Το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» και η πιθανότητα η τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία να μην ισχύσει
Οι υπογραφές για το μνημόνιο, η τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία και γιατί δεν υφίσταται θέμα να μπει επικεφαλής της ΠΔΕ ο Ντέμης Νικολαΐδης
Η κυβέρνηση έχει βάλει ως προτεραιότητα της την επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για αυτό και προχώρησε άμεσα στις επαφές της με UEFA-FIFA.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε για δύο ημέρες στην Ελβετία προκειμένου να έχει επαφές με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες, με στόχο να υπάρξει συμφωνία με τους ξένους αξιωματούχους σε ένα «μνημόνιο» για την ανασύσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως αναφέρει σήμερα το iefimerida.gr, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την τεχνική βοήθεια από πλευράς UEFA για το σχέδιο της. Στην συνάντηση με τον Αλεξάντερ Τσεφερίν αναλύθηκε η κατάσταση και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας θα ταξιδέψει άμεσα στην χώρα μας για επίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο κ. Γεραπετρίτης δεν κατάφερε να συναντηθεί με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον πρόεδρο της FIFA να απουσιάζει στην Πολωνία. Οι επαφές του με στελέχη της FIFA ήταν μια πρώτη εισαγωγή στο «ελληνικό πρόβλημα», αλλά ο υπουργός Επικρατείας θα χρειαστεί να ταξιδέψει ξανά στην Ζυρίχη για να συναντηθεί επίσημα με τον κ. Ινφαβντίνο. Εκεί αναμένεται να δούμε και την απάντηση του 50χρονου Ελβετού με ιταλικές ρίζες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Και ακολούθως θα καλέσει επισήμως ο κ. Γεραπετρίτης και τον πρόεδρο της FIFA στην Ελλάδα για την πιο κρίσιμη συνάντηση από όλες, αυτή με τον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της UEFA, Tσεφερίν αποδέχθηκε την πρόταση Μητσοτάκη κι έρχεται στην Αθήνα
Ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως σκοπός είναι μέσα στον Φεβρουάριο η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να συντάξει το ποδοσφαιρικό μνημόνιο μαζί με τις δύο Διεθνείς Συνομοσπονδίες. Με την UEFA υπάρχει μια πρώτη συμφωνία, αλλά με την FIFA ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.
Στόχος είναι βεβαίως το ποδοσφαιρικό μνημόνιο να έχει το νέο μείγμα των αλλαγών που απαιτούνται για την επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτά να γίνουν με σύννομο τρόπο, σε συνεργασία με την ΕΠΟ και με οργάνωση στο νομικό πλαίσιο. Από την ελληνική πλευρά υπήρξε στις επαφές πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Μένει πίσω η ΠΔΕ για το ποδόσφαιρο
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr η λύση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής δεν προχωρά (άρα δεν υφίσταται θέμα να μπει επικεφαλής ο Ντέμης Νικολαΐδης σε Επιτροπή). Διότι «σκοντάφτει» πάνω στα «θέλω» της UEFA και της FIFA που απαιτούν συμμετοχή της ΕΠΟ στις αποφάσεις και τις διεργασίες του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι ακύρωση της παρουσίας της. Οπότε αναμένεται να συζητηθεί ένα άλλο πλαίσιο παρέμβασης για το καλό του ποδοσφαίρου, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές το προσεχές καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν κανονικά στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Η πολυϊδιοκτησία
Παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί και τι ακριβώς θα ισχύσει με τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση και μετέτρεπε την ποινή του υποβιβασμού για παραβάσεις όπως η πολυϊδιοκτησία (δηλαδή για ΠΑΟΚ-Ξάνθη και την επίμαχη υπόθεση τους) και το μετοχολόγιο σε αφαίρεση βαθμών και πρόστιμο. Για να αλλάξει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ που κάνει λόγο για υποβιβασμό, θα πρέπει να παρέμβουν FIFA και UEFA και να το ζητήσουν από την Ομοσπονδία, αλλιώς ακόμα και να υπάρξει αλλαγή, θα ισχύει από τη νέα αγωνιστική περίοδο.