Ο Ναδάλ «στεφάνωσε» τον Τσιτσιπά (vid)

Ο Ραφάελ Ναδάλ νίκησε με 6-2, 6-1 τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό και κατέκτησε τον 11ο τίτλο του στο τουρνουά της Βαρκελώνης. 

Ο Ναδάλ «στεφάνωσε» τον Τσιτσιπά (vid)

Το ματς είχε διάρκεια 1 ώρα και 18 λεπτά. Παρά το γεγονός έβγαλε περισσότερους winner (12 έναντι 9) από τον αντίπαλο του ο Στέφανος δεν μπόρεσε να κοντράρει το Νο 1 κόσμου και μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών στις χωμάτινες επιφάνειες. Πήρε όμως ένα πολύτιμο μάθημα για τη συνέχεια της καριέρας του. Αύριο θα φιγουράρει στο Νο 45 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο ουρανός δεν έχει όρια...

Η διακύμανση του αγώνα

Το 1ο σετ

Οι δυο παίκτες έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία και ο Τσιτσιπάς που κέρδισε το στρίψιμο του νομίσματος διάλεξε να σερβίρει πρώτος. Από δυο λάθη του Ναδάλ και δυο δικούς του winner o Στέφανος πήρε το πρώτο γκέιμ. Μετά ξέσπασε μια σύντομη μπόρα, το χώμα λάσπωσε και ο αγώνας διακόπηκε για μερικά λεπτά... Ξανάρχισε υπό ασθενή βροχή...Ο Ναδάλ εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Τσιτσιπά και ισοφάρισε 1-1 τα γκέιμ. Ο Στέφανος αστόχησε σε τρεις επιθέσεις και ο Ναδάλ έκανε το πρώτο μπρέικ (1-2).

Ο Ισπανός κέρδισε 8 συνεχόμενους πόντους πριν υποπέσει σε ντάμπλ φοτ. Στο σημείο αυτό ο Τσιτσιπάς με συντονισμένα χτυπήματα έφτασε στην ισοπαλία. Ο Ναδάλ, όμως, με καλά σερβίς, πήρε τους δυο επόμενους πόντους κι έκανε το 3-1. Με τον πρώτο του winner στο ματς και από ένα λάθος του Στέφανου ο Ναδάλ έφτασε στο 0-30. Ύστερα ανέβηκε στο φιλέ για το 0-40 και πέτυχε δεύτερο μπρέικ ανεβάζοντας τη διαφορά στο 4-1.

Mε όλο και πιο βαριά χτυπήματα ο Ναδάλ στρίμωξε τον Στέφανο. Σε τρία σέρβις γκέιμ έχασε μόλις 6 πόντους. Κατεβάζοντας μια λόμπα με ανάποδο χτύπημα έγραψε το 5-1. Ο Τσιτσιπάς σέρβιρε για να μείνει στο σετ. Αν και είχε μόλις 50% στο πρώτο σερβίς με υπέροχες επιθέσεις πήρε τον 7ο γκέιμ και μείωσε σε 5-2. Ο Ναδάλ σερίβρε με καινούργιες μπάλες. Ο Στέφανος με σμας προηγήθηκε 0-15. Ο Ναδάλ απάντησε με φόρχαντ στη γωνία (15-15). Από τρία λάθη του Στέφανου το πρώτο σετ έλαβε τέλος (6-2) σε 40 λεπτά.

Το 2o σετ

Ο Ναδάλ κέρδισε το 45ο συνεχόμενο σετ τη φετινή σεζόν στο χώμα. Στο δεύτερο σετ ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του πάνω από το κεντρικό κορτ. Ο Ναδάλ μπήκε επιθετικά, το ανέβασμα του Στέφανου στο φιλέ δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Ναδάλ προηγήθηκε 0-4-. Δυο winner από τους οποίους ο δεύτερος ήταν άσος ξανάβαλαν τον Τσιτσιπά στη διεκδίκηση του γκέιμ (30-40). Όμως ένα αβίαστο λάθος του Στέφανου έδωσε στον Ράφα ένα ακόμη μπρέικ (1-0).

Με σπιναριστά χτυπήματα στο μπάκχαντ του Στέφανου, ο Ναδάλ συνέχισε τον βομβαρδισμό και έφτασε στο 2-0 δίχως να χάσει πόντο. Ο Στέφανος δεν μπορούσε να βρει απαντήσεις στα βαθιά χτυπήματα, ούτε το ανέβασμα στο φιλέ του έδωσε κάτι. Η πίεση ήταν μεγάλη. Συνέχισε να κάνει λάθη. Έδωσε την ευκαιρία στον Ισπανό να σημειώσει κι άλλο μπρέικ (3-0).

Η ξεκούραση ανάμεσα στα γκέιμ του καθάρισε το μυαλό. Ο Στέφανος έβγαλε ένα απίθανο χτύπημα στο ξεκίνημα του γκέιμ. Με διπλό λάθος του Ναδάλ στο σερβίς ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε 0-30. Με δυο γερά σέρβις όμως ο Ισπανός έφερε το γκέιμ στην ισοροπία 30-30. Μετά από ένα μεγάλο ράλι ο Ισπανός έστειλε τη μπάλα στο φιλέ και ο Στέφανος έφτασε σε μπρέικ πόιντ, που ωστόσο, πέρασε ανεκμετάλλευτο. Έχασε άλλο ένα... Κι άλλο ένα... Ο Ναδάλ δεν έδωσε άλλη ευκαιρία. Έκάνε το 4-0.

Ο Στέφανος ανέβασε το ποσοστό στο πρώτο σερβίς και κατέκτησε το πρώτο του γκέιμ στο δεύτερο σετ μειώνοντας σε 4-1. Πήρε θάρρος και πίεσε το σερβίς του Ναδάλ. Όμως παρά το γεγονός ότι έβγαλε απίθανες άμυνες δεν κατάφερε να αποσoβήσει το 5-1. Απογοητευμένος έκανε μέχρι και νταμπλ φοτ στο επόμενο γκέιμ το οποίο, παρά τους δυο διαδοχικούς άσους, έμελλε να είναι και το τελευταίο του ματς.