Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0: Όλο και πιο κοντά το σεντόνι (vid)

Οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν... ξερή την τουρκική ομάδα, με γκολ των Σεμέδο (55’) και Βαλμπουενά (78’, πέν.) πήραν την πρόκριση για τα play off του Champions League και έχουμε ακόμα έναν «σκόπελο» για να βρεθούν στους ομίλους.

Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0: Όλο και πιο κοντά το σεντόνι (vid)

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να ξανακουνήσει σεντόνι, να ξανακουστεί ο ύμνος του Champions League τον χειμώνα στο Καραϊσκάκη. Η δουλειά λοιπόν με την Μπασάκσεχιρ έγινε. Κέρδισε 2-0 και χωρίς να το καταλάβουν οι πράγματι πολύ επικίνδυνοι Τούρκοι έφυγαν με την ήττα από την Κωνσταντινούπολη.

Η αφιέρωση του Μαρινάκη στον Παναθηναϊκό φίλο του, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή

Τώρα ο δρόμος για τους ομίλους έχει ακόμα έναν «σκόπελο». Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς έχει αποδείξει οτι μπορεί και για αυτό το λόγο ο κόσμος στο φινάλε του ματς έστησε το δικό του πάρτι! Ίσως κορυφαίος ο Ζοσέ Σα που είχε σωτήριες επεμβάσεις, αλλά εξαιρετικοί και οι σκόρερ Βαλμπουενά, Σεμέδο, όπως και ο Γκιγιέρμε. Παλικάρι ο Τσιμίκας και... κρυφός άσος στο μανίκι για τον Ολυμπιακό ο Ραντζέλοβιτς.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ

Όπως αναμενόταν, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άλλαξε την τακτική του. Επέλεξε και σήμερα να πάει με τους παίκτες που ξεκίνησαν στην «τεσσάρα» επί της Βικτόρια Πλζεν και στο διπλό στην Τουρκία. Δηλαδή με Σα στα γκολπόστ, τους Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκα στην άμυνα, τους ΓκιγιέρμεΜπουχαλάκη στα χαφ, τους Ποντένσε και Μασούρα στα «φτερά» της επίθεσης και τον Βαλμπουενά πίσω από τον Γκερέρο.

Η κριτική των παικτών: «Θηρίο» ο Σεμέδο, «Φύλακας» ο Σα

Η δε Μπασάκσεχιρ επίσης ήταν προβλέψιμη ως προς τις επιλογές της, καθώς ο Οκάν Μπουρούκ (ήταν τιμωρημένος) πήγε στους Αταμάχ και Αζουμπουίκε αντί του τιμωρημένου Καβετσί και του τραυματία Τεκντεμίρ στα χαφ, ενώ προτιμήθηκε ο πολύ πιο κινητικός Ελία αντί του Γκούλμπραντσεν που τον είχε «καταπιεί» ο Σεμέδο στην Τουρκία.

Χαλάλι τα λεφτά ρε Σα!

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΛΑ, ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ «ΣΑ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά με σκοπό να επιβάλει τον ρυθμό του. Πίεσε ψηλά, ανάγκασε ακόμα και τον γκολκίπερ Γκιουνόκ να κάνει ένα τεράστιο λάθος που οδήγησε στο δοκάρι του Γκιγιέρμε στο 4’, αλλά από το 10ο λεπτό και μετά η Μπασάκσεχιρ άρχισε να παίρνει τα «πάνω» της, να κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα και να προκαλεί «πονοκεφάλους» στους «ερυθρόλευκους».

Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0: Τα γκολ των Σεμέδο και Βαλμπουενά (vid)

Ο Βίτσκα από τα δεξιά, ο Ελία από την άλλη πλευρά ή από τον άξονα και ο Ρομπίνιο σε ρόλο κρυφού δίπλα στον Κριβελί, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν για ένα διάστημα μία αναταραχή στην ερυθρόλευκη περιοχή.

Στο 10’ οι Τούρκοι έχασαν διπλή ευκαιρία με το χαμένο τετ α τετ του Βίτσκα (εντυπωσιακή απόκρουση Σα) και την κεφαλιά του Κριβελί από «ριμπάουντ» που κατέληξε άουτ. Στο 16’ ο Σα ξαναείπε «όχι», αυτή τη φορά σε τακουνάκι του Κριβελί από κοντά.

