Σάκης Τζαλαλής: «Πέρασα καλά χρόνια στο Παγκράτι» - Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

Ο παλιός άσος Σάκης Τζαλαλής σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «ΦΩΣ»

Σάκης Τζαλαλής: «Πέρασα καλά χρόνια στο Παγκράτι» - Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

Η δεκαετία του ’80 στο μπάσκετ δεν ήταν μόνο ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά με τον άθλο του Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα. Ήταν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες με σημαντική παρουσία στα παρκέ. Ένας από αυτούς και ο Γιαννιώτης άσος του Παγκρατίου Σάκης Τζαλαλής. Με την ομάδα αυτή ταυτίστηκε για 12 χρόνια, γι’ αυτό και αποτελεί την μπασκετική του ταυτότητα. Σήμερα ο Τζαλαλής προπονεί την ομάδα μπάσκετ της Βουλής, έχοντας υπό τις οδηγίες του και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και είναι μέλος της ομάδας των βετεράνων συμμετέχοντας σε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μοιράζεται τις ασχολίες σε Γιάννινα και Αθήνα, καθώς στο ακριτικό Δελβινάκι του Πωγωνίου έχει κάνει έναν ξενώνα σε ένα παλιό και ιστορικό κτίριο, το οποίο στον πόλεμο του ’40 ήταν νοσοκομείο και μετά φυλακές. Σε κάποιες πέτρες υπάρχουν σκαλισμένα μηνύματα φυλακισμένων που λένε τον πόνο τους. Το 2017 βραβεύτηκε από τη Βουλή και τον ΠΣΑΤ γιατί έσωσε από πνιγμό μια γυναίκα στο Λουτράκι και το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Σάκης Τζαλαλής. Πιτσιρικά τυχαία τον είδε ο Γιάτσεκ Γκμοχ να παίζει σε αγώνα χάντμπολ τερματοφύλακας και τον δοκίμασε για γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα! Ο Πολωνός τού ζήτησε να βγάλει δελτίο στον ΠΑΣ, αλλά δεν του άρεσε η μπάλα. Έπαιξε μπάσκετ στη ΓΕΙ, στον ΑΓΣΙ και μετά στο Παγκράτι, στη Νήαρ Ηστ, στον Έσπερο. Όλα όσα έζησε εντός και εκτός παρκέ εξιστορεί σήμερα στο «ΦΩΣ» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Το ξεκινήσαμε στον πληθυντικό αλλά δεν μας βγήκε. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, μιλάμε με τα μικρά μας ονόματα.

Ο Σάκης Τζαλαλής με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στη συνέντευξη στο «ΦΩΣ»

Σάκη, να ξεκινήσουμε την κουβέντα σχολιάζοντας πρώτα την επικαιρότητα. Πώς είδες το ντέρμπι στο μπάσκετ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός;

Ο Ολυμπιακός είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι αφοσιωμένος στον στόχο του και θα είναι σίγουρα στην τετράδα της Ευρωλίγκας. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα κριθεί από τα ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός ακόμη ψάχνεται. Ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλή κατάσταση και βρήκε τον Παναθηναϊκό σε μια περίοδο που είναι χάλια αγωνιστικά και ψυχολογικά. Ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα στο φάιναλ φορ και πιστεύω ότι θα πρωταγωνιστήσει. Είναι από τις δυνατές ομάδες της Ευρωλίγκας.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Ολυμπιακού;

Είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, γι’ αυτό πάει τόσο καλά. Βγαίνει ο άλλος με αλλαγή και τον αναπληρώνει επάξια ο αντικαταστάτης του. Βλέπεις ότι ο Σλούκας δεν ξεκινά πολλές φορές στην αρχική πεντάδα, μπαίνει μέσα και καθαρίζει τα ματς. Είναι η πληρέστερη ομάδα με τα τωρινά δεδομένα.

Πώς είδες την πρόσληψη του Ιτούδη στην εθνική ομάδα;

Είναι μια πολύ καλή κίνηση. Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας θέλει να ταράξει τα νερά του μπάσκετ, παίρνοντας έναν πετυχημένο προπονητή επί σειρά ετών τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Παναθηναϊκό.

«Εμείς παίζαμε με δύναμη και πάθος»

Σε σχέση με τα χρόνια που ήσουν στα παρκέ άλλαξαν πολλά πράγματα στο μπάσκετ;

Εμείς παίζαμε με δύναμη, με πάθος, με διάθεση. Τώρα είναι καθαρά επαγγελματικό. Αν δεν πληρωθεί ο παίκτης, δεν παίζει. Βέβαια και εμείς παίρναμε τότε χρήματα, όχι όπως τώρα. Και για όλα αυτά πρέπει να λέμε «ζήτω ο Γκάλης» που ανέβασε τα κασέ. Έπαιρνε αυτός αυτά που ήθελε, αλλά παίρναμε και εμείς. Αν δεν έπαιρνε αυτός, δεν θα παίρναμε και εμείς. Το μπάσκετ της δικής μου εποχής ήταν πιο δυναμικό και υπήρχε πολύς κόσμος στα γήπεδα. Όταν ήμουν στο Παγκράτι και παίζαμε τα ντέρμπι με Παπάγου και Περιστέρι, γινόταν χαμός.

Μου δίνεις την πάσα να ρωτήσω για το Παγκράτι που είναι η ομάδα με την οποία ταυτίστηκε η καριέρα σου. Γιατί χάθηκε η παλιά αίγλη;

Να το πω απλά ότι είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δεν υπάρχουν οι παράγοντες για να στηρίξουν οικονομικά την ομάδα. Το Παγκράτι είναι μπασκετική περιοχή, αλλά λείπουν οι παράγοντες που μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει μια επαγγελματική ομάδα.

Η θρυλική πεντάδα του Παγκρατίου. Από αριστερά Καρατζάς, Χάρισον, Τζαλαλής, Μπακατσιάς, Ζώτος

Έχεις πει κι άλλες φορές ότι ήσασταν τότε μια παρεΐστικη ομάδα, μια ομάδα φίλων. Είναι αυτό που λένε οι παρέες γράφουν Ιστορία;

Ήμασταν η ομάδα που σύχναζε στου «Λέντζου», το γνωστό στέκι για καφέ εκείνης της εποχής. Γίναμε φίλοι μεταξύ μας, κάναμε μια πανίσχυρη ομάδα που κέρδιζε τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, όλες τις ομάδες που τότε μεσουρανούσαν. Όταν έρχονταν στο Μετς, τους κερδίζαμε για πλάκα.

Ήταν και δυνατή έδρα το Μετς. Θυμάμαι κάποια παιχνίδια που έδειχνε η τηλεόραση.

Είχε πάντα χίλια πεντακόσια με δύο χιλιάδες άτομα. Δεν μπορούσες εύκολα να βρεις εισιτήριο. Περισσότερα εισιτήρια είχαν οι αγώνες στα ντέρμπι με γειτονικές ομάδες, Παπάγου, Περιστέρι κ.λπ., παρά τα παιχνίδια κόντρα στις μεγάλες ομάδες. Τώρα παίζει για παράδειγμα το Λαύριο με τη Λάρισα και βλέπεις στις εξέδρες εκατό άτομα. Στη δική μου εποχή έβλεπε μπάσκετ πολύς κόσμος. Θυμάμαι πέντε η ώρα απόγευμα ξεκινούσαν τα παιχνίδια, από τις τρεις η ώρα δεν υπήρχε κενή θέση στις εξέδρες.

«Ο Γκάλης θα ήταν και σήμερα κορυφαίος»

Επειδή προηγουμένως ανέφερες τον Γκάλη, να ρωτήσω κάτι. Με τις αλλαγές και την εξέλιξη που επήλθαν στο μπάσκετ, πώς θα ήταν ο Γκάλης αν έπαιζε σήμερα;

Θα ήταν πάλι ο μεγάλος παίκτης που γνωρίσαμε. Είχε δύναμη και τεχνική κατάρτιση. Το ίδιο θα ήταν και ο Γιαννάκης. Ξέρεις κανέναν παίκτη σήμερα με το πάθος του Γιαννάκη ή το σουτ του Σούμποτιτς; Σηκωνόταν σε τζαμπ σουτ από τα 6,25 μ. και κάρφωνε την μπάλα στο καλάθι.

