Καλό για τον Ολυμπιακό ότι «κυνηγάει» τον ΠΑΟΚ

Οι Θεσσαλονικείς έχουν το +6 και την έδρα. Τι δεν έχουν; Τον τρόπο, την εμπειρία και τη «διαβολεμένη» φόρμα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Καλό για τον Ολυμπιακό ότι «κυνηγάει» τον ΠΑΟΚ

Το επερχόμενο παιχνίδι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό είναι ουσιαστικά ματς-μισός τίτλος. Αν κερδίσουν οι γηπεδούχοι, εκτοξεύουν τη διαφορά στο +9. Αν το ματς μείνει στο «Χ» διατηρούν το υπάρχον +6, αν όμως χάσουν, κινδυνεύουν να χάσουν και τη… γη κάτω από τα πόδια τους.

Διότι θα διατηρήσουν μεν ένα ισχνό βαθμολογικό πλεονέκτημα, όμως θα βρεθούν για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό σε κατάσταση… εκτάκτου ανάγκης. Για πρώτη φορά ύστερα από τρεις δεκαετίες και κάτι… ψιλά, θα βρεθούν σε μια θέση όπου ο Ολυμπιακός (δεν) έχει… βαρεθεί να βρίσκεται: Κληθέντες να αποδείξουν ότι έχουν το σθένος να διαχειριστούν την κρίση, αλλά και τον τρόπο να παραμείνουν πρώτοι μέχρι τέλους.

Σε αυτή τη μάχη, η οποία όπως έγραψε ήδη το fosonline.gr δεν είναι και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει μεν έχοντας το βαθμολογικό αβαντάζ και την έδρα, όμως το «πάνω χέρι» το έχει ο Ολυμπιακός. Για πολλούς και διάφορους λόγους…

Ο Ολυμπιακός ξέρει πώς γίνεται

Ναι, το επερχόμενο παιχνίδι της Τούμπας είναι «μισός τίτλος». Πόσες φορές, όμως, έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση ο ΠΑΟΚ κατά το παρελθόν;

Η τελευταία φορά ήταν το 1985. Έκτοτε ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει τα 20 από τα 33 διαθέσιμα πρωταθλήματα Ελλάδας. Ο δε ΠΑΟΚ, έχει πάρει μηδέν.

Με άλλα λόγια, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρεθεί πάμπολλες φορές σε ανάλογη θέση. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση σχεδόν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

Η ομάδα του Πειραιά, λοιπόν, έχει ξαναδεί άπειρες φορές το ίδιο έργο και «more often than not» που λένε και οι Αμερικανοί βρίσκει τον τρόπο να βγει νικήτρια. Το έχει ξανακάνει, ξέρει πώς γίνεται και θα το ξανακάνει πολλές φορές ακόμη.

Ο Ολυμπιακός ξέρει να «ανοίγει» κλειστές άμυνες

Παρότι άργησε -εύλογα- να βρει ρυθμό και χημεία, ο Ολυμπιακός πλέον διανύει περίοδο «διαβολεμένης» φόρμας, κάτι που αποτυπώνεται περίτρανα στο γήπεδο τις τελευταίες αγωνιστικές. Με τον Πέδρο Μαρτίνς «τιμονιέρη», η ομάδα του Πειραιά μοιράζει αφειδώς… τεσσάρες, εξακολουθεί να διαθέτει πολυφωνία στο σκοράρισμα και πλέον έχει μάθει να «ανοίγει» κλειστές άμυνες.

Ακόμα κι όταν δυσκολεύεται, καθώς άπαντες τον παίζουν κλειστά (μη γελιέστε, το ίδιο θα κάνει και ο ΠΑΟΚ), ο Ολυμπιακός βρίσκει τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στο πλεχτό. Όπως έκανε στο πρόσφατο ματς με τον Πανιώνιο, όπου αν και έβρισκε σε… τοίχο για 68 λεπτά, σκόραρε τέσσερις φορές σε ένα 18λεπτο.

Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη… υπότροπος

Όπως προείπαμε, ο ΠΑΟΚ έχει έρθει μεν σε θέση ισχύος, όμως δεν έχει την εμπειρία του πρωταθλητή και -το κυριότερο- δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι διαθέτει τον τρόπο για να φτάσει στη «γη της Επαγγελίας». Αντιθέτως, τα έχει… θαλασσώσει ήδη πάνω από μία φορά, όντας ουσιαστικά… υπότροπος στην αποτυχία.

Ποιος, άλλωστε, έχει ξεχάσει τα… πέντε δάχτυλα του Κλάους Αθανασιάδη τον Νοέμβρη 2014, όταν ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν στο +5 από τον Ολυμπιακό; Σίγουρα ελάχιστοι και σίγουρα θα θυμούνται και την κατάληξη εκείνης της σεζόν στη Super League.

Αυτή τη φορά, βέβαια, ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο προβάδισμα και διαθέτει σαφώς καλύτερη ομάδα. Δεκτό.

Το ίδιο, όμως, ίσχυε και πέρσι. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν για πολύ καιρό το προβάδισμα απέναντι στους έτερους «μνηστήρες» του τίτλου, όμως κατάφεραν (γιατί, μεταξύ μας, περί κατορθώματος πρόκειται) μέσα σε δύο παιχνίδια να κλωτσήσουν την… καρδάρα με το γάλα και να επεκτείνουν τα χρόνια της… ανομβρίας στα 33.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει τίποτα να χάσει

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, τη δεδομένη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι αυτός που έχει και το ψυχολογικό προβάδισμα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ναι, οι Πειραιώτες είναι «καταδικασμένοι» να πρωταγωνιστούν, να διεκδικούν και να παίρνουν τίτλους, όμως στην παρούσα φάση βρίσκονται στο -6 από την κορυφή, παίζουν στην έδρα του πρωτοπόρου και είναι ξεκάθαρα το αουτσάιντερ.

Κι ακόμα κι αν κερδίσουν τον «δικέφαλο του Βορρά», η υπόθεση-τίτλος θα εξακολουθεί να μη βρίσκεται στα χέρια τους. Γιατί ακόμα κι αν νικήσουν σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους, θα πρέπει να περιμένουν και τουλάχιστον μία «γκέλα» του ΠΑΟΚ για να στεφθούν αυτοί πρωταθλητές. Γι’ αυτό και πηγαίνουν στην Τούμπα χωρίς άγχος και με τη μεγάλη ευκαιρία να… αγχώσουν αυτοί τον αντίπαλό τους.

Ο Ολυμπιακός έχει «κερδίσει» ήδη τους οπαδούς του

Στην εν λόγω εξίσωση πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας-κόσμος.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα blogs -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς για μας το συγκεκριμένο στοιχείο είναι το πλέον σημαντικό στη φετινή σεζόν- οι φίλοι του Ολυμπιακού επιδεικνύουν θαυμαστή ωριμότητα φέτος, εκτιμούν την προσπάθεια που γίνεται και την έχουν ανταμείψει με τραγούδι και χειροκρότημα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στον αντίποδα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους όσο το πρόσφατο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν στο 1-1 και ορισμένοι μάλιστα δεν δίστασαν μέχρι και να γιουχάρουν. Κατά συνέπεια, το άγχος του φαβορί δεν υπάρχει μόνο στις τάξεις της ομάδας αλλά και σε αυτές των «ασπρόμαυρων» φιλάθλων.

Συμπερασματικά: Ναι, το ιδανικό για τον Ολυμπιακό θα ήταν να βρίσκεται αυτός στην πρώτη θέση και να τον «κυνηγούν» οι άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι θετικό το γεγονός ότι «κυνηγάει» τον ΠΑΟΚ και όχι κάποια άλλη ομάδα…