Ο Μπερτομέου εκτέθηκε με τον Ολυμπιακό

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ανακοίνωσε την διακοπή της Ευρωλίγκας έως και την 11 Απριλίου και λίγες μέρες πριν πίεζε τον Ολυμπιακό να ταξιδέψει στο Μιλάνο ώστε να παίξει με την Αρμάνι.

Ο Μπερτομέου εκτέθηκε με τον Ολυμπιακό

Είναι γεγονός πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στον αθλητισμό. Η έξαρση του κορονοϊού, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως πανδημία, φέρνει την μία αναβολή μετά την άλλη, σε όλες τις διοργανώσεις, σχεδόν σε όλα τα σπορ. Η υγεία, άλλωστε, προέχει και είναι πάνω από όλα. Στην Ευρώπη όλο και αυξάνονται τα κρούσματα, όπως και οι θάνατοι. Είναι εντυπωσιακά εύκολα μεταδοτικός ο συγκεκριμένος ιός.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ιταλία, η χώρα στην ήπειρο μας που έχει πληγεί περισσότερο από όλες, αριθμεί πάνω από 15.000 κρούσματα και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1.000. Τα κρούσματα όλο και αυξάνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Θύματα έχουν πέσει αθλητές, πρόεδροι συλλόγων, προπονητές, μέλη των ομάδων και ήταν αναμενόμενο η Ευρωλίγκα να πάρει και εκείνη θέση, διακόπτοντας το πρωτάθλημα της, ενώ απέμεναν έξι αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής περιόδου.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τον ιό με την μεγαλύτερη σοβαρότητα...»

Με επίσημη τοποθέτηση του, ο εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, δήλωσε πως για τον επόμενο μήνα δεν θα γίνουν παιχνίδια στο πρωτάθλημα: "Οι αγώνες μας θα ανασταλούν τουλάχιστον ως τις 11 Απριλίου και παραμένουμε πιστοί στην πρόθεσή μας να ολοκληρωθεί μια σεζόν που ως τώρα ήταν εξαιρετική. Αν η όλη αυτή κατάσταση έφερε κάτι καλό, είναι ότι η οικογένεια της Ευρωλίγκας είναι ενωμένη και όλοι νιώθουν περήφανοι που ανήκουν σε αυτή". Και συνέχισε, κάνοντας αναφορά στον κορονοϊο, λέγοντας τα εξής: "Από την πρώτη στιγμή που ήρθε ο κορονοϊός στην Ευρώπη, έχουμε αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα με την μεγαλύτερη σοβαρότητα και ακολουθούμε σχολιαστικά τις οδηγίες των τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων, όπως και των παγκόσμιων αρχών. Αυτό μας οδήγησε στο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, όπως το να γίνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών ή να μεταφέρεται αλλού η έδρα τους, κάτι που έπληξε ό,τι σημαντικότερο έχουμε, τους φιλάθλους μας. Η κλιμάκωση της κατάστασης αυτής οδήγησε στην προσωρινή αναστολή των αγώνων για να προστατέψουμε τους συμμετέχοντες και τους φιλάθλους, όπως και στη συμβολή μας στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας».

Και η Ευρωλίγκα έλεγε στον Ολυμπιακό «έλα να παίξεις στο Μιλάνο»

Να μας συγχωρέσει ο Τζόρντι Μπερτομέου, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε... Πως αντιμετώπισε με την δέουσα σοβαρότητα τον κορονοϊό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε ως πανδημία τον συγκεκριμένο ιό, το Μιλάνο βρισκόταν σε καραντίνα, τα περισσότερα κρούσματα στην Ιταλία ήταν σε εκείνη την περιοχή, οι θάνατοι στην χώρα όλο και αυξάνονταν και εκείνος μέχρι και πριν τρεις μέρες, πίεζε τον Ολυμπιακό να ταξιδέψει εκεί! Οι άνθρωποι της διοργάνωσης έλεγαν στους Πειραιώτες τα εξής: «Έχουν απαγορευτεί οι αγώνες στο Μιλάνο; Όχι! Οπότε ελάτε να παίξετε. Και η Ρεάλ πήγε να παίξει εκεί, αλλά δεν έπαθε κανείς τίποτα», σχολίαζαν. Αλήθεια; Τι έχουν να πουν τώρα που διαγνώσθηκε θετικός στον ιό ο παίκτης της Ρεάλ, Τρέι Τόμπκινς;