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να πάρει την μπάλα στα πόδια του, να την κυκλοφορήσει, ωστόσο, οι Τούρκοι είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους προς την εστία του Γκιουνόκ. Μάλιστα λίγο έλειψε οι φιλοξενούμενοι να ανοίξουν το σκορ από ένα τραγικό λάθος του α’ βοηθού Ρος, ο οποίος άφησε τον Βίτσκα να συνεχίσει τη φάση στο 36’ κι ενώ ήταν σε πεντακάθαρη θέση οφσάιντ (τουλάχιστον ένα μέτρο). Στην εξέλιξη της φάσης όμως ο... άγιος Σα έδιωξε εντυπωσιακά το κοντινό πλασέ του Ρομπίνιο και κράτησε το 0-0.

Αποθέωση για τους παίκτες του Ολυμπιακού (vid)

Πάντως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Ολυμπιακό με την «οβίδα» του Μασούρα στο 42’ που πήγε να πετύχει το γκολ της χρονιάς πριν καλά – καλά ξεκινήσει η σεζόν, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι (πέρασε ξυστά από τη συμβολή των δοκών).

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ!

Οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να παίρνουν θάρρος από την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που στο πρώτο δεκάλεπτο είχε τρεις ευκαιρίες για γκολ. Η πρώτη στο 46’ με τον Γκερέρο, η δεύτερη με το σουτ του Βαλμπουενά που βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων και η τρίτη το παλικαρίσιο γκολ του Σεμέδο στο 55’ για το 1-0.

Η «Μπασάκ» δεν πτοήθηκε πάντως. Ξαναπήρε την κατοχή, ο Ολυμπιακός έβγαλε εώς ένα σημείο την εικόνα του πρώτου ματς, «πουλώντας» αρκετές φορές την μπάλα και κάπως έτσι έφτασε η τουρκική ομάδα στο σημείο να πιστεύει στην ανατροπή. Ο Καϊσάρα είχε ένα καλό σουτ στο 66’ που εξουδετέρωσε ξανά ο Σα, ο Ντεμπά Μπα ένα καλό σουτ στο 74’ που έφυγε άουτ, αλλά ο Μαρτίνς είχε κάνει ήδη την κίνηση – ματ.

Η Κράσνονταρ στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους ομίλους του Champions League

Έβαλε τον Ραντζέλοβιτς αντί του όχι τόσο καλού Ποντένσε, έβαλε ουσιαστικά ταχύτητα στο παιχνίδι αντεπιθέσεων του Ολυμπιακού και κάπως έτσι ο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός συνολικά έστειλε... αδιάβαστους τους Τούρκους.

Από ένα διώξιμο του Μεριά, από μία ωραία έμπνευση του Ραντζέλοβιτς, από μία πάσα τη στιγμή που έπρεπε του Γάλλου και με το πέναλτι που κέρδισε ο Σέρβος και το εκτέλεσε εύστοχα ο Βαλμπουενά, οι Πειραιώτες «κλείδωσαν» την πρόκριση για τα play off στο 78’! Ακριβώς τη στιγμή που οι Τούρκοι πίστευαν ότι μπορούσαν να τα φέρουν όλα τούμπα, τελικά τους κόπηκε ο... βήχας!

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τους έστειλαν στο σπίτι τους με ήττα και με αναμονή για την κλήρωση των ομίλων του... Europa League στα τέλη Αυγούστου.

Μικρογραφία

Ολυμπιακός – Μπασάκσεχιρ 2-0

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»
Σκόρερ: 55’ Σεμέδο, 78’ πέν. Βαλμπουενά.
Διαιτητής: Μάντεν (Σκωτία)
Κίτρινες: 36’ Αζουμπουίκε, 62’ Κλισί - 59’ Σεμέδο, 71’ Ελαμπντελαουί.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε (89’ Κούτρης), Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (81’ Καμαρά), Ποντένσε (68’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας, Γκερέρο.

ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ: Γκιουνόκ, Καϊσάρα, Πονκ, Βιεϊρα, Κλισί, Αταμάχ (59’ Ντεμπά Μπα), Αζουμπουίκε, Βίτσκα, Ελία, Ρομπίνιο (46’ Αρντά), Κριβελί (75’ Γκούλμπραντσεν).