Η μεγάλη ευκαιρία του Τσιτσιπά

Τα ψήγματα μεγαλείου που έχει ήδη παρουσιάσει, το «μπαμ» που του λείπει σε Grand Slam και οι ιδανικές συνθήκες για διάκριση του 20χρονου ελληνικού φαινομένου στο φετινό US Open.

Η μεγάλη ευκαιρία του Τσιτσιπά

Αν και μόλις 20 χρονών, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ήδη βάλει... τελεία στη συζήτηση για τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα όλων των εποχών. Ανήμερα των 20ών γενεθλίων του, ο νεαρός τενίστας εκπροσώπησε γι' άλλη μια φορά επάξια τη χώρα του, δίνοντας σκληρή μάχη με τον Ραφαέλ Ναδάλ στον τελικό του Rogers Cup στο Τορόντο και παρότι ο Ισπανός του στέρησε -για δεύτερη φορά, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και λίγους μήνες νωρίτερα στη Βαρκελώνη- τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, ο Στέφανος απέδειξε πως βάσει ταλέντου και δυνατοτήτων η ευκαιρια για το παρθενικό του τρόπαιο θα του εμφανιστεί ξανά αρκετές ακόμη φορές στο μέλλον.

Ο απίθανος αυτός πιτσιρικάς έχει δημιουργήσει ήδη καινούργια ερωτήματα στο μυαλό των απανταχού φίλων του αθλητισμού και του τένις: Μπορεί, άραγε, να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της παγκόσμιας αντισφαίρισης, όντας ένας από τους μεγάλους που έβγαλε ποτέ το άθλημα;

Μαντικές ικανότητες, φυσικά, δεν διαθέτει κανένας μας, όμως μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα βασιζόμενοι σε ό,τι μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ο νεαρός Έλληνας τενίστας. Και η αλήθεια είναι πως τείνουμε να απαντήσουμε καταφατικά, καθώς ο Τσιτσιπάς έχει ήδη παρουσιάσει ψήγματα μεγαλείου, έστω κι αν του λείπει ακόμα το μεγάλο «μπαμ». Ή αλλιώς, του λείπει ο ατομικός τίτλος ή/και μια μεγάλη πορεία σε Grand Slam, όπως είχαν κάνει πριν από κάμποσα χρόνια ως πιτσιρικάδες οι δύο τεράστιοι της εποχής μας, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ.

Ναι, ο Στέφανος δεν έχει φέρει στα όρια του αποκλεισμού τον μετέπειτα φιναλίστ ενός Grand Slam, όπως είχε κάνει ο 19χρονος Ναδάλ το 2005 στο Australian Open απέναντι στον Λέιτον Χιούιτ.

Ναι, δεν έχει αποκλείσει τον κάτοχο ενός Grand Slam τίτλου, όπως είχε κάνει ο 19χρονος Φέντερερ το 2001 στο US Open πετώντας εκτός τουρνουά τον Πιτ Σάμπρας και φτάνοντας στα προημιτελικά ύστερα από επική μάχη 5 σετ.

Όμως έχει φτάσει ήδη δις σε τελικό διεθνούς τουρνουά. Και χρειάστηκε να βρεθεί απέναντί του το Νο1 στον κόσμο, ο Ναδάλ, για να μην τα κατακτήσει αμφότερα. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα, στο Τορόντο, ο Ισπανός έπρεπε να κάνει το τέλειο παιχνίδι στο 2ο σετ για να βάλει φρένο στον σπουδαίο Έλληνα, ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό θυμίζοντας... μονοθέσιο της F1.

Γιατί δεν έφτασε μέχρι τον τελικό έχοντας αποκλείσει απλά καλούς τενίστες στον δρόμο του. Όχι. Ο Τσιτσιπάς έκανε «σκόνη και θρύψαλλα» σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου τένις για να φτάσει να διεκδικεί τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Είτε επρόκειτο για εξίσου νεαρές σε ηλικία «δυνάμεις της φύσης» όπως είναι ο Γερμανός Άλεξ Ζβέρεφ, ο Καναδός Ντένις Σαποβάλοφ και ο Αργεντινός Ντιέγκο Σβάρτσμαν, είτε επρόκειτο για καταξιωμένους «vets» του αθλήματος όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Νοτιοαφρικανός Κέβιν Άντερσον.

Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι πρόσφατες αναφορές του μεγάλου Ρότζερ Φέντερερ και του σπουδαίου Μπόρις Μπέκερ για τον νεαρό Έλληνα. Ο δεύτερος είπε το αυτονόητο, επισημαίνοντας την εκπληκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται επί του παρόντος ο Στέφανος. Ο δε Ελβετός μίλησε με το βλέμμα στο μέλλον, αναφέροντας τον Έλληνα άσο μεταξύ αθλητών που είναι πολύ πιθανό να πάρουν σύντομα τη... σκυτάλη από την «παλιά φρουρά». Και όταν μιλάει ο «μαέστρος», καλό είναι να τον ακούμε. Κάτι... ξέρει από τένις.

Τα δείγματα, λοιπόν, είναι υπαρκτά. Η «μαγιά» υπάρχει. Και η μεγάλη ευκαιρία του Τσιτσιπά είναι εδώ, στο επερχόμενο US Open. Εκεί όπου, έχοντας ήδη «συνηθίσει» να κερδίζει μεγάλους αντιπάλους, μπορεί να εξαργυρώσει την εκπληκτική του φόρμα με μια μεγάλη διάκριση. Κι αν δεν το καταφέρει, θα εξακολουθήσει να έχει όλο το μέλλον μπροστά του...