3 τραγούδια που έγιναν σουξέ με τη 2η εκτέλεση

Οι πρώτες εκτελέσεις συνήθως «κλειδώνουν» ένα τραγούδι, συνήθως όχι όμως πάντοτε...

3 τραγούδια που έγιναν σουξέ με τη 2η εκτέλεση

Τρία τραγούδια που έγιναν σουξέ με την... δεύτερη αποδεικνύουν ότι οι πρώτες εκτελέσεις δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες.

Οι στίχοι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που αποτυπώνουν το δράμα της για τον πρόωρο χαμό της κόρης της Μαίρης Λαΐδου μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι. Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Διαμαντή Πανάρετο το 1961 για τις ανάγκες της ταινίας «Αγάπη και θύελλα». Αν μέναμε σε αυτή την εκδοχή, πιθανόν το τραγούδι να είχε ξεχαστεί σήμερα, σίγουρα πάντως δεν θα είχε την πορεία που γνωρίζουμε μέσα στο χρόνο. Ευτύχησε όμως να το βάλει στα χείλη του ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μια εκτέλεση που δεν ξαναγίνεται στον αιώνα τον άπαντα. Ο Σερ του ελληνικού τραγουδιού έβαλε στο τραγούδι του Μάνου και της Ευτυχίας τη σφραγίδα της αθανασίας.

Την ίδια χρονιά, ο Μίμης Πλέσσας έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό τότε Κώστα Χατζή να ερμηνεύσει ένα ξεχωριστό τραγούδι σε ρυθμό τζαζ. Το «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου» ηχογραφήθηκε με την φωνή του μετέπειτα γνωστού τραγουδοποιού για την ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» αλλά όπως φαίνεται δεν θα είχε καμία τύχη μέσα στο χρόνο. Ευτυχώς η ευθύνη της αθανασίας του πέρασε στην αξεπέραστη φωνή της Τζένης Βάνου που σφράγισε μια για πάντα ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ του ελαφρού τραγουδιού.

Το 1967 Άκης Πάνου και Στράτος Ατταλίδης συνεργάστηκαν για ένα λαϊκό σουξέ που δόθηκε στον Γιώργο Χατζηαντωνίου και είχε μια σχετική επιτυχία. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η νεολαϊκή κομπανία «Τα παιδιά απ' την Πάτρα» το ξαναγύρισαν σε δίσκο και έκαναν... χαμό! Η δεύτερη εκτέλεση σε μια εποχή που το λαϊκό τραγούδι έκανε δυναμική επιστροφή παραμένει μέχρι σήμερα ύμνος για τα «καλά χρόνια» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που όλοι θα θυμόμαστε με αστείρευτη νοσταλγία.