Ο Μπερτομέου απολογήθηκε: «Ο λόγος που αργήσαμε να αναβάλουμε την αγωνιστική»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου και η Euroleague δέχτηκαν έντονη κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την έξαρση του κορονοϊού. Απολογήθηκαν με τρισέλιδη έκθεση και τονίζουν πως οι πιθανότητες να τελειώσει η σεζόν όλο και μειώνονται. 

Ο Μπερτομέου απολογήθηκε: «Ο λόγος που αργήσαμε να αναβάλουμε την αγωνιστική»

Eίναι γεγονός πως η Euroleague δεν είχε γρήγορα αντανακλαστικά στην έξαρση του κορονοϊού που... θερίζει την Ευρώπη. Άργησε να καταλάβει και να εμπεδώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεχόμενη έντονα παράπονα τόσο από τους συλλόγους όσο και από τους αθλητές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα διαχείρισης του αγώνα Αρμάνι - Ολυμπιακός. Απάντησε αρχικά αρνητικά στους Πειραιώτες στο να μη διεξαχθεί το ματς στο Μιλάνο, ακολούθως έστειλε το παιχνίδι στο Βερολίνο και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν εκεί, ανακοίνωσε πως η αγωνιστική αναβάλλεται!

Ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου και η Euroleague έστειλαν απολογητική-ενημερωτική τρισέλιδη έκθεση, στην οποία απάντησαν στους προβληματισμούς αλλά και στα ερωτήματα που δημιούργησε η στάση τους στο θέμα του κορονοϊού. Παράλληλα, τονίζουν πως όσο ο καιρός περνά τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να τελειώσει η σεζόν.

Ο Μπερτομέου εκτέθηκε με τον Ολυμπιακό

H Eυρωλίγκα σε αδιέξοδο

Η ανάλγητη Euroleague αντιγράφει αποτυχημένα το NBA

Μπερτομέου: «Euroleague τέλος έως και τις 11 Απριλίου»

Η επίσημη ενημέρωση της Euroleague:

- Γιατί άργησε τόσο πολύ η αναβολή της αγωνιστικής δράσης;

«Από τη στιγμή που έφτασαν στην Ευρώπη τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, είπαμε πως θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την κανονικότητα των διοργανώσεων όσο περισσότερο γίνεται, με τις ομάδες να μένουν αφοσιωμένες στον κόσμο και στους συνεργάτες μας. Όμως, την ίδια στιγμή, ακολουθήσαμε τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των τοπικών αρχών, αλλά και του δικού μας ιατρικού γραφείου, για να σιγουρευτούμε πως κάθε απόφασή μας βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα. Γι' αυτό τον λόγο μερικά ματς έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, αλλάξαμε την έδρα δύο άλλων αγώνων και επιτρέψαμε περιορισμένη πρόσβαση στους παίκτες και τους προπονητές».

Στη συνέχεια οι άνθρωποι της λίγκας αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που την ανάγκασαν να διακόψει τη σεζόν και στάθηκαν στα εξής στοιχεία:

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τον κορονοϊό ως πανδημία.
* Αυξήθηκε το ρίσκο για όσους συμμετείχαν στα παιχνίδια.
* Αυξήθηκαν οι περιορισμοί για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και κάποια μέρη έγιναν μη προσβάσιμα.
* Ακυρώθηκαν αγώνες από διάφορες κυβερνήσεις.
* Κυβερνήσεις προχώρησαν στον περιορισμό του κοινού στις εξέδρες.
* Συστάσεις των ιατρικών αρχών ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διακοπής στις ομάδες της λίγκας;

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία συνδέεται με το πόσο θα κρατήσει η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στις ομάδες, στη λίγκα, στους συνεργάτες μας, όπως και στις περισσότερες δουλειές στον πλανήτη. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί από το πόσο γρήγορα η κατάσταση θα γυρίσει σε κανονικούς ρυθμούς».

