ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων: Το κόσμημα της Χίου (pics)

Το ΦΩΣ παρουσιάζει το καμάρι των Νενήτων Χίου: Την ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια και παρουσίες σε Εθνικές κατηγορίες στο νησί!

ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων: Το κόσμημα της Χίου (pics)

Ο ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων γιόρτασε φέτος τα 60 του χρόνια. Ποιος θα το περίμενε η ομάδα που ιδρύθηκε το 1958 από 10 χωριανούς στα Νένητα, ένα μαστιχοχώρι 1000 περίπου κατοίκων στη Νοτιοανατολική Χίο, θα γινόταν ο κορυφαίος σύλλογος του νησιού;

Πολλές ιδιαίτερες ιστορίες συνδέονται με την ίδρυση του κορυφαίου συλλόγου στη Χίο. Μία από αυτές αφορά τις πρώτες φανέλες που φόρεσαν οι ποδοσφαιριστές , οι οποίες πλέχτηκαν από καλόγριες του μοναστηριού του Ταξιάρχη.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ρόστερ απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ντόπιους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μάλιστα συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση από πατέρα σε γιο.

Για παράδειγμα, ο τωρινός αρχηγός της ομάδας, Αλέξης Σοβατζής, συνεχίζει την ποδοσφαιρική παράδοση της οικογένειάς του, στα χνάρια του αδερφού και του πατέρα του, επίσης ποδοσφαιριστών του Κανάρη.

ΦΩΤΟ 1 – lez. O Αλέξης Σοβατζής ποζάρει με τα τρόπαια της ομάδας

Στη διατήρηση αυτής της παράδοση πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η τριαντακονταετής λειτουργία Ακαδημιών, οι οποίες προπονούν τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος για τον Κανάρη και τους προετοιμάζουν ώστε να γράψουν τη δική τους ιστορία στον σύλλογο.

ΦΩΤΟ 2, 3 – lez. Το μέλλον του Κανάρη σε δύο φωτογραφίες


Είναι πράγματι συγκινητικό το πόσο κοντά στην ομάδα βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού. Οι ντόπιοι στηρίζουν έμπρακτά τον σύλλογο και αποτελούν τον χορηγό τους. Άλλωστε, ακόμα και ο πρόεδρος εκλέγεται από το χώριο. Τωρινός πρόεδρος της ομάδας είναι ο Σταμάτης Ταναΐνης με τον οποίο μάλιστα το σωματείο πορεύτηκε στη Γ' Εθνική. Ένας ακόμα παράγοντας που χρήζει αναφοράς είναι ο Παναγιώτης Βουνουσάκης ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά και οδήγησε τον σύλλογο στη Γ' Εθνική.
ΦΩΤΟ 4 – lez. Η ομάδα που αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική τη σεζόν 2015-16

Είναι γεγονός ότι αυτή η ομάδα ανήκει στο λαό της. Μάλιστα, κάτοικοι του χωριού με πρωτεργάτη τον Μιχάλη Γιαλούση ίδρυσαν ένα σύνδεσμο φιλάθλων για να την στηρίξουν. Ο χώρος που στεγάζεται είναι διακοσμημένος με αναμνηστικές φωτογραφίες, φανέλες και λάβαρα του ιστορικού συλλόγου. Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι του χωριού στηρίζουν απόλυτα το σωματείο.
ΦΩΤΟ 5 – (Κολάζ από σύνδεσμο) Ένας σύνδεσμος φτιαγμένος με πολύ μεράκι και αγάπη

Και ήταν έτσι ακριβώς από την πρώτη μέρα δημιουργίας του: Πριν 60 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού παραχώρησαν δωρεάν στον Δήμο τα χωράφια, ώστε να κατασκευαστεί το γήπεδο, τo Δημοτικό Γήπεδο Νενήτων
Αυτή ήταν και η πρώτη από μια σειρά κινήσεων, η οποία σήμανε μια ανιδιοτελή αγάπη προς τον σύλλογο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα . Οι φίλοι της ομάδας γέμιζαν και γεμίζουν τις εξέδρες στις εντός αλλά και στις εκτός έδρας αναμετρήσεις της ομάδας και δίνουν βροντερό «παρών» στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου.
ΦΩΤΟ 6- lez. Ο κόσμος πάντα στο πλευρό της ομάδας


