Η προπαγάνδα, ο... δικαστής Ολυμπιακός και οι «τυφλοί» οπαδοί της εξυγίανσης

Ο Νίκος Καλαμπάκας γράφει για το ματς της χρονιάς στην Τούμπα, τα περί προπαγάνδας από τον Γ. Σαββίδη και εξηγεί γιατί δεν είναι ντέρμπι ένα ματς ανάμεσα σε μια ομάδα με σαράντα τέσσερα πρωταθλήματα και μια που έχει μόλις δυο.

Η προπαγάνδα, ο... δικαστής Ολυμπιακός και οι «τυφλοί» οπαδοί της εξυγίανσης

Μου έκανε τεράστια εντύπωση η φωτογραφία που ανάρτησε στο Instagram o υιός Σαββίδης από το μπουθ το ΟΑΚΑ, εκεί που βρισκόταν κλεισμένος όσο γίνονταν επεισόδια με τους άνδρες ασφαλείας του και τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Για όσους δεν έχουν δει την φωτογραφία, ο Γιώργος Σαββίδης κάθεται σταυροπόδι στα μπουθ, και στη λεζάντα γράφει «όταν κάνουν ντου στον Σαββίδη... Προπαγάνδα». Ας μιλήσουμε λοιπόν για προπαγάνδα...

Στον περσινό αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ο οποίος έκρινε τελικά και τον τίτλο του πρωταθλητή, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα: Το «τίναξαν στον αέρα» πριν καν ξεκινήσει... Μια κορδέλα ταμειακής μηχανής βρήκε στο πρόσωπο τον πρώην τεχνικό των «ερυθρόλευκων», Όσκαρ Γκαρσία και ο Ολυμπιακός αποσύρθηκε στα αποδυτήρια προκειμένου να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής. Ο ΠΑΟΚ δεν το ξεπέρασε ποτέ αυτό και έστησε δίκες για τους «θεατρινισμούς» όπως χαρακτηριστικά λεγόταν του Ισπανού κόουτς. Επί εβδομάδες ο μηχανισμός της προπαγάνδας του ΠΑΟΚ πέταγε λάσπη στον Ολυμπιακό προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία της ασφάλειας του γηπέδου της Τούμπας, η οποία σε έναν ακόμα αγώνα αποδείχθηκε ανίκανη να προστατέψει την ομάδα της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους της τους οπαδούς!

Φυσικά, ήταν μέρες... αμνησίας στη συμπρωτεύουσα, αφού κανείς δεν θυμόταν ότι ένα χρόνο πριν, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει το... πανηγύρι με τις διακοπές αγώνων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όταν ένας οπαδός του Παναθηναϊκού είχε σημαδέψει με κουτάκι μπύρας τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς και οι άνθρωποι της ομάδας τον πηγαινοέφερναν στα αποδυτήρια με αναπηρικό καροτσάκι κι ένα φιλέ στα μαλλιά. Τότε, ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κατρακύλα που ακολούθησε για την ομάδα των «πρασίνων». Με λίγα λόγια, όταν κάτι γίνεται σε μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ είναι καταδικαστέο, όταν τα κάνει ο ΠΑΟΚ είναι απλά μια Κυριακή που έχει ευνοηθεί ο αντίπαλος...

Η προπαγάνδα είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε όταν περιγράφουμε μια κατάσταση στην οποία κάποιος περνάει με άμεσο τρόπο ένα μήνυμα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Σκοπός της είναι να διαμορφώσει συνειδήσεις και απόψεις και όχι απλά να μεταφέρει μια είδηση. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, την προπαγάνδα την έχει κάνει επιστήμη. Από την ημέρα που ο σύλλογος πέρασε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της οικογένειας Σαββίδη, έχει στηθεί ένας μηχανισμός που προσπαθεί να ρίξει λάσπη - κυρίως στον Ολυμπιακό που τα τελευταία 20 χρόνια είναι απόλυτος κυρίαρχος στο ποδόσφαιρο- προκειμένου το κοινό να αντιπαθήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα που ξεχωρίζει. Και γράφω ακόμα περισσότερο διότι όταν είσαι ο καλύτερος, είναι φυσικό και να σε ζηλεύουν οι αντίπαλοί σου.

Υπάρχουν sites στο ίντερνετ που από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούνται με την ομάδα του Πειραιά και μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Στήνονται δίκες για τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του και καθημερινά τόνοι «λάσπης» γεμίζουν τις οθόνες των αναγνωστών τους. Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αντιολυμπιακής προπαγάνδας που εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ και κυρίως το ελληνικό ίντερνετ. Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές είχατε ακούσει τη λέξη εξυγίανση όταν ο Ολυμπιακός έπαιρνε πρωταθλήματα - κάποια με διψήφια διαφορά από τον δεύτερο- και δείτε αμφισβητούμενες φάσεις αγώνων του δικέφαλου του βορρά προκειμένου να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούσαν όλοι αυτοί που φώναζαν παλιότερα.

Καλό θα ήταν λοιπόν όποιος χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή, να έχει φροντίσει να... καλύψει τα νώτα του αφού μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, μόνο και μόνο με μια πρόχειρη αναζήτηση στην google...

Ο αγώνας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού είναι το ματς της χρονιάς

Ας αφήσουμε όμως τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν διαμορφώσει για τα καλά τις αντιολυμπιακές συνειδήσεις και ας πάμε στο ζουμί: Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στην Τούμπα για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, προκειμένου να αποδείξει ΚΑΙ ΕΚΕΙ ότι είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ φέτος είναι αήττητος, αφού στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στο «Γ. Καραϊσκάκης» η τύχη είχε χαρίσει απλόχερα το χαμόγελό της στον «δικέφαλο του βορρά» κι αντί να φάει τρία γκολ και να είναι ευχαριστημένος, «δραπέτευσε» με το διπλό χάρη στο αυτογκολ του Βούκοβιτς.

Ήρθε λοιπόν η ώρα οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς να πάρουν το αίμα τους πίσω για την ποδοσφαιρική αδικία που βίωσαν στον αγώνα του Φαλήρου και να κάνουν τον ΠΑΟΚ να νιώσει λίγο άβολα για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, αφού αν η διαφορά πέσει στο -3, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα πόδια των παικτών του Λουτσέσκου θα αρχίσουν να τρέμουν.

Σε ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το οποίο φέτος παίζεται και με τα χέρια χωρίς να σφυρίζονται οι παραβάσεις, ο ευνοούμενος μπορεί να αισθάνεται άνετα, όμως τη στιγμή που θα νιώσει την «καυτή ανάσα» του αντιπάλου στην πλάτη, τότε θα κοπούν τα φτερά και θα φανούν οι αδυναμίες.

Αδυναμίες που μέχρι σήμερα κρύβονται καλά επειδή ο ΠΑΟΚ συνήθως παίρνει αυτό που δε δικαιούται λόγω διαιτητικών λαθών, λες και όλοι οι «τυφλοί» ορίζονται στους αγώνες του δικεφάλου... Αυτά λοιπόν θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, που την ερχόμενη Κυριακή (10/02) παίζουν το πρωτάθλημα στο γήπεδο της Τούμπας και να είναι αμείλικτοι απέναντι στους αντιπάλους τους.

Όχι ντέρμπι, απλά ένας «σκληρός αγώνας»

Συγχωρέστε με όμως δεν μπορώ να διαβάζω και να ακούω ότι τα ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι ντέρμπι. Ναι μεν η ομάδα της Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών αποτελούσε στο παρελθόν έναν σύλλογο που δεν έχανε για μια εικοσαετία (1972-1992) από τους «ερυθρόλευκους» στην έδρα της, όμως για να χαρακτηρίσεις έναν αγώνα ντέρμπι πρέπει να υπάρχει και λόγος. Ντέρμπι είναι τα ματς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, Παναθηναϊκού - ΑΕΚ, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ - Άρη. Όταν στην... αρένα μπαίνουν δύο ομάδες που η μια έχει κατακτήσει 44 πρωταθλήματα και η άλλη 2, τότε απλά μιλάμε για έναν δύσκολο αγώνα για τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό - και όχι μόνο- σύλλογο της χώρας. Η κατάρα της Τούμπας έσπασε για τον Ολυμπιακό το 1992, όταν κέρδισε με 2-1 έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια που έχανε από το... αεροδρόμιο και έκτοτε οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ζήσει πολλές ευχάριστες βραδιές στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Στον αγώνα της Κυριακής λοιπόν, ο Ολυμπιακός καλείται να αποδώσει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, να αποδείξει ότι διαθέτει καλύτερο σύνολο από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και να πάρει τους τρεις βαθμούς που ίσως σημάνουν και την αντεπίθεση του τίτλου.

Κλείνω το μπλογκ μου με ένα τραγούδι σήμερα. Metallica - And Justice for All. Το αφιερώνω σε όσους τα προηγούμενα χρόνια φώναζαν κατά του Ολυμπιακού και φέτος βλέποντας τον ΠΑΟΚ να διδάσκει... βόλεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, κάνουν απλά τα στραβά μάτια... Βλέπετε, η προπαγάνδα έχει κάνει σωστά τη δουλειά της...