Μπακαλόγατος: Ποια ήταν η γειτονιά του Ζήκου

Σε μια από τις αρχαιότερες συνοικίες της Αθήνας τοποθετείται η σπαρταριστή κωμωδία με τίτλο "Της κακομοίρας" γνωστή και ως "Μπακαλόγατος".

Μπακαλόγατος: Ποια ήταν η γειτονιά του Ζήκου

Ο θρυλικός "Μπακαλόγατος" αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο του '60 κυρίως ως μια κωμωδία ηθών που μεταφέρει μέσα στο χρόνο την ατμόσφαιρα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Πρώτη Φορά Νονός: Ποιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός της ταινίας

Μνημείο αναφοράς στην αστυφιλία αλλά και στην αεικίνητη κοινωνία της χώρας συμπυκνώνει το νόημά της στον εμβληματικό ρόλο του Μπακαλόγατου τον οποίο επωμίζεται επάξια ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Η Αθηναϊκή συνοικία στην οποία "μεγαλουργεί" ο δημοφιλής Ζήκος άρτι αφιχθείς από την επαρχία δεν είναι άλλη από τον γνωστό μας Κολωνό, την πάλαι ποτέ αριστοκρατική περιοχή της Αρχαίας Αθήνας που απαθανάτισε ο Σοφοκλής στην τραγωδία του "Οιδίπους επί Κολωνώ". Στην περίπτωση του "Μπακαλόγατου" φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και το απόσταγμα της ταινίας είναι ένα διαρκές, αβίαστο γέλιο.

Στα εξωτερικά γυρίσματα πρωταγωνιστεί ο Κολωνός του '60 Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο kolonos.gr: Ο πασίγνωστος Ζήκος αφού γυρνάει με το ποδήλατό του ολόκληρη την Λένορμαν, στρίβει από την Ιωαννίνων στην Βοσπόρου με κατεύθυνση την Κρέοντος, για να βγει στο μπακάλικο του κυρ Παντελή, στο οποίο είναι "Μπακαλόγατος".

Το μπακάλικο υποτίθεται κάπου στην Γερακίου, όπου έγινε το γύρισμα, η προξενήτρα κυρά Δέσποινα σαν άλλη Εκάτη περνάει το τρίστρατο Δράμας - Ιωαννίνων - Γερακίου με τα δύο καφενεδάκια με τους θαμώνες τους πατεράδες μας, τις μανάδες μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας να παρακολουθούν το γύρισμα. Και όταν ο κυρ Παντελής την αποκαλεί "Δόξα της Συνοικίας μας", κανονικά θα έπρεπε να λέει: "Γεια σου ρε Κολωνάρα-αλανιάρα".

Πηγή: "Ο Κολωνός στον Κινηματογράφο… ο Μπακαλόγατος"

Με τη σειρά μας θα προσθέταμε ότι η κωμωδία του Κώστα Χατζηχρήστου θα μπορούσε να έχει ως τίτλο: "Ζήκος επί Κολωνώ"