Ελευθερία Πλευρίτου: «Αποφασισμένες και πανέτοιμες αγωνιστικά και ψυχολογικά»

Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών αντιμετωπίζει αύριο (19/1, 17.00) το Καζακστάν στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού τουρνουά στην Τεργέστη. Τι δήλωσε η Ελευθερία Πλευρίτου.

Ελευθερία Πλευρίτου: «Αποφασισμένες και πανέτοιμες αγωνιστικά και ψυχολογικά»

Η Ελευθερία Πλευρίτου στη συνέντευξή της, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ μιλάει για την ετοιμότητα των κοριτσιών και δίνει το στίγμα.

Η διεθνής περιφερειακός τονίζει ότι η ομάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αποφασισμένη για την επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Διευκρινίζει ότι το άγχος που υπάρχει θα λειτουργήσει ευεργετικά και δημιουργικά, ενώ παραδέχεται πως οι κοπέλες έχουν ως μπούσουλα στη δύσκολη αυτή αποστολή το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε η ιστορική Εθνική ομάδα των Γυναικών του 2004 στην Αθήνα, κάτι που λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός.

Προολυμπιακό πόλο γυναικών: Σε ΕΡΤ 3 και ERT Sports τα ματς της Εθνικής

-Πόσο έτοιμη είναι η ομάδα για τους κρίσιμους αγώνες του Προολυμπιακού και τι κλίμα υπάρχει;

«Η Εθνική ομάδα είναι πανέτοιμη τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά για τους επερχόμενους αγώνες. Γνωρίζουμε ότι τα Προολυμπιακά τουρνουά είναι πολύ ψυχοφθόρα και έχουμε συνειδητοποιήσει τη δυσκολία της αποστολής. Σε έναν αγώνα, τον καθοριστικό ημιτελικό (όπου θεωρώ πως θα φτάσουμε), θα κριθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή στην κορυφαία διοργάνωση που μπορεί να πάρει μέρος ένας αθλητής. Όμως το κλίμα στη ομάδα είναι ευχάριστο με αρκετή δόση ανυπομονησίας».

-Με δεδομένο ότι έχετε συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του στόχου, τι βαθμό δυσκολίας βάζεις στην αποστολή σας;

«Ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλός, αλλά γνωρίζουμε καλά που πάμε, ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας και τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που κάνει δυσκολότερη την υπόθεση, όμως, είναι πως μια πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να κριθεί από μικρές λεπτομέρειες σε έναν αγώνα».

Τεό Λοράντος: «Τα κορίτσια θα παρουσιαστούν πιο αποφασισμένα από ποτέ»

-Ποιοι θεωρείς ότι είναι οι κυριότεροι συνδιεκδικητές και ποιοι οι αγώνες – κλειδιά στο κυνήγι των δύο εισιτηρίων πρόκρισης;

«Οι κυριότεροι αντίπαλοι που, μαζί με εμάς, διεκδικούν την πρόκριση ως φαβορί και με περισσότερες πιθανότητες είναι η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία (με την τελευταία να είναι στον όμιλο μας). Για μένα δεν υπάρχουν αγώνες – κλειδί. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε κάθε παιχνίδι και ξέρουμε ότι το πιο πιθανό είναι πως θα παίξουμε με Ολλανδία ή Ιταλία στον καθοριστικό ημιτελικό του τουρνουά, ώστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση».

-Το γεγονός ότι έλειψαν οι αγώνες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, θα παίξει ρόλο εν όψει του τουρνουά;

«Αν εξαιρέσουμε την κοινή προετοιμασία και τα φιλικά με την Ισπανία στη Μάλαγα, δεν έχουμε δώσει επίσημο παιχνίδι εδώ και 10 μήνες. Το γεγονός αυτό σίγουρα δυσκολεύει την κατάσταση, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες Εθνικές ομάδες που μετέχουν σε αυτό το τουρνουά. Οπότε όλες οι βρίσκονται σσε ανάλογη κατάσταση και ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, άρα δεν είναι δικαιολογία».

Πόλο: Οι «εκλεκτές» του Τεό Λοράντου για το Προολυμπιακό στην Τεργέστη

-Υπάρχει άγχος και πόσο αρνητικά ή ευεργετικά λειτουργεί αυτό;

«Φυσικά και υπάρχει άγχος, γιατί ο στόχος είναι τεράστιος. Όταν ξεκινήσουν οι αγώνες, όμως, κάτι που περιμένουμε πώς και πώς, θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το άγχος υπέρ μας και νομίζω θα λειτουργήσει θετικά και δημιουργικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε και πάθος, αλλά είμαστε και αποφασισμένες για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

-Ποιο είναι το σημαντικότερο απ´ όλα τα στοιχεία στο οποίο σας έχει επιστήσει την προσοχή ο προπονητής;

«Από πέρυσι τον Φεβρουάριο (2020), που είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για το Προολυμπιακό τουρνουά (το οποίο είχε αναβληθεί τότε λόγω covid), είχαμε πολύ χρόνο να δουλέψουμε αρκετά σε όλους τους τομείς, εντός, αλλά και εκτός νερού. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένα στοιχείο που είναι πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Ένα από τα στοιχεία που είναι σημαντικά, όμως, είναι να παίξουμε τόσο δυνατή άμυνα ώστε να μην φτάσει η μπάλα στο τέρμα μας».

-Σκέπτεστε καθόλου τη μεγάλη επιτυχία της ιστορικής ομάδας του ασημένιου μεταλλίου το 2004, ώστε να την έχετε ως μπούσουλα;

«Φυσικά και την σκεφτόμαστε. Συνέχεια την έχουμε στο μυαλό μας ως πυξίδα, ως οδηγό, παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά. Άλλωστε η Εθνική ομάδα της γυναικείας υδατοσφαίρισης είναι η μόνη από τα ομαδικά αθλήματα που έχει φέρει Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα. Γι αυτό και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για εμάς».