Το πάθημα της Τούμπας να γίνει μάθημα για τον Ολυμπιακό

Η υπόθεση-τίτλος κατά πάσα πιθανότητα χάθηκε με την ήττα στην Τούμπα, δεν χάθηκε όμως η χρονιά. Κύπελλο και Ευρώπη παραμένουν μεγάλοι και ξεκάθαροι στόχοι, τους οποίους ο Ολυμπιακός οφείλει να κυνηγήσει με πάθος και με τη βοήθεια των οπαδών του.

Το πάθημα της Τούμπας να γίνει μάθημα για τον Ολυμπιακό
Photo Credits: Eurokinissi

Κακά τα ψέματα. Η ήττα σε οποιοδήποτε παιχνίδι ύψιστης σημασίας «πονάει» τους Ολυμπιακούς. Πόσω μάλλον όταν η εν λόγω ήττα πιθανότατα κοστίζει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Όπως συνέβη το βράδυ της Κυριακής (10/2) στην Τούμπα.

Πράγματι, η ήττα ήταν οδυνηρή, όπως σημείωσε μετά το ματς και ο Λεονάρντο Κούτρης. Όμως αυτό που πείραξε περισσότερο ακόμα κι από την ήττα αυτή καθαυτή, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε. Με τον Ολυμπιακό να μην παλεύει, να μη δίνει μάχη, να μη δείχνει τη γνωστή «καρδιά του πρωταθλητή» που τον διακρίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η δήλωση του Βασίλη Τοροσίδη μετά το ματς -σε αντίθεση με κάποιες άλλες- ήταν απόλυτα εύστοχη και το κυριότερο ήταν αληθινή. Ο «κάπτεν» των Πειραιωτών δεν έψαξε για δικαιολογίες, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και είπε αυτό που είδαν όλοι οι Ολυμπιακοί την Κυριακή το βραδάκι: Ότι ο Ολυμπιακός έπεσε αμαχητί στην Τούμπα.

Κι αυτό είναι που πειράζει περισσότερο τον κάθε φίλο του Ολυμπιακού μέχρι το... μεδούλι του. Διότι όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις κατά την τρέχουσα σεζόν, ο κόσμος της ομάδας -ειδικά φέτος- δείχνει ιδιαίτερα ώριμη συμπεριφορά, παρουσιάζει αξιοθαύμαστο «δέσιμο» με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ και αν μη τι άλλο ξέρει να εκτιμάει την προσπάθεια.

Αυτό που συνέβη, όμως, στην έδρα του ΠΑΟΚ, δεν άφησε στον κόσμο του Ολυμπιακού την παραμικρή θετική νότα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν θύμισαν σε τίποτα την καλή και παραγωγική ομάδα των τελευταίων αγωνιστικών, πήγαιναν σε όλες τις μονομαχίες δεύτεροι, δεν είχαν την απαιτούμενη βοήθεια από τον πάγκο -που διάβασε εντελώς λανθασμένα το παιχνίδι- και ουσιαστικά δέχθηκαν τη μοίρα τους από το 3ο μόλις λεπτό της συνάντησης.

Ποια προσπάθεια, λοιπόν, να εκτιμήσεις και τι ακριβώς να χειροκροτήσεις;

Παρ' όλα αυτά, το πάθημα της Τούμπας πρέπει να γίνει μάθημα σε άπαντες στον Ολυμπιακό. Και μάλιστα άμεσα, καθώς χρόνος για χάσιμο και για... συνοφρύωση δεν υπάρχει. Την Πέμπτη (14/2, 19.55) ακολουθεί ένας ακόμη «τελικός», αυτή τη φορά για το Europa League κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου, ενώ την Κυριακή (17/2, 19.30) οι Πειραιώτες επιστρέφουν στο πρωτάθλημα υποδεχόμενοι την ΑΕΚ.