Ο Κανάρης Νενήτων είναι η πιο επιτυχημένη βάσει τίτλων ομάδα της Χίου. Έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα 9 πρωταθλήματα Χίου και ένα πρωτάθλημα Αιγαίου τη σεζόν 2014-15. Ακόμα, έχει 6 συμμετοχές στη Δ' Εθνική και μία συμμετοχή στη Γ' τη σεζόν 2015-16.
ΦΩΤΟ 7 – lez. Ομαδική φωτογραφία από την κατάκτηση του 9ου πρωταθλήματος Χίου

Στο τιμόνι αυτού του άκρως επιτυχημένου συλλόγου βρίσκεται ο τεχνικός Μανώλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει καταγράψει σπουδαία καριέρα και ως ποδοσφαιριστής. Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακό, Ξάνθη, Ιωνικό, ΑΕΚ, Απόλλωνα Αθηνών, Εθνικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Κοζάνη, Χαϊδάρι.
ΦΩΤΟ 8- lez. Μανώλης Παπαδόπουλος

Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τη σεζόν 2015-2016 και συνεχίζει για τέταρτη χρονιά το επιτυχημένο έργο του.
Βοηθός προπονητή είναι ο Παναγιωτίδης Ιωάννης, χωριανός και άλλοτε ποδοσφαιριστής του συλλόγου.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων είχε και φέτος δικαίωμα συμμετοχής στη Γ' Εθνική, αφού την περσινή σεζόν κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα Χίου. Ωστόσο, όπως τόνισαν ιθύνοντες της ομάδας, τα έξοδα μιας ομάδας από νησί για τη συμμετοχή της στη Γ' Εθνική είναι υπερδιπλάσια, κυρίως εξαιτίας λόγω των εξαιρετικά συχνών μετακινήσεων, οι οποίες απαιτούν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια.
ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ, ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
Η ιστορική ομάδα της Χίου, παρά το μικρό πληθυσμό του χωριού από το οποίο προέρχεται, έχει βγάλει αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ένας από τους είναι και ο Δημοσθένης Κάβουρας. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έβγαλε η ιστορική ομάδα. Ο Νενητούσης άσος μεταγράφηκε από την ομάδα του χωριού του στον Παναθηναϊκό το 1983. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή με θητεία σε Λεβαδειακό, ΟΦΗ, Απόλλων Αθηνών, Δόξα Βύρωνα, ο οποίος έχει και έξι συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος στο ενεργητικό του. Πλέον ακολουθεί προπονητική καριέρα με θητεία στον Πανελευσινιακό και σε πολλά σωματεία της Δ’Εθνικής. Τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής στην Εθνική ομάδα Γυναικών.
ΦΩΤΟ 9 –lez.Ο Δημοσθένης Κάβουρας με την Εθνική ομάδα Γυναικών.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την φανέλα του Κανάρη έχει φορέσει ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής.

ΚΑΝΑΡΗΣ – ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ: ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 5/3/1996 στο Δημοτικό Στάδιο Νενήτων έλαβε χώρα το πιο διαβόητο ματς στην ιστορία της ομάδας, την οποία και σημάδεψε. Ο ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων υποδεχόταν τον Αχαρναϊκό σε αναμέτρηση της Δ’ Εθνικής. Μετά από διαμαρτυρία παίκτη των γηπεδούχων σε φάση του αγώνα, οι φίλαθλοι εισήλθαν στο γήπεδο. Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε θεατές και ποδοσφαιριστές. Τα νέα του ματς ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα , ενώ κατείχαν περίοπτη θέση στον Τύπο της εποχής.

ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του Κανάρη μέχρι σήμερα θα βρει σίγουρα μεγάλες στιγμές στις σελίδες της. Οι τίτλοι, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για την ιστορική ομάδα της Χίου, η οποία έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία. Η σχέση ζωής του Κανάρη με τους τίτλους και τον κόσμο του θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, με τους ίδιους ρυθμούς. Οι μεγάλες ομάδες, άλλωστε, μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε: Από πόλεις εκατομμυρίων ή από μικρά χιλίων κατοίκων...