Η… μπάλα παίρνει και τον Τεν Χαγκ
Το θέμα είναι αν ο Τεν Χαγκ μπορεί να το πάρει αλλιώς και να γυρίσει το… χαρτί.
Αν η αλλαγή του Λισάντρο Μαρτίνες στο κέντρο της άμυνας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο Χάρι Μαγκουάιρ, τότε πραγματικά υπάρχει σοβαρό θέμα στους κόκκινους διαβόλους. Κι αν ο Μαγκουάιρ είναι ο παρτενέρ του 35χρονου Τζόνι Έβανς στην ίδια θέση, σίγουρα το πρόβλημα είναι όχι απλά μεγαλύτερο αλλά δίνει και μπόλικη τροφή για σχόλια στον διαδικτυακό κόσμο και μεγάλη δόση ειρωνείας στα βρετανικά ταμπλόιντ.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, με την συμπλήρωση της πρώτης τετράδας - πεντάδας αγώνων στην Premier League και ακριβώς πάνω στη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων, το μεγάλο θέμα στην Αγγλία, από τότε που ο σερ Αλεξ αποσύρθηκε από την προπονητική, είναι πιο πολύ το τι μπορεί να πετύχει η Γιουνάιτεντ και λιγότερο ποιoς είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Είτε με κάποια εντυπωσιακά σερί στο ξεκίνημα, όπως επί Μουρίνιο, είτε με μέτριες ή και άσχημες εκκινήσεις όπως η φετινή, όλο το βάρος της δημοσιότητας πέφτει σχεδόν πάντα πάνω στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ και όχι σε αυτήν που κυριαρχεί πραγματικά μέσα κι έξω από την αγγλική επικράτεια.
Όλα αυτά, αν μη τι άλλο, υποδηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο φέτος, τίποτα δεν έχουν διδαχθεί όσοι διαχειρίζονται τις τύχες της τεράστιας ομάδας και τίποτα δεν φαίνεται να δίνει νότες αισιοδοξίας στους αμέτρητους υποστηρικτές της, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Οι λόγοι πολλοί, όχι απαραίτητα μόνο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο που απλά έτυχε να γίνει... ανέκδοτο λόγω του τρόπου με τον οποίο ήρθε η τρίτη σερί ήττα από την Άρσεναλ στο Λονδίνο και μάλιστα με ανατροπή. