Μπέντζουρ: «Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν μπορεί να σκοράρει»

Ο προπονητής της Ουίπεστ, Μάρτον Μπέντζουρ, μίλησε στο «ΦΩΣ» για τον ημιτελικό του Final Four της EuroLeague στον Πειραιά στις 2 Απριλίου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Τον κόσμο, τον Χάρη Παυλίδη και τα φαβορί.  

Μπέντζουρ: «Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν μπορεί να σκοράρει»

Η Ουίπεστ, όπως και πέρσι στη Βουδαπέστη, αυτήν τη φορά στον Πειραιά, θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό στον δρόμο προς την κατάκτηση της EuroLeague.

Οι «ερυθρόλευκες» πέρσι σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό μέσα στη Βουδαπέστη με γκολ της Ελευθερίας Πλευρίτου πήραν την πρόκριση στον τελικό (9-8) και την επόμενη μέρα κατέκτησαν και το τρόπαιο, κερδίζοντας μια ακόμη ουγγρική ομάδα, την Ντουναϊσβάρος.

Η τελευταία αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό φέτος στα προημιτελικά και τώρα ακολουθεί η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Ουίπεστ του Μάρτον Μπέντζουρ.

Ο Ούγγρος προπονητής στέκεται φυσικά στην παρουσία των οπαδών του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ του Πειραιά (2-3 Απριλίου), αλλά όπως λέει το ευχάριστο για εκείνον και την ομάδα του είναι πως ο κόσμος δεν μπορεί να σκοράρει.

Θεωρεί πως ο Αλεξάνταρ Τσίριτς δεν μπορεί να αλλάξει πολλά στο παιχνίδι του πρωταθλητή Ευρώπης όχι μόνο γιατί ανέλαβε τον Ολυμπιακό μέσα στη σεζόν αλλά γιατί παρέλαβε μια ομάδα από έναν από τους καλύτερους τεχνικούς στον κόσμο, τον Χάρη Παυλίδη. Τι λέει ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από την EuroLeague και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και την επιστροφή της ομάδας του στην κορυφή του ουγγρικού πρωταθλήματος.

Συγχαρητήρια για την παρουσία σας στο φάιναλ φορ της EuroLeague για άλλη μια χρονιά. Πώς προετοιμάζεστε; Πώς περιμένεις αυτό το γεγονός στον Πειραιά;

«Σε αυτό το χρονικό σημείο η αλήθεια είναι πως επικεντρωνόμαστε μόνο στο ουγγρικό πρωτάθλημα. Μετά τον αγώνα μας στις 19 του μήνα για το ουγγρικό πρωτάθλημα θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας για τον ημιτελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Μέχρι να παίξουμε βέβαια με τον Ολυμπιακό το επιτελείο μας θα συλλέγει πληροφορίες για τον αντίπαλό μας, αλλά η ψυχή της ομάδας και το μυαλό όλων μας είναι στο ματς της επόμενης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της χώρας μας».

Αντίπαλος στον ημιτελικό είναι ο Ολυμπιακός. Ο πρωταθλητής Ευρώπης. Καλύτερα για εσάς που θα παίξετε στον ημιτελικό ή θέλατε να βρείτε τον Ολυμπιακό ενδεχομένως σε έναν τελικό;

«Κατά τη γνώμη μου δεν έχει διαφορά, είτε παίξεις στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό είτε στον τελικό. Όλες οι ομάδες που έφτασαν σε αυτό το σημείο, στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο της γυναικείας υδατοσφαίρισης. Ειδικά ο Ολυμπιακός που είναι πρωταθλητής Ευρώπης και θα παίξει και στην έδρα του».

Παίξατε και πέρσι στον ημιτελικό στη Βουδαπέστη στο φάιναλ φορ της EuroLeague. Φέτος στον Πειραιά, ενώ κι άλλες σεζόν στο παρελθόν έχετε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν και τον ημιτελικό στη Βουδαπέστη;

«Φυσικά είναι πάντα ένα πλεονέκτημα για την ομάδα που παίζει εντός έδρας στο φάιναλ φορ, αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Όπου κι αν διεξαχθεί ο αγώνας. Όλοι γνωρίζουμε πως σε αυτό το επίπεδο και σε ένα φάιναλ φορ όλα μπορεί να συμβούν. Ειδικά κατά τη διάρκεια ενός ημιτελικού. Εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση και δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο».

Πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, θα παίξετε με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Μπροστά στο κοινό του. Σας επηρεάζει αυτό; Το σκέφτεστε;

«Ο Ολυμπιακός όλοι ξέρουμε πως έχει ένα καταπληκτικό κοινό. Σίγουρα ο κόσμος του Ολυμπιακού και η παρουσία του στην εξέδρα θα κάνει τον ημιτελικό πολύ ευχάριστο τόσο για τα κορίτσια του Ολυμπιακού όσο και για εμάς. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι πιστοί. Το ξέρουμε και είμαστε σίγουροι πως θα τραγουδούν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Για καλή μας τύχη θα είναι αδύνατο για αυτούς να σκοράρουν…».

Υπάρχουν φαβορί σε ένα φάιναλ φορ; Όλοι μιλούν για Ολυμπιακό και Σαμπαντέλ. Τι πιστεύετε;

«Στα χαρτιά μπορείς να μιλήσεις για τα φαβορί, αλλά όλα κρίνονται μέσα στο νερό. Έχουμε αυτήν τη στιγμή μια ευκαιρία να παίξουμε για το τρόπαιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το να σε αποκαλούν φαβορί είναι πάντα δύσκολο. Εάν δεν συγκεντρωθείς στο μέγιστο και αφήσεις την πίεση να σε επηρεάσει, μπορεί αυτό να είναι αρνητικό και να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε ένα φάιναλ φορ. Μπορεί όλο αυτό να γυρίσει μπούμερανγκ και το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό».

Η αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό, μέσα στη σεζόν, διαφοροποίησε κάτι στην ελληνική ομάδα με αυτά που έχετε δει στα τελευταία παιχνίδια της;

«Σίγουρα κάποια πράγματα δεν είναι ίδια με τον νέο προπονητή, αλλά δεν νομίζω ότι ο καινούργιος τεχνικός θα ήθελε να αλλάξει στη μέση της σεζόν τον τρόπο που παίζει η ομάδα του Ολυμπιακού. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν προπονητή που ανέλαβε την ομάδα του Ολυμπιακού, από έναν από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, τον Χάρη Παυλίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια τα πήγε εξαιρετικά με τον Ολυμπιακό».

Στην Ουγγαρία στο πρωτάθλημα είστε και πάλι στην κορυφή. Αυτό σας δίνει ψυχολογία για την Ευρωλίγκα και το φάιναλ φορ;

«Ναι, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ξέρουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι. Ακόμα κι αν χαλάσουν ή αλλάξουν κάποιες καταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η πίστη στον εαυτό μας δεν μπορεί να κλονιστεί. Βέβαια τα πάντα μπορεί να συμβούν σε ένα πρωτάθλημα. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στο πλάνο μας και να μη χάσουμε ποτέ την πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας».

Το αδύναμο σημείο του Ολυμπιακού; Υπάρχει; Το έχετε εντοπίσει;

«Ο Ολυμπιακός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, αλλά πρέπει να πούμε πως τέλεια ομάδα απλά δεν υπάρχει. Πάντα ένας σύλλογος, ένα κλαμπ, θα πρέπει να βελτιώνεται. Υπάρχουν πάντα τομείς όπου χρειάζεται βελτίωση. Για τον δικό μας αγώνα, τον ημιτελικό, η ατομική απόδοση των κοριτσιών, μαζί με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των τερματοφυλάκων, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Δεν θα ήθελα βέβαια να μιλήσω αυτήν τη στιγμή για τα σημεία όπου θα εστιάσουμε απέναντι στον εκπληκτικό Ολυμπιακό».

Αν θέλετε ένα σχόλιο για την όλη κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση να μείνουν εκτός Ευρώπης οι ρωσικές ομάδες.

«Λυπούμαστε πραγματικά για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να ξέρετε πως συμπονούμε τους Ρώσους αθλητές. Δεν συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων, επομένως αυτές οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από εμάς. Δεν συμφωνώ ότι ήμασταν τυχεροί που αποβλήθηκαν οι ομάδες της Ρωσίας από το φάιναλ φορ. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για να είμαστε εδώ και αυτό δείχνει την πρόοδό μας. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ειρήνη το συντομότερο δυνατό και όλοι να μπορούν να επικεντρωθούν στη ζωή και να μη χρειαστεί να περάσουν ξανά από τη φρίκη ενός πολέμου».

Ξέρουν το «Πέτρος Καπαγέρωφ», αλλά…

Στο φάιναλ φορ του 2015, όπου ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει την EuroLeague στον Πειραιά, η Ουίπεστ είχε λάβει μέρος. Η ουγγρική ομάδα ήταν στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», αλλά δεν είχε παίξει κόντρα στην ομάδα του Χάρη Παυλίδη τότε. Είχε ηττηθεί στον ημιτελικό από τη Σαμπαντέλ (11-6) που επίσης θα τη δούμε στο φάιναλ φορ του Πειραιά. Απλά η Ουίπεστ δεν έχει αναμετρηθεί ποτέ στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Το 2016 στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης Ολυμπιακός και Ουίπεστ αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό της διοργάνωσης και οι Μαγυάρες πήραν την πρόκριση στον τελικό με ένα 5-1 στην τελευταία περίοδο. Ένα… μαγικό οκτάλεπτο όπου κανένας δεν θέλει να θυμάται στον Πειραιά, αφού είχε χαθεί η πρόκριση στον τελικό με ένα απίθανο μπλακ άουτ, τη στιγμή που η ομάδα του Χάρη Παυλίδη είχε προηγηθεί 7-3 και 10-7. Πέρσι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Ολυμπιακός επικράτησε (ημιτελικός ξανά) της Ουίπεστ μέσα στη Βουδαπέστη και φέτος για δεύτερη σερί σεζόν οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στον ημιτελικό της EuroLeage, αυτήν τη φορά βέβαια στο «κάστρο» του πρωταθλητή Ευρώπης.

Η Ουίπεστ πέρασε στο φάιναλ φορ της EuroLeague από το… παράθυρο. Στα προημιτελικά γνώρισε δύο ήττες από την Κίνεφ Κίρισι (8-7 και 11-7), αλλά στη συνέχεια η ΛΕΝ πήρε την απόφαση να αποβάλει τις ρωσικές ομάδες από τη διοργάνωση. Έμεινε εκτός και η Ουραλότσκα και έτσι στο φάιναλ φορ μαζί με Ολυμπιακό, Σαμπαντέλ βρέθηκαν και οι Ουίπεστ, Πάντοβα.

Έξι σερί πρωταθλήματα

Η Ουίπεστ μετρά έξι σερί πρωταθλήματα στην Ουγγαρία, με διαδοχικές παρουσίες σε φάιναλ φορ. Εκτός από τα έξι σερί πρωταθλήματα στην Ουγγαρία, έχει και πέντε Κύπελλα. Η Ντουναϊσβάρος ήταν μέχρι και πέρσι ο μεγάλος αντίπαλος, αλλά φέτος είναι πολύ δυνατή και η Φερεντσβάρος που δίνει βαρύτητα και στις γυναίκες πλέον και όχι μόνο στους άνδρες. Γι’ αυτό και φέτος έχουμε μεγάλη μάχη στην Ουγγαρία για τον τίτλο.

Το 2017 κατέκτησε το ΛΕΝ Τρόφι (7-6 στον τελικό του φάιναλ φορ την Πάντοβα), ενώ δύο χρόνια μετά έφτασε πάλι στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά ηττήθηκε από την Οριζόντε Κατάνια με 10-9.

Στην περσινή ομάδα ήταν δύο κορίτσια που πλέον λάμπουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο λόγος για τη φουνταριστή του Εθνικού, Ρεμπέκα Πάρκες, και την τερματοφύλακα της Γλυφάδας, Εντίνα Γκανγκλ. Ήταν και οι δύο στον περσινό ημιτελικό της Βουδαπέστης όπου κέρδισε ο Ολυμπιακός.