Στοκχόλμη: Το πιο όμορφο μετρό του κόσμου!

Ένα από τα αξιοθέατα της Στοκχόλμης είναι το μετρό της, που θεωρείται το ομορφότερο του κόσμου, αφού οι σταθμοί του είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά, γλυπτά, φωτογραφίες που τους μετατρέπουν σε υπόγεια μουσεία.

Στοκχόλμη: Το πιο όμορφο μετρό του κόσμου!

Το μετρό της Στοκχόλμης, «TUNNELBANA», έχει μήκος 110 χιλιόμετρα και γεμάτο εκπληκτικά έργα τέχνης. Έχει 100 σταθμούς, οι 47 είναι υπόγειοι και διακοσμημένοι από 150 καλλιτέχνες.

Η κατασκευή άρχισε το 1947 και ο τελευταίος σταθμός άνοιξε το 1994.

Οι παλιοί σταθμοί είναι χρωματισμένοι με πράσινο χρώμα και εγκαινιάστηκαν από τον Σουηδό βασιλιά το 1951.

Στοκχόλμη: Τα αξιοθέατα, το φαγητό, μουσείο Vasa και φωτογραφίας, το ομορφότερο μετρό του κόσμου

Οι κυριότεροι σταθμοί

Solna Centrum

Θυμίζει κρατήρα ηφαιστείου και είναι ο πιο εντυπωσιακός. Με έντονο κόκκινο χρώμα στους τοίχους, δημιουργεί μια ανεπανάληπτη ψευδαίσθηση και είναι πολύ πιθανόν να χάσετε το μετρό γιατί θα θαυμάζετε την ομορφιά του σταθμού, που λειτουργεί από τις 31 Αυγούστου του 1975 και έχει ψηφιστεί ως ο πιο όμορφος σταθμός υπόγειου σιδηρόδρομου στην Ευρώπη.

Η Σουηδία, το lockdown, ο κορωνοϊός, το αλκοόλ και η θέρμανση με καύση σκουπιδιών

Stadion

Αναδεικνύει το διαφορετικό, με πολύχρωμα ουράνια τόξα και συμβολίζει τη διαφορετικότητα, καθώς εκεί διοργανώνεται κάθε χρόνο το Stockholm Pride festival.

T-Centralen

Ο κεντρικός σταθμός της πόλης T-Centralen και ο πρώτος που διακοσμήθηκε το 1975. Κυριαρχεί το μπλε χρώμα με λουλούδια, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη βοηθούν τους επιβάτες να καθαρίσουν το μυαλό τους και να ξεκουραστούν όσο περιμένουν.

Kungsträdgården

Σημαίνει βασιλικός κήπος και οτιδήποτε υπάρχει στο εσωτερικό του συνδέεται με την ιστορία της περιοχής, ενώ με το λευκό, το πράσινο και το κόκκινο χρώμα γίνεται μια αναφορά στη χλωρίδα και τη πανίδα του τόπου.

Tekniska Högskolan

Ο σταθμός που πηγαίνει τους φοιτητές στις σχόλες τους. Ο Tekniska Högskolan βρίσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα πέντε κανονικά πολυεδρικά. Καθένα τους αντιπροσωπεύει ένα από τα πέντε στοιχεία του Πλάτωνα: φωτιά, νερό, αέρα, γη και αιθέρα. Υπάρχουν απεικονίσεις του ηφαιστείου του Κοπέρνικου, του μηχανικού αλφαβήτου του Polhem, των τριών νόμων κίνησης του Νεύτωνα και των προσπαθειών του da Vinci για τη δημιουργία μιας ιπτάμενης μηχανής.

Tensta

Στίχοι από το ποίημα «Γράμμα στον Ζολιό – Κιουρί» του Γιάννη Ρίτσου κοσμούν τον σταθμό Tensta. «Να βάζουν όλη την καρδιά τους για τη λευτεριά και την ειρήνη », γράφει στους τοίχους Οι στίχοι του Έλληνα ποιητή.