Πώς εκτιμάς την κατάσταση του μπάσκετ στα Γιάννινα;

Η οροφή των φιλοδοξιών είναι η Β’ Εθνική. Πάνω από εκεί, και να πάνε οι ομάδες, δεν μπορούν να σταθούν, γιατί κανείς παράγοντας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ΚΑΕ. Όταν χρειαστεί να γίνει η ΚΑΕ, αρχίζουν τα δύσκολα, όπως έγινε πρόπερσι με τον ΠΑΣ που έφτασε στην Α2 και δεν δήλωσε συμμετοχή. Σε καλή οικονομική κατάσταση είναι η ομάδα γυναικών μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα που είναι στην Α1. Όμως δεν έχει καλές βάσεις. Ο κ. Μάστακας προσπαθεί, βάζει χρήματα, αλλά δεν έχει τις ανάλογες βάσεις. Με αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να είναι τελευταία η ομάδα. Και τα άλλα παιδιά στο ΙΒC, στον ΑΓΣΙ προσπαθούν, αλλά έχουν από πάνω τους ένα ταβάνι. Δεν μπορούν να σταθούν οικονομικά στις κατηγορίες που επιβάλλεται να γίνουν ΚΑΕ. Δηλαδή δεν μπορούν να σταθούν οι ομάδες λόγω χρημάτων σε επαγγελματικές κατηγορίες με υποχρεώσεις σε ΙΚΑ, εφορία, συμβόλαια και άλλα. Ανέβηκε η γυναικεία ομάδα γιατί λειτουργεί ως σωματείο, δεν είναι ΚΑΕ. Ο κ. Μάστακας προσπαθεί, αλλά χρειάζεται κάποιους μπασκετικούς ανθρώπους δίπλα του από τα Γιάννινα για να τον βοηθήσουν περισσότερο. Έχει τις καλές προθέσεις, αλλά θέλει βοήθειες από ανθρώπους που να ξέρουν τον χώρο του μπάσκετ.

Ο Σάκης Τζαλαλής

Χρόνιο πρόβλημα ήταν οι εγκαταστάσεις στα Γιάννινα. Επί σειρά ετών ήταν ένα κλειστό γυμναστήριο στη Λιμνοπούλα από τη δεκαετία του ’70. Τώρα, με το νέο κλειστό που λειτουργεί στο ΠΕΑΚΙ και με αυτό που θα έρθει από την Αθήνα, θα λυθεί το πρόβλημα μια και καλή;

Με το νέο κλειστό που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε η κατάσταση. Αν στηθεί και το κλειστό της ξιφασκίας που υπήρχε στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Γιάννινα θα είναι σε υψηλά επίπεδα από πλευράς εγκαταστάσεων.

«Ο Γκμοχ ήθελε να παίξω τερματοφύλακας»

Μίλησέ μας για τη δική σου καριέρα. Πώς ξεκίνησες το μπάσκετ στα Γιάννινα;

Ποιο μπάσκετ, παρ’ ολίγον να γινόμουν με τον Γκμοχ τερματοφύλακας του ΠΑΣ Γιάννινα. Το ξέρεις ότι έκανα προπονήσεις και ο Γκμοχ ήθελε να υπογράψω δελτίο ως τερματοφύλακας;

Όχι, δεν το ξέρω… Λέγε με λεπτομέρειες τι έγινε.

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ κάθε Δευτέρα έφερνε την ομάδα στη Λιμνοπούλα και έβαζε τους παίκτες του ΠΑΣ να παίζουν μπάσκετ για χαλάρωμα. Εμείς δίπλα παίζαμε χάντμπολ με μια ομάδα που είχε ο προπονητής Βασιλειάδης. Εγώ, πιτσιρικάς τότε, ήμουν ψηλός, έκανα καλές επεμβάσεις ως τερματοφύλακας χάντμπολ. Ο Γκμοχ συνεχώς με παρατηρούσε και κάποια στιγμή, βλέποντας το ύψος και τη σωματοδομή, μου πρότεινε να πάω για προπόνηση με τη μεγάλη ομάδα στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Στην αρχή ντρεπόμουν, πώς να πάω για μπάλα στον ΠΑΣ με παίκτες που είχαμε ινδάλματα εκείνη την εποχή; Με την παρότρυνση φίλων πήγα σε μερικές προπονήσεις, ο Γκμοχ ήθελε να συνεχίσω, αλλά έκρινα ότι δεν ήμουν για ποδόσφαιρο αλλά για μπάσκετ. Έτσι κάποια στιγμή εξαφανίστηκα. Ήδη είχα βγάλει δελτίο στη Γυμναστική Ένωση Ιωαννίνων (ΓΕΙ) με παρότρυνση του γυμναστή Γιάννη Δούλη. Στη συνέχεια πήγα με μεταγραφή στον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ), που για αντάλλαγμα της δικής μου μεταγραφής έδωσε στη ΓΕΙ επτά αθλητές στίβου. Τότε οι ομάδες είχαν πολλά τμήματα. Στις αρχές δεκαετίας του ’80 καθιερώθηκα στον ΑΓΣΙ που ήταν στη Β’ Εθνική, για να πάρω στη συνέχεια μεταγραφή στο Παγκράτι.

Η ομάδα μπάσκετ της Βουλής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Γκμοχ δεν σε αναζήτησε πάλι;

(Γελάει…) Κρυβόμουν για να μη με βρει. Και στα ματς του ΠΑΣ καθόμουν μέσα στον κόσμο καθιστός, γιατί, αν σηκωνόμουν, υπήρχε φόβος να με αναγνωρίσει! Τις Δευτέρες που έφερνε τους παίκτες για μπάσκετ, εγώ δεν πήγαινα! Να μιλήσουμε τώρα σοβαρά. Δεν ήμουν εγώ για μπάλα. Ο Γκμοχ είδε το ύψος και τις βουτιές που έκανα στο χάντμπολ και σου λέει μήπως μας βγει. Είχε ο ΠΑΣ τερματοφύλακα τον Ράντισιτς που διαδέχθηκε επάξια τον Λίσα. Τι να έκανα εγώ που δεν είχα κλοτσήσει το τόπι; Απορώ τι έβλεπε σε μένα και ζητούσε να συνεχίσω τις προπονήσεις.

Πώς έγινε η μεταγραφή στο Παγκράτι

Πώς έγινε η μεταγραφή από τα Γιάννινα στο Παγκράτι;

Παίξαμε αντίπαλοι στη Β’ Εθνική. Στα ματς με το Παγκράτι έκανα πολύ καλές εμφανίσεις με την ομάδα του ΑΓΣΙ. Και τους έδερνα, τρόπος του λέγειν, επειδή ήμουν σκληρός παίκτης, και τους κέρδιζα. Το Παγκράτι είχε ταλαντούχους παίκτες όπως Μπακατσιάς, Καλαμπάκος, Γούμενος, Καρατζάς, που ήταν εθνική ομάδα. Όμως δεν περνούσαν από τα Γιάννινα, κερδίζαμε εμείς. Οι καλές εμφανίσεις που έκανα συνετέλεσαν σε αυτήν τη μεταγραφή. Ο ΑΓΣΙ πήρε τότε δύο εκατομμύρια δραχμές. Στο Παγκράτι έπαιξα δώδεκα χρόνια. Μετά πήγα στη Νήαρ Ηστ μία χρονιά, στη συνέχεια στον Έσπερο με τον οποίο ανεβήκαμε στην Α1. Έκλεισα την καριέρα μου στον Σπάρτακο Ιωαννίνων, γιατί ήθελα να βοηθήσω τα παιδιά μία χρονιά στη Γ’ Εθνική.

Θυμάμαι ένα μεταγραφικό σίριαλ με την ΑΕΚ. Γιατί δεν έγινε η μεταγραφή;

Η ΑΕΚ με πρόεδρο τον Λεφάκη έδινε τότε στο Παγκράτι εβδομήντα εκατομμύρια δραχμές για να γίνει η μεταγραφή. Με ήθελε πολύ ο Τζούροβιτς που ήταν προπονητής. Δεν με άφησαν να φύγω. Αν δεν ήθελε το σωματείο, δεν γινόταν καμία μεταγραφή. Επίσης, είχα μεταγραφική πρόταση και από τον Ηρακλή, χωρίς αποτέλεσμα, για τον ίδιο λόγο. Μπορεί να έχασα κάποια λεφτά αν έπαιρνα μεταγραφή, αλλά πέρασα καλά στο Παγκράτι. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, έκανα φίλους, ήταν σωματείο-οικογένεια.

«Πολύ καλός γκαρντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Τώρα ασχολείσαι με το μπάσκετ;

Πιο πολύ ασχολούμαι με την ομάδα μπάσκετ της Βουλής στην οποία παίζουν απ’ όλα τα κόμματα υπουργοί και βουλευτές, όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιες φορές ήρθε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά μετά δεν συνέχισε. Κάνουμε events σε όλη την Ελλάδα, όπως και με την ομάδα των βετεράνων παικτών μπάσκετ. Θυμάσαι τον αγώνα που κάναμε με την Μπαρτσελόνα στα Γιάννινα πριν από μερικά χρόνια με την παρουσία και του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια; Ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό. Έπαιζε βόλεϊ στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο.