- Τι θα γίνει με τις διοργανώσεις; Θα ολοκληρωθούν; Θα αναδειχθούν πρωταθλητές;

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος να μπούμε σε υποθετικά σενάρια αυτή τη στιγμή. Προφανώς έχουμε αρχίσει να αναλύουμε διάφορα σενάρια, αλλά θα είμαστε πιο ξεκάθαροι όταν υπάρξει βεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση, η οποία θα επιτρέψει στις διοργανώσεις να συνεχιστούν. Προς το παρόν συνεχίζουμε να αναζητούμε τους τρόπους που θα κάνουν τη σεζόν να ολοκληρωθεί στις διοργανώσεις και θα στέψει τους πρωταθλητές, ενώ παράλληλα παρατηρούμε τις εξελίξεις».

- Τι θα γίνει με το Final Four;

«Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, να γίνει το Final Four στα τέλη Μαΐου είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά προφανώς οι πιθανότητες μειώνονται μέρα με τη μέρα. Μαζί με την πόλη της Κολωνίας και τη Lanxess Arena έχουμε ξεκινήσει επαφές για να βρούμε εναλλακτικές ημερομηνίες. Προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε το Final Four, ακόμα και αν χρειαστεί να μετακινήσουμε λίγο τη διοργάνωσή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

- Σκέφτεται η Euroleague Basketball αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής;

«Προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση με το σύστημα διεξαγωγής που υπάρχει, με τις έξι αγωνιστικές που μένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου και τα πλέι οφ, σε ένα διευρυμένο καλαντάρι και στη συνέχεια το Final Four. Αυτό πιθανότατα απαιτεί να ολοκληρωθεί η σεζόν σε άλλη ημερομηνία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να ακυρώσουμε κάθε επιλογή. Κάθε αλλαγή που θα γίνει θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το συμβούλιο των μετόχων της διοργάνωσης».

- Ποια είναι η κατάσταση με τους παίκτες;

«Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ELPA (Ένωση Παικτών Euroleague) είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί της και έχουμε συμφωνήσει σε διάφορα θέματα, ενώ έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και για μία συμφωνία. Προφανώς η έλευση του κορονοϊού στην Ευρώπη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης. Μετά την προσωρινή διακοπή της Euroleague συνεχίζουμε τις θετικές συζητήσεις ώστε να βρούμε λύση σε μία δύσκολη κατάσταση, αντιλαμβανόμενοι ότι η μοναδικότητα της κατάστασης απαιτεί να γίνουν θυσίες και προσαρμογή στην πραγματικότητα. Όποτε έχουμε κάτι νεότερο, μοιραζόμαστε τις πληροφορίες με τους συλλόγους».

- Επιτρέπεται στους παίκτες να επιστρέψουν στις χώρες τους;

«Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος έχει τα δικά του στάνταρ με τους παίκτες και ακολουθεί τους νόμους που ισχύουν στο δικό του κράτος. Δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός της Euroleague αυτή τη στιγμή, αν και οι οργανισμοί υγείας και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια όσο γίνεται, οπότε η πρόταση στους παίκτες, τους προπονητές και τους υπαλλήλους είναι να μείνουν στην πόλη της ομάδας τους. Όποιος παίκτης θέλει να αποχωρήσει, ο σύλλογός του οφείλει να σιγουρευτεί ότι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά και να τον αφήσει να επιστρέψει στην Euroleague όταν αυτό είναι δυνατόν, ακολουθώντας τους κανόνες ταξιδιών και καραντίνας κάθε κράτους».

Ποια είναι η θέση των συλλόγων; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να πληρώσουν τους παίκτες. Ισχύει;

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους συλλόγους και την ELPA. Αρκετά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει ανακριβείς πληροφορίες. Αποτελεί κοινό συμφέρον των μετόχων να βρεθεί μία κοινή συμφωνία δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν στα αθλήματα σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού».