Είναι μια καλύτερη επένδυση των «θερμιδικών σας χρημάτων».
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά, που χωνεύονται γρήγορα. Μπορούν να είναι χρήσιμα ως σνακ πριν την προπόνηση, αλλά είναι λιγότερο χρήσιμα ως βασική πηγή υδατανθράκων. Αντ’ αυτού, η Crouse συνιστά ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όπως καστανό ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης, τα οποία απελευθερώνουν ενέργεια πιο αργά.
Η Crouse συνιστά να καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες τις ημέρες που γυμνάζεστε: «Μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας και τραυματισμού και βοηθά στην προσαρμογή στην άσκηση».
Τις ημέρες ανάπαυσης ή τις λιγότερο δραστήριες ημέρες, η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ενέργειας, αρκεί να συνεχίσετε να καταναλώνετε πρωτεΐνες για την αποκατάσταση των μυών, καθώς και πολλά φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Πηγή: iatropedia.gr