Πώς είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο παρκέ; Τι θέση παίζει;

Ο πρωθυπουργός, επειδή έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, ξέρει καλό μπάσκετ. Είναι γκαρντ από τους καλύτερους. Και καλός σουτέρ. Σε μικρότερη ηλικία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν είχε τον χρόνο να κάνει κανονικά προπονήσεις, θα μπορούσε να σταθεί σε ομάδα Β’ Εθνικής ή ακόμα και Α2. Αλλά και οι άλλοι πολιτικοί που έρχονται στις προπονήσεις ξέρουν μπάσκετ.

Δεξιά ο Τζαλαλής υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το εμβολιαστικό κέντρο Ιωαννίνων

Ποιοι άλλοι έρχονται για να παίξουν στην ομάδα της Βουλής;

Εκτός από τον πρωθυπουργό, είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά διαστήματα έρχονται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Δήμας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κικίλιας και άλλοι. Σε ένα ματς στη Λευκάδα είχαμε κοντά μας και τον Λεβέντη. Παλαιότερα ερχόταν και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Είχαμε και βουλευτίνες, όπως η Κατερίνα Μάρκου, η Μιλένα Αποστολάκη. Με την ευκαιρία να πω ότι μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες θα κάνουμε ένα φιλικό παιχνίδι στα Γιάννινα με τους βετεράνους παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ήταν να το κάνουμε παλαιότερα, αλλά δεν έγινε λόγω κορονοϊού.

Η ομάδα μπάσκετ της Βουλής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Στην πολιτική υπάρχει παρασκήνιο»

Ήσουν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ το 2019. Πώς ασχολήθηκες με την πολιτική;

Ανήκω σε αυτόν τον χώρο και ήθελα να τον στηρίξω. Δέχθηκα πρόταση από τη Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο για να είμαι υποψήφιος και την αποδέχθηκα. Δεν είχα καμία ιδιαίτερη πολιτική δράση, ούτε γύριζα στις πόλεις για να μαζέψω ψήφους. Όσες ψήφους πήρα ήταν περισσότερο από την αθλητική μου δραστηριότητα και όχι από την πολιτική.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέδωσε το βραβείο του ΠΣΑΤ στον Σάκη Τζαλαλή

Τι λες, σου πάει το κοστούμι της πολιτικής; Θα συνεχίσεις;

Μπα, δεν νομίζω. Υπάρχει πολύ παρασκήνιο. Πρέπει να είσαι πολύ κοντά στα πράγματα, να είσαι ενημερωμένος, να ξέρεις να αντιμετωπίζεις τον κόσμο. Το βλέπω δύσκολο να συνεχίσω, γιατί πρέπει να είσαι και οικονομικά σε καλή κατάσταση. Αλλά στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ.

Μίλησέ μας για την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όπως τη γνώρισες εσύ.

Ήταν μια πολύ αξιόλογη γυναίκα και πολιτικός, που ενέπνεε τον σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Είχαμε άριστες σχέσεις, με βράβευσε στη Βουλή για το περιστατικό που έγινε στο Λουτράκι, όπου έσωσα από πνιγμό μια γυναίκα.

Για το περιστατικό αυτό σε βράβευσε το 2017 και ο ΠΣΑΤ. Τι είχε γίνει τότε στο Λουτράκι;

Έκανα διακοπές και έπαιζα τάβλι με τον πατέρα του Βασίλη Κικίλια. Ξαφνικά βλέπω μια γυναίκα να πνίγεται στη θάλασσα. Βούτηξα μέσα, την έβγαλα, κάναμε τεχνητές αναπνοές για να αδειάσει το νερό και την επαναφέραμε στη ζωή, αφού ήρθε και το ΕΚΑΒ. Δεν ήθελα να βγει προς τα έξω, αλλά το έβγαλε ο βουλευτής και υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς. Με βράβευσε και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Και ένα τελευταίο. Τι βλέπεις να γίνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Είναι βάρβαρο, εν έτει 2022, μια χώρα να εισβάλει σε κάποια άλλη. Όμως, δεν ξέρω τι ακριβώς παίζεται, γιατί δεν τα μαθαίνουμε και όλα. Είναι απάνθρωπο στη σημερινή εποχή να γίνεται πόλεμος και να χάνεται κόσμος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110