Η Σουηδία, το lockdown, ο κορωνοϊός, το αλκοόλ και η θέρμανση με καύση σκουπιδιών

Eπισκεφτήκαμε πρόσφατα τη Σουηδία και με την άφιξη μας στη Στοκχόλμη αισθανθήκαμε ως εξωγήινοι, καθώς ουδείς φορούσε μάσκα, ουδείς μας έκανε έλεγχο όταν πήγαμε σε εστιατόρια και μπαρ, αλλά κι εκεί απ ότι φαίνεται αλλάζουν πολιτική. Το αλκοόλ και η θέρμανση μέσω καύσης σκουπιδιών.

Η Σουηδία, το lockdown, ο κορωνοϊός, το αλκοόλ και η θέρμανση με καύση σκουπιδιών

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε με την πανδημία την θεωρία της αγέλης, μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων είτε μέσω εμβολιασμού, παρέχοντας έτσι έναν βαθμό προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα.

Με το που κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και περάσαμε τον έλεγχο, είδαμε άτομα χωρίς μάσκες να μας κοιτάζουν περίεργα, ακόμη και στο τρένο που μας πήγε στη Στοκχόλμη. Το Αrlanda Express, που αναπτύσσει ταχύτητες 300 χιλιομέτρων.

Στοκχόλμη: Το πιο όμορφο μετρό του κόσμου!

Μεγαλύτερη έκπληξη όταν μπήκαμε σε εστιατόριο ή σε μπαρ, όπου δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας και ξεχώριζαν οι τουρίστες από τους ντόπιους λόγω της μάσκας που φορούσαν οι επισκέπτες. Το ίδιο και στα μουσεία, στο μετρό, οπουδήποτε. Όσον αφορά το πιστοποιητικό ανοσίας ή εμβολιασμού, ούτε κουβέντα. Εκείνη την εποχή, αρχές Δεκεμβρίου είχε επιβληθεί μόνο στις συναυλίες άνω των 100 ατόμων, στη συναυλία του Μπάση για παράδειγμα, σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Βέβαια με την Όμικρον αλλάξαν τα πράγματα, ζητούν πλέον τεστ σε όσους πηγαίνουν στη Σουηδία, αλλά για lockdown ούτε κουβέντα, δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η διαφορά όμως με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι οι πολίτες έχουν συναίσθηση της ατομικής ευθύνης και καυχώνται για τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Στοκχόλμη: Τα αξιοθέατα, το φαγητό, μουσείο Vasa και φωτογραφίας, το ομορφότερο μετρό του κόσμου

Εντύπωση μας έκανε και το γεγονός ότι απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε σούπερ μάρκετ, αν ο βαθμός αλκοόλης ξεπερνά το 3% και επιτρέπεται μόνο σε ειδικά μαγαζιά που ανήκουν στο δημόσιο ή στη βασιλική οικογένεια. Το... ξεχειλώνουν όμως το θέμα αλκοόλ, αφού κατά την αναχώρηση μας , στο αεροδρόμιο πήραμε δύο σουηδικές βότκες και ακούσαμε την υπάλληλο να μας λέει “συγγνώμη, αλλά απαγορεύεται η εξαγωγή αλκοόλ σε ευρωπαϊκές χώρες”

Τα πάντα είναι ακριβά, αλλά όσον αφορά τη ζέστη στα σπίτια τους, είναι προτεραιότητα και πρώτη ανάγκη , χωρίς μάλιστα κόστος. Μεγάλες περιοχές έχουν δωρεάν θέρμανση όλο το εικοσιτετράωρο, που προέρχεται από την καύση σκουπιδιών.