Η ποινή για τον ΠΑΟΚ: Μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών - Η νέα βαθμολογία δείχνει οριστικά 2η την ΑΕΚ

Τι αναφέρει ο ΚΑΠ και ποια είναι η ποινή -μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών- που προβλέπεται για τον ΠΑΟΚ λόγω των αθεώρητων δελτίων υγείας στο ματς με την ΑΕΚ - Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία.

Η ποινή για τον ΠΑΟΚ: Μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών - Η νέα βαθμολογία δείχνει οριστικά 2η την ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ είναι πιθανό να χάσει τον αγώνα με την ΑΕΚ και να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Αυτό αναφέρει ο ΚΑΠ και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση, η ΑΕΚ να προχωρήσει σε κατάθεση ένστασης, για τα αθεώρητα δελτία υγείας παικτών της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΟΚ: Παραίτηση Παπασούλη για τα δελτία

Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 για τα δελτία και τις κάρτες υγείας ποδοσφαιριστών αναφέρει:

ΠΑΟΚ: Με ληγμένα δελτία υγείας 12 παίκτες του, κόντρα στην ΑΕΚ!

Έξαλλος Ιβάν Σαββίδης - Ζήτησε ευθύνες για τα αθεώρητα δελτία υγείας

Άρθρο 18 Δελτίο και κάρτα υγείας ποδοσφαιριστών – Δελτίο πιστοποίησης Προπονητή

1. Οι ομάδες όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών κατηγοριών, πανελληνίων των τοπικών πρωταθλημάτων, όπως και πρωταθλημάτων υποδομής, σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή, εφόσον ζητηθεί: α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών. β) τις κάρτες υγείας των (αγωνιζόμενων) ποδοσφαιριστών εν ισχύ. Η κάρτα υγείας ενός ποδοσφαιριστή θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του ποδοσφαιριστή, θα φέρει την απαιτούμενη ιατρική θεώρηση και τη βεβαίωση ότι ο κάτοχος αυτής είναι απόλυτα υγιής και ικανός να αγωνίζεται σε αγώνες της ομάδας του. Η κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή ισχύει για ένα έτος από τη θεώρησή της, η οποία γίνεται από καρδιολόγο, εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 άρθρου 33 του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94Α /2017) και την υπ’ αριθμ. 386611/15976/1417/152/13-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.

Για τη νομότυπη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών σε έναν αγώνα αρκεί η προσκόμιση στο διαιτητή του της κάρτας υγείας αθλητή. Η κάρτα υγείας αθλητή εν ισχύ αποτελεί το μόνο αποδεικτικό μέσο σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων για τυχόν αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστών. Η, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη. γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή ή προπονητών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία στο πάγκο ενός προπονητή της κάθε ομάδας αποτελεί η έκδοση δελτίου πιστοποίησης, όπως προβλέπεται στον οικείο κανονισμό προπονητών. Ο διαιτητής υποχρεωτικά ελέγχει πριν από την έναρξη του αγώνα και κατά την εκ μέρους του συμπλήρωση του Φ.Α, το 39 δελτίο πιστοποίησης των προπονητών. Το δελτίο πιστοποίησης προπονητή εκδίδεται μία φορά το χρόνο εκτός εάν ο προπονητής αλλάξει ομάδα.

2. Ο διαιτητής υποχρεούται να ζητήσει τα δελτία των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του Φ.Α., για να τα ελέγξει μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας με έγγραφο αίτημα ομάδας.

3 α) Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς την ύπαρξη των νομίμως εκδοθέντων δικαιολογητικών των εδαφίων α' και β' της παρ. 1 του παρόντος, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν, παρά την απαγόρευση, ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική, η υπαίτια δε ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις. β) Απαγορεύεται επίσης η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια του προπονητή που δεν παρέδωσε το δελτίο πιστοποίησης. γ) Σε περιπτώσεις παράβασης των ως άνω ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.

Επίσης, το άρθρο 23 του ΚΑΠ για την ποινή:

6. Ποινές α) Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή ή/και για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών Κανονισμών της Ε.Π.Ο., λόγω υπαιτιότητας μιας ομάδας, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις (-3) βαθμοί από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εάν πρόκειται για ΠΑΕ και έως 2.000,00 Ευρώ εάν πρόκειται για σωματείο.

Η μάχη ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για τη 2η θέση

Η μάχη ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για τη δεύτερη θέση είναι και το μοναδικό βαθμολογικό ενδιαφέρον της διαδικασίας των play off της Super League μια αγωνιστική πριν από το φινάλε. Απομένουν την Κυριακή οι αγώνες Ολυμπιακός-ΑΕΚ, Παναθηναϊκός-ΟΦΗ και ΠΑΟΚ-Άρης

Μετά το χθεσινό 0-0 στο ΟΑΚΑ, η βαθμολογία των δύο έχει ως εξής:

ΠΑΟΚ 72
ΑΕΚ 69

Αν όμως η ΑΕΚ καταθέσει ένσταση και ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί τότε αλλάζουν τα δεδομένα και η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΕΚ 72
ΠΑΟΚ 68

Στην περίπτωση αυτή η ΑΕΚ είναι οριστικά δεύτερη, ό, τι και να γίνει στα ματς της τελευταίας αγωνιστικής.