Επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα: Γαλλία και Κύπρος, που διοργάνωσε και αγώνες βόλεϊ με θεατές (pics)

Η νέα αγωνιστική περίοδος βρήκε τα γήπεδα της Γαλλίας και της Κύπρου με οπαδούς στις εξέδρες, ενώ το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα: Γαλλία και Κύπρος, που διοργάνωσε και αγώνες βόλεϊ με θεατές (pics)

Αντίστροφα έχουμε αρχίσει πλέον να μετράμε για την έναρξη και των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Με το Σαμπιονά στη Γαλλία να έχει ξεκινήσει σχεδόν από τα μέσα του περασμένου μηνός και να μετράει ήδη δύο αγωνιστικές, την προσεχή Παρασκευή (11/9) μαζί με την ελληνική Super League ανοίγει τις «πύλες» της και η La Liga στην Ισπανία και ακολουθούν μία μέρα αργότερα (12/9) η Premier League στην Αγγλία, στις 18 του μηνός η γερμανική Bundesliga και στις 19 Σεπτεμβρίου η Serie A στην Ιταλία.

Παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό, η αγωνιστική δράση δεν σταματά. Το μεγάλο ερώτημα όμως που απασχολεί τους φιλάθλους, είναι το πότε θα μπορέσουν να γεμίσουν και πάλι τα γήπεδα.

Το fosonline.gr «οργώνει» την Ευρώπη και σας παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στα πρωταθλήματα της ηπείρου μας.

Στη χώρα μας υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι οπαδοί θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα στις εξέδρες των γηπέδων. Στην Κύπρο όμως, οι αναμετρήσεις ήδη διεξάγονται υπό το βλέμμα φιλάθλων. Στις 21 Αυγούστου ξεκίνησε η νέα αγωνιστική περίοδος με την παρουσία του 33% των οπαδών στα γήπεδα, ενώ νεότερη πληροφόρηση αναφέρει πως στάλθηκε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται απάντηση για το αν θα αυξηθεί άμεσα το ποσοστό φιλάθλων στα γήπεδα σε 50%.

Η Κύπρος μάλιστα είναι η πρώτη χώρα που έκανε αγώνες σε κλειστά γυμναστήρια με θεατές, τους προκριματικούς του Ευρωβόλεϊ, όπου επιτράπηκε η είσοδος στο 30% της χωρητικότητας του γηπέδου και στο ματς Κύπρος-Ισπανία βρέθηκαν 650 άτομα στις εξέδρες.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο πρωτάθλημα της Γαλλίας που ξεκίνησε την ίδια μέρα, στις 21 Αυγούστου. Τι κι αν το Σαμπιονά διεκόπη οριστικά την περασμένη σεζόν στην 28η αγωνιστική λόγω της πανδημίας, η νέα αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με κόσμο στις εξέδρες. Η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 25% και οι οπαδοί «απλώθηκαν» στις εξέδρες των γηπέδων, τηρώντας έτσι το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό.

Στην Ιταλία, ενόψει και της έναρξης του νέου πρωταθλήματος υπάρχει η σκέψη για την επιστροφή του 1/3 των φιλάθλων στα γήπεδα από τον Οκτώβριο. Η γειτονική χώρα τον περασμένο Μάρτιο έγινε το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, προτού εξαπλωθεί ο ιός σε ολόκληρη την ήπειρο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ομάδες όπως η Νάπολι, η Πάρμα και η Σαμπντόρια έδιναν φιλικά παιχνίδια επιτρέποντας μέχρι και χίλιους θεατές στις κερκίδες - με την προϋπόθεση να τηρούν το πρωτόκολλο για την πανδημία.

Η κυβέρνηση της χώρας όμως, αποκλείει την παρουσία κόσμου στα γήπεδα της Ιταλίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, αφού φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να υπερφορτωθεί ξανά το σύστημα υγείας της χώρας.

Στην Αγγλία η φιλική αναμέτρηση της Μπράιτον με την Τσέλσι στις 29 Αυγούστου ήταν η πρώτη που διεξήχθη υπό την παρουσία φιλάθλων από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία. Στο «Amex» βρέθηκαν 2.500 θεατές, οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, φορώντας και τις μάσκες.

Στην Premier League βέβαια, οι οπαδοί αναμένεται να γυρίσουν από τον Οκτώβριο και σε πολύ λιγότερες θέσεις από αυτές που ορίζονται στην πλήρη χωρητικότητα του κάθε γηπέδου. Όλοι οι σύλλογοι του Νησιού περιμένουν ακόμα νεότερα από την κυβέρνηση της χώρας για την υπόθεση.

Πάμε και στη Γερμανία, που το πρωτάθλημα της χώρας ήταν από τα πρώτα που ξεκίνησαν προπονήσεις και αγώνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και το «lockdown» παγκοσμίως σε όλα τα αθλήματα. Και εδώ πρόθεση είναι να επιστρέψει σιγά–σιγά ο κόσμος στα γήπεδα.

Μετά την τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας που έδωσε άδεια για να υπάρχουν 8.500 οπαδοί στο ματς της Λειψίας με τη Μάιντς στην πρεμιέρα της Bundesliga, που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής χωρητικότητας του γηπέδου «Red Bull Arena», πλέον και η τοπική Αρχή του Βερολίνου έδωσε άδεια στη Χέρτα για 5.000 οπαδούς στο ματς με την Άιντραχτ.

Στην Ισπανία τώρα, οι φίλαθλοι θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερη υπομονή, αφού θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν και πάλι αναμετρήσεις της La Liga από τις αρχές του νέου έτους. Προ μηνών, ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέ Τέμπας, είχε αναφέρει ότι οι αγώνες θα πραγματοποιούνται παρουσία οπαδών από τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση όμως των κρουσμάτων πήγαν πίσω τον σχεδιασμό και πρόσφατες δήλωσε: «Για να ξαναδούμε φιλάθλους στα γήπεδα, όπως στο παρελθόν, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος εμβολιασμός για τον ιό Covid-19 και ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να το έχουμε αυτό τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Πολλές ακόμη κυβερνήσεις έχουνε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν εμβολιασμούς σε εκείνη την περίοδο και πιστεύω ότι αυτό θα είναι η αρχή του... τέλους για τον εφιάλτη που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα».

Ανάλογη είναι και η κατάσταση σε άλλες χώρες που ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν και πάλι φιλάθλους στις αναμετρήσεις των ομάδων, όπως η Ελβετία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μπορεί οι αναμετρήσεις των προκριματικών του Champions League και του Europa League να πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα δίχως την παρουσία οπαδών, ωστόσο το Eυρωπαϊκό Σούπερ Καπ ανάμεσα στην Μπάγερν και τη Σεβίλλη, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Σεπτεμβρίου στην «Puskas Arena» της Βουδαπέστης, θα διεξαχθεί κανονικά με θεατές.

Ήδη η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβεβαίωσε ότι η έναρξη πώλησης των εισιτηρίων έχει αρχίσει και οι οπαδοί θα καλύψουν το 30% της χωρητικότητας του γηπέδου, κάτι που «θα χρησιμεύσει ως πιλότος για να φέρει τους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα με την τρέχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορονοϊού».