Ο Λαμπάρντ γράφει ιστορία στην Τσέλσι και ως προπονητής

Μετά την εντυπωσιακή του καριέρα στην Τσέλσι ως ποδοσφαιριστής, ο Άγγλος θρύλος έγινε πλέον ο δεύτερος προπονητής των «μπλε» που οδήγησε τον σύλλογο σε επτά σερί εκτός έδρας νίκες σε όλες τις διοργανώσεις

Ο Λαμπάρντ γράφει ιστορία στην Τσέλσι και ως προπονητής

Την δική του ξεχωριστή ιστορία στην Τσέλσι συνεχίζει να γράφει ο Φρανκ Λαμπάρντ και να γίνεται αποδέκτης εγκωμιαστικών σχολίων για τα… κατορθώματά του. Κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στον σύλλογο του Λονδίνου ο Άγγλος έγινε θρύλος στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και πέραν του ότι κατέκτησε ουκ ολίγους τίτλους με τους «μπλε», παράλληλα κατέγραψε και αρκετά ρεκόρ.

Ρεκόρ όπως η πρώτη του θέση στην λίστα των πρώτων σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (211), η τέταρτη στην αντίστοιχη των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές (648), αλλά και οι πρωτιές του στις περισσότερες συνεχόμενες εμφανίσεις σε παιχνίδια πρωταθλήματος (164, Οκτώβρης 2001 – Δεκέμβρης 2005), στα πιο πολλά γκολ σε ένα ματς της Πρέμιερ Λιγκ (4 κόντρα στην Άστον Βίλα το 2010), αλλά και τα περισσότερα τέρματα σε αναμετρήσεις του Κυπέλλου Αγγλίας (26).

Επειδή όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν, πλέον ο 41χρονος γράφει την δική του μοναδική ιστορία και ως προπονητής στην ομάδα της καρδιάς του.

Με το τρίποντο (1-2) επί της Γουότφορντ το περασμένο Σάββατο (02/11) για την 11η αγωνιστική της Premier League, η Τσέλσι υπό τις οδηγίες του «Φράνκι» έφτασε αισίως τις επτά εκτός έδρας νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, γεγονός που κατέστησε τον Άγγλο μόλις τον δεύτερο στην ιστορία του συλλόγου που έφτασε σε μία τέτοια επιτυχία.

Ο προηγούμενος δεν ήταν καν ο Ζοσέ Μουρίνιο, που στις δύο θητείες του στον σύλλογο οδήγησε μεταξύ άλλων την ομάδα στην κατάκτηση των τριών από τα έξι πρωταθλήματα στην ιστορία της. Ήταν ο Μπόμπι Κάμπελ το διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος του 1989, ο οποίος μάλιστα κάθισε για τρία χρόνια στον πάγκο της Τσέλσι (1988-1991) και αργότερα ανέλαβε καθήκοντα προσωπικού βοηθού του άλλοτε προέδρου των «μπλε» Κεν Μπέιτς, πριν φύγει τελικά από την ζωή τον Νοέμβρη του 2015.

Μαθημένος στα δύσκολα…

Το επίτευγμα του Λαμπάρντ γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το καλοκαίρι ο Άγγλος στο ξεκίνημα της προπονητικής του θητείας στον σύλλογο του Λονδίνου. Από το γεγονός ότι οι «μπλε» είδαν το μεγάλο τους «αστέρι», τον Έντεν Αζάρ, να αποχωρεί από την αγγλική πρωτεύουσα με προορισμό την Μαδρίτη και τις τάξεις της Ρεάλ, μέχρι και την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που επιβλήθηκε στον σύλλογο, με αποτέλεσμα ο Λαμπάρντ να μην μπορεί να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας του.

Ο Άγγλος, βέβαια, το είχε πει την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το τιμόνι των «μπλε»: «Θα πετύχω στην Τσέλσι και χωρίς μεταγραφές. Γνωρίζω καλά την ομάδα, ξέρω τους παίκτες καλά. Έχω το δικό μου τρόπο που θέλω να δουλέψω μαζί τους».

Η βαριά ήττα με 4-0 στην πρεμιέρα της εφετινής Premier League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» τον περασμένο Αύγουστο, όπως επίσης και η εντός έδρας ισοπαλία (1-1) την επόμενη αγωνιστική με την Λέστερ προκάλεσαν ερωτήματα για το αν ήταν τελικά σωστή η επιλογή του 41χρονου για τον πάγκο της Τσέλσι.

Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, ο «Φράνκι» άρχισε να αφήνει την δική του… πινελιά στην ομάδα και εκτός του ότι ανέδειξε τον 22χρονο ταλαντούχο Άγγλο επιθετικό Τάμι Έιμπραχαμ, ο οποίος μετράει ήδη εφέτος 10 γκολ σε 16 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις, παράλληλα οδήγησε την ομάδα και στον δρόμο των επιτυχιών και στο νικηφόρο σερί των επτά εκτός έδρας νικών.

Ενόψει της συνέχειας, ενδιαφέρον θα έχει το αν η Τσέλσι υπό την καθοδήγηση του Λαμπάρντ θα δώσει συνέχεια στην εξαιρετική της πορεία όχι μόνο στο Νησί αλλά και στην Ευρώπη, όπως επίσης κι το αν ο Άγγλος θα δικαιώσει την διοίκηση των «μπλε» για την επιλογή της στο φινάλε της περιόδου, όταν γίνει ο απολογισμός, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διαθέτει μεγάλη προπονητική εμπειρία.