Τόνιζαν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός πως δεν γίνονται από την Αθήνα πτήσεις στο Μιλάνο και τους ανάγκαζαν να ταξιδέψουν στη Γένοβα και από εκεί οδικώς να διανύσουν 150 χιλιόμετρα, ώστε να φτάσουν στην έδρα της Αρμάνι Μιλάνο, στην πόλη που βρίσκεται η... καρδιά του προβλήματος στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως νωρίτερα οι Πειραιώτες είχαν στείλει επιστολή στους ανθρώπους της διοργάνωσης, ζητώντας από εκείνους είτε την αναβολή του αγώνα, είτε να διεξαχθεί το ματς σε άλλη ιταλική πόλη ή χώρα και η πρώτη απάντηση που πήραν από εκείνους, ήταν αρνητική! Επέμεναν να έρθει να παίξει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Μιλάνο, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων «πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει το ματς στο Μιλάνο, δεν το έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση της χώρας, ενώ έτσι και αλλιώς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών».

Η... κατακραυγή του κόσμου έφερε την αλλαγή της έδρας

Χρειάστηκε να δεχτούν αρκετές πιέσεις οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας ώστε να αλλάξουν την έδρα διεξαγωγής του αγώνα. Αντιλήφθηκαν την κατακραυγή του κόσμου, με παίκτες και ομάδες, από μόνες τους, να αντιδρούν στο να ταξιδέψει ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο. Και τελικά η Ευρωλίγκα, με τα... χίλια ζόρια, βρήκε ως λύση να γίνει το ματς στο Βερολίνο. Λες και έκαναν... χάρη. Η κακή διαχείριση της κατάστασης βέβαια είχε και συνέχεια. Ταξίδεψαν, λοιπόν, οι Πειραιώτες για την γερμανική πόλη πρωί-πρωί και με το που έφτασαν, στη συνέχεια ενημερώθηκαν πως αναβλήθηκε η αγωνιστική και πως θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω! Λες και πήγαν από τον Πειραιά στη Βάρκιζα για βόλτα...

Σκέτη ταλαιπωρία και κούραση, με την διοργανώτρια αρχή να αλλάζει σκέψεις και αποφάσεις μέσα σε λίγες ώρες. Παρά τον εκνευρισμό, όμως, όπως ψύχραιμα σχολίασε ο τιμ μάνατζερ της ομάδας, Χρήστος Μπαφές: «Καμία ταλαιπωρία, άξια σοβαρού λόγου, δεν υπήρξε. Το τελευταίο που μας λείπει αυτή τη στιγμή είναι να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να «δικάζουμε» μέσω social media και μη. Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που πρέπει για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας κι ας αφήσουμε τη απόδοση ευθυνών για την ώρα. Καλή ανάρρωση σ’ όσους έχουν νοσήσει και ψυχραιμία για όλους μας».

Το ΝΒΑ έστειλε... μήνυμα στην Ευρωλίγκα

Αυτό που παρατηρήσαμε, πάντως, είναι πως η Ευρωλίγκα και ο Τζόρντι Μπερτομέου, ακολούθησαν τα βήματα του ΝΒΑ και του κομισάριου, Άνταμ Σίλβερ. Σα να περίμεναν πρώτα το πως θα αντιδράσουν εκείνοι, πως θα διαχειριστούν την κατάσταση και μετά να δουν πως θα πράξουν και εδώ. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στη κορυφαία Λίγκα του κόσμου, είχαν άμεσα και γρήγορα αντανακλαστικά. Διαγνώσθηκε με κορονοϊό ο Γάλλος σέντερ των Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ; Αμέσως αποφασίστηκε πως διακόπτεται το πρωτάθλημα! Όχι απλά η αγωνιστική, ούτε σκέψεις για αλλαγή έδρας.

Ούτε θέλησαν να ρισκάρουν, ούτε έβαλαν το παιχνίδι πάνω από τους αθλητές. Πάνω απ΄όλα η υγεία των παικτών, των ανθρώπων της ομάδας και φυσικά των φιλάθλων. Είδαν, λοιπόν, το παράδειγμα του ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα και έστω και καθυστερημένα το ακολούθησαν. Με αναβολή αρχικά της αγωνιστικής και ακολούθως με διακοπή. Το θέμα, όμως, είναι η αδιανόητη συμπεριφορά της Λίγκας νωρίτερα. Έκλεινε τα γραφεία της η Αρμάνι, έβγαζε επίσημη ανακοίνωση πως λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να συνεχίσουν, η πόλη έχει ερημώσει και η διοργάνωση πίεζε τους "ερυθρόλευκους" να ταξιδέψουν στο Μιλάνο...