Ανασύνταξη ΤΩΡΑ

Οι υποχρεώσεις, λοιπόν, του Ολυμπιακού τρέχουν. Ο κύριος στόχος, η κατάκτηση του πρωταθλήματος, κατά πάσα πιθανότητα χάθηκε στην Τούμπα, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει χαθεί η χρονιά. Οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούν να είναι μέσα στους δύο επόμενους στόχους τους, αυτόν της Ευρωπαϊκής διάκρισης μέσω του Europa League, αλλά και αυτόν του Κυπέλλου Ελλάδας.

Και παρ' όλο που η πρώτη θέση στη Super League έχει πλέον απομακρυνθεί απελπιστικά, το -επίσης σημαντικό- δεύτερο... σκαλί της κατάταξης δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη σε καμία περίπτωση. Η -ξεκούραστη- ΑΕΚ... γλυκοκοιτάζει τη δεύτερη θέση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς Πειραιωτών ώστε να της... κοπεί «μαχαίρι» η όρεξη την προσεχή Κυριακή και όχι να της ανοίξει περισσότερο.

Για να συμβεί αυτό, όμως, το πρώτο που οφείλει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να αφήσει πίσω του το στραπάτσο της Τούμπας, να ανασυνταχθεί άμεσα και να κοιτάξει τους στόχους που έχει μπροστά του με καθαρό μυαλό και τη δέουσα προσοχή. Το οφείλει πρώτα στον εαυτό του, αλλά και στους φιλάθλους του.

Η συνέχεια είναι τεστ ΚΑΙ για τον κόσμο

Τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους, οι οποίοι δικαίως πικράθηκαν από την εμφάνιση πρωτίστως, αλλά φυσικά και από την ήττα στην Τούμπα. Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους στο διαδίκτυο και όχι μόνο, πολλοί εξ αυτών επισήμαναν την αδυναμία του Ολυμπιακού να κερδίσει ματς απέναντι στους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, μια αδυναμία υπαρκτή και διαρκή.

Εύλογα, λοιπόν, τα παράπονα των οπαδών της πειραιώτικης ομάδας. Οι οποίοι είχαν συνηθίσει αμέτρητους τίτλους εδώ και δεκαετίες και πλέον βλέπουν την περίοδο… ανομβρίας τροπαίων να επεκτείνεται. Διότι όσα πρωταθλήματα κι αν έχει πανηγυρίσει ο φίλος του Ολυμπιακού, πάντα θα «διψάει» για περισσότερα.

Θα είναι, όμως, λάθος από τους Ολυμπιακούς αν τα βάψουν… μαύρα και διαγράψουν την τρέχουσα σεζόν. Διότι άλλο η απογοήτευση κι άλλο η απαξίωση και όπως προείπαμε η χρονιά δεν έχει χαθεί. Η ομάδα διεκδικεί το Κύπελλο Ελλάδας (το οποίο επίσης δεν έχει κερδίσει εδώ και τρία χρόνια), ενώ έχει και τη μεγάλη ευκαιρία να «χτυπήσει» την πρόκριση στους «16» του Europa League απέναντι στη Ντιναμό Κιέβου.

Μια ιστορική ομάδα, η οποία ωστόσο δεν διανύει και τα καλύτερά της.

Για να διεκδικήσει, όμως, αυτούς τους στόχους με όλες του τις δυνάμεις, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί την αμέριστη στήριξη του κόσμου του. Γιατί ο κόσμος του είναι η μεγαλύτερη δύναμή του, κι αυτή τη δύναμη η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς τη χρειάζεται κυρίως τώρα, στα δύσκολα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η συνέχεια αποτελεί τεστ και για τον «ερυθρόλευκο» λαό, ο οποίος καλείται να βάλει κατά μέρος τη -δικαιολογημένη- πίκρα του, να συσπειρωθεί και να ωθήσει ξανά τον Ολυμπιακό.

Όπως μόνο αυτός ξέρει και μπορεί.