Η ανάλγητη EuroLeague αντιγράφει αποτυχημένα το NBA

Η EuroLeague επιβάλλει με ευκολία ανάλγητες αποφάσεις και αντιγράφει τα μέτρα του NBA κατά το δοκούν. 

Η ανάλγητη EuroLeague αντιγράφει αποτυχημένα το NBA

Μία πρωτάκουστη στα χρονικά απόφαση πήρε η EuroLeague που εγείρει αρκετά ερωτηματικά για τις προθέσεις της διοργανώτριας αρχής. Συγκεκριμένα, «αναγκάζει» τον Ολυμπιακό να ταξιδέψει στην Ιταλία για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την πόλη αλλά και όλη τη χώρα. Τέτοιες ώρες το μπάσκετ κανονικά περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Προφανώς, για την EuroLeague δεν έχει σημασία που όλη η Ιταλία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Προφανώς, δεν έχει σημασία που οι πτήσεις από και προς το Μιλάνο έχουν ανασταλεί. Προφανώς, δεν έχει σημασία ούτε η υγεία και η κόπωση στην οποία θα υποβληθεί όλη η ομάδα. Όχι μόνο δηλαδή γιατί η διοργανώτρια αρχή στέλνει τόσο εύκολα μία ομάδα στη δεύτερη μεγαλύτερη εστία κορονοϊού στον κόσμο, αλλά γιατί ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αν υποβληθεί σε μία πραγματικά αχρείαστη, δεδομένων των συνθηκών, οδική οδύσσεια με σημαντικούς κινδύνους.

Το αίτημα του Ολυμπιακού ήταν απολύτως εύλογο και θα έπρεπε να γίνει ασυζητητί δεκτό, χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού μία λίγκα που θέλει να σέβεται τον εαυτό του οφείλει πρωτίστως και κυριότερα να προστατεύει τους συλλόγους, οι οποίοι αγωνίζονται στην κλειστή της διοργάνωση, προσδίδοντας κύρος σε αυτή. Τελευταία, η EuroLeague για δικούς της λόγους δεν φαίνεται να λειτουργεί με γνώμονα αυτή την πολύ σημαντική αρχή, αλλά βάσει άλλων συμφερόντων...

Βέβαια, για να μη δείξει ότι είναι τελείως... ανοργάνωτη μπροστά σε μία υγειονομική κρίση, ο Τζόρντι Μπερτομέου αποφάσισε να... αντιγράψει επακριβώς τα μέτρα πρόληψης του ΝΒΑ για τον κορονοϊό. Αποφασίστηκε λοιπόν η απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους στα αποδυτήρια, ενώ οι συνεντεύξεις Τύπου με τους προπονητές, θα γίνονται με απόσταση στο 1,5 μέτρο.

Λίγες ώρες πριν τo ΝΒΑ, μαζί με τις τρεις κορυφαίες αμερικανικές λίγκες, MLB, MLS και NHL, είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρχει πλέον δικαίωμα εισόδου στους δημοσιογράφους, ενώ θα καθοριστούν συγκεκριμένες θέσεις για τους δημοσιογράφους. Οι δε αποστάσεις ασφαλείας δημοσιογράφων και αθλητών στις συνεντεύξεις είχαν αποφασιστεί λίγες μέρες νωρίτερα.

Αν η EuroLeague νομίζει ότι μπορεί να γίνει... NBA μόνο αντιγράφοντας κατά το δοκούν από την κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ είναι γελασμένη. Και το λέμε αυτό, γιατί την Τετάρτη (11/3) ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, θα έχει τηλεδιάσκεψη με όλους τους ιδιοκτήτες των ομάδων για να συζητηθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα, αλλά και να εξεταστούν ενδεχόμενα, όπως η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αλλαγή έδρας ή αναβολή κάποιων ματς.

Η διαφορά των δύο διοργανώσεων είναι ότι στη μία περίπτωση μέτρα ασφαλείας τίθενται υπό συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ στην άλλη επιβάλλονται επικίνδυνες αποφάσεις με χαρακτηριστική αναλγησία. Δεν μπορεί μία λίγκα να έχει το όνομα, πρέπει να έχει και τη χάρη...

*Τελικά, η EuroLeague αναγκάστηκε να δεχθεί το αίτημα του Ολυμπιακού και να μεταθέσει το ματς από το Μιλάνο στο Βερολίνο. Έκανε όμως το αυτονόητο να μοιάζει... βουνό, χωρίς να συντρέχει λόγος, επιδεικνύοντας απαράδεκτη δυσκαμψία εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης. Είναι θετική εξέλιξη η μετάθεση του αγώνα, ωστόσο η τρομακτικά καθυστερημένη αντίδραση προβληματίζει..