Με ποιο τραγούδι ο Χιώτης δοκίμαζε τους μπουζουξήδες

Σημείο αναφοράς σε μια εποχή άνθησης του μπουζουκιού ο Χιώτης ήταν ο απόλυτος κριτής των πάντων

Με ποιο τραγούδι ο Χιώτης δοκίμαζε τους μπουζουξήδες

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι μπουζουξήδες που ονειρεύονταν να παίξουν δίπλα στον Χιώτη ή έστω να πάρουν την επιβράβευση από τον πρώτο των πρώτων. Ωστόσο αυτό δεν ήταν και τόσο απλό, αν κρίνουμε από τις μαρτυρίες που καταθέτουν μεγάλοι σολίστες του οργάνου, όπως ο Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος.

Υπήρξαν αρκετοί δεξιοτέχνες στα χρόνια του ΄60 που προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν τον Χιώτη ζητώντας ακρόαση. Λένε πως ο Χιώτης συνήθιζε να τους δοκιμάζει ζητώντας πρώτα να του παίξουν ένα οποιοδήποτε τραγούδι του Τσιτσάνη, για να ακούσει την πενιά. Θεωρούσε πως ο «Τσιτσάναρος» όπως τον αποκαλούσε είχε γράψει αξεπέραστες εισαγωγές στα τραγούδια του που είχαν αναβαθμίσει το ίδιο το μπουζούκι.

Ο Χιώτης θεωρούσε ότι ένας μπουζουξής, όσο δεξιοτέχνης κι αν είναι, παραμένει λαϊκός μουσικός. «Το μπουζούκι είναι μαγκιά, η ταχύτητα έρχεται δεύτερη», έλεγε χαρακτηριστικά. Αν ο εξεταζόμενος περνούσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμασία, τότε του ζητούσε να παίξει ένα δικό του τραγούδι: «Σβήσε τη φλόγα».

Έτσι διαπίστωνε αν ο επίδοξος μπουζουξής συνδύαζε σωστά δάχτυλα και πένα και έκρινε τη δακτυλοθεσία του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα χέρια του Χιώτη πέρασαν μεγάλοι σολίστες όπως ο Γιάννης Καραμπεσίνης και ο Σπόρος.