Τσιτσιπάς: Ο 20χρονος Έλληνας που τρελαίνει τον πλανήτη!

Οι αθλητικές «ρίζες», οι σχέσεις του με ποδόσφαιρο-μπάσκετ και η «έκρηξη» του Στέφανου Τσιτσιπά σε Βαρκελώνη και Τορόντο.

Τσιτσιπάς: Ο 20χρονος Έλληνας που τρελαίνει τον πλανήτη!

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα καμάρωνε για το πλούσιο ταλέντο του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος έκανε τη μία νίκη μετά την άλλη σε επίπεδο Juniors, αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Μέσα σε λίγους μήνες, ο -20χρονος πλέον- τενίστας... μεγάλωσε, από ταλέντο μετατράπηκε σε ολοκληρωμένο τενίστα παγκόσμιας κλάσης κι έκανε τον πλανήτη να παραμιλάει με τις συνεχόμενες νίκες του επί κορυφαίων ονομάτων του αθλήματος!

Οι βάσεις, βεβαίως, ήταν εκεί εξαρχής. Ο Στέφανος προέρχεται από αμιγώς αθλητική οικογένεια, δεδομένου ότι ο πατέρας του Απόστολος Τσιτσιπάς είναι προπονητής και τον βοηθάει σε κάθε του βήμα, ενώ η μητέρα του Γιούλια Σαλνίκοβα υπήρξε σημαντική τενίστρια και μέλος της εθνικής ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αθλητές ήταν επίσης η θεία του (τενίστρια) αλλά και ο παππούς του (ποδοσφαιριστής και μάνατζερ).

Γεννημένος στις 12 Αυγούστου του 1998, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο μεγαλύτερος ανάμεσα σε τέσσερα αδέλφια (δύο αγόρια κι ένα κορίτσι) και ίσως ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν ότι ανήμερα των 20ών γενεθλίων του θα έπαιζε τον δεύτερο τελικό του σε διεθνές τουρνουά -μέσα σε λίγους μήνες- και μάλιστα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τον Ραφαέλ Ναδάλ!

Ή μήπως το φανταζόταν; «Να είσαι θετικός, να δουλεύεις σκληρά, να το κάνεις να συμβεί», έγραψε διαδικτυακά ο ίδιος προ λίγων ημερών μετά τη νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς. Λόγια που έχει χρησιμοποιήσει και παλαιότερα, θέλοντας να δείξει τη νοοτροπία του σε σχέση με το τένις, το άθλημα που τον κέρδισε πολύ νωρίς στη ζωή του, καθώς το πρωτοδοκίμασε στα 3 με 4 του χρόνια (στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου διδάσκουν οι γονείς του).

Η αγάπη του για τον αθλητισμό γενικότερα, πάντως, είναι εμφανής, δεδομένου ότι ο Στέφανος στον ελεύθερό του χρόνο εξακολουθεί να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Το τένις, όμως, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα και ο βασικός του στόχος, μεγαλύτερος ακόμα και από το να βρεθεί κάποια στιγμή στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης: Να εμπνεύσει παιδιά στην Ελλάδα να ασχοληθούν με το άθλημα!

Η εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά τους τελευταίους μήνες ήταν εκπληκτική και η άνοδός του... μετεωρική. Περνώντας από τα Juniors στους «μεγάλους», ο Έλληνας άσος ξεκίνησε αργά αλλά σταθερά να προσθέτει... θύματα από τα υψηλά στρώματα της παγκόσμιας κατάταξης της ATP στη... συλλογή του. Ήδη διεθνή σάιτ αναφέρονται στον Στέφανο ως «giant killer» ή «giant slayer» («δολοφόνος των γιγάντων» αμφότερα), κάτι που αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα.

Για του λόγου το αληθές, ας αναφέρουμε τα πρόσφατα κατορθώματά του με τη σειρά που συνέβησαν, για να καταλάβουμε και το μέγεθος της επιτυχίας του σπουδαίου νεαρού:

  • Στις 20 Οκτωβρίου του 2017 κέρδισε 2-6, 7-6, 7-6 τον Νταβίντ Γκοφέν στο European Open στην Αμβέρσα.
  • Στις 3 Ιανουαρίου του 2018 επικράτησε 6-3, 6-4 του Ρισάρ Γκασκέ στο Qatar Open.
  • Στις 16 Απριλίου λύγισε με 6-3, 6-4 τον επίσης ταλαντούχο Ντένις Σαποβάλοφ στο Μόντε Κάρλο.
  • Τον ίδιο μήνα έρχεται η πρώτη «έκρηξη» στο Barcelona Open: Κερδίζει διαδοχικά τους Σβάρτσμαν, Τίεμ, Ράμος-Βίνολας και Καρένιο-Μπούστα (όλοι σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη), πριν ηττηθεί από τον Ραφαέλ Ναδάλ στον τελικό (2-6, 1-6).
  • Στις 3 Μαΐου επικρατεί 6-7, 6-3, 6-3 του Κέβιν Άντερσον στο Estoril Open.
  • Στις 3 Αυγούστου νίκησε -ξανά- με 6-3, 6-4 τον Νταβίντ Γκοφέν στο Washington Open.

Και εσχάτως στο Rogers Cup του Τορόντο πήρε... σβάρνα τους Τίεμ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ, Άντερσον και ακολούθως έκανε τον Ναδάλ να... ιδρώνει και να αναρωτιέται, πριν ηττηθεί οριακά στον μεγάλο τελικό! Το σίγουρο είναι ένα για το 20χρονο Ελληνόπουλο: Το μέλλον του ανήκει!