Πρώτη Φορά Νονός: Ποιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός της ταινίας

Η ταινία «Πρώτη Φορά Νονός» στηρίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγημα. Ποιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ποιος ο γιος του. Γιατί ο Αντώνης Καφετζόπουλος χρειάστηκε δάσκαλο και η Ελένη Καστάνη όχι.

Πρώτη Φορά Νονός: Ποιος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός της ταινίας

«Πρώτη Φορά Νονός». Πρόκειται για ελληνική ταινία της Όλγας Μαλέα, με τους Τεξ Παρντιού, Αντώνη Καφετζόπουλο, Ελένη Καστάνη.

Στάκαμαν: Ταινία και παιχνίδι. Πώς παιζόταν και πώς το δημαρχείο Καλαμπάκας πήγε στην Καστοριά

Μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, ο 11χρονος Άλεξ πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό τοπικού κομματάρχη και υποψήφιου βουλευτή. Θα γίνει ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ για να αποδείξει σε όλους και κυρίως στον πατέρα του ότι είναι αντάξιος γιος του. Το ξενικό του παρουσιαστικό, η δυσκολία του με τα ελληνικά, οι ιδιαιτερότητες των Κρητικών και οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει για να τον αποδεχτούν ως άξιο γιό του Αρχηγού, γεννούν μία κωμωδία με πολιτικό υπόβαθρο, υπαρξιακές αγωνίες και έντονες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Τα πρώτα του βαφτίσια στην τέχνη και τα τεχνάσματα της πολιτικής θα τον σημαδέψουν για όλη του τη ζωή.

Αυτοβιογραφικό διήγηµα του Νίκου Παπανδρέου

Η ταινία βασίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγηµα του Νίκου Παπανδρέου, από το πρώτο βιβλίο του «10 μύθοι και μία ιστορία» (2001), εκδόσεις Καστανιώτη. Στην ταινία βλέπουμε τη σύνθετη σχέση που κτίζεται μεταξύ του μικρού νονού και του πολιτικού πατέρα του- του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή.

Συμπρωταγωνιστεί ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος είχε δηλώσει: «Πρέπει να μάθω την κρητική διάλεκτο από ειδικό δάσκαλο, αφού σε όλη τη διάρκεια της ταινίας μιλάω σε τέτοια κρητικά που... χρειάζονται υπότιτλοι για τους θεατές». Προφανώς η Ελένη Καστάνη, η οποία κατάγεται από τη Σητεία δεν είχε το ίδιο πρόβλημα.

Σε 25 διεθνή φεστιβάλ

Η ταινία συμμετείχε σε 25 διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων: New York City Film Festival (ΗΠΑ, 2009), Sao Paulo International Film Festival (Βραζιλία, 2008), Filmforum (Μόναχο, 2008), San Francisco International Film Festival (ΗΠΑ, 2010), κ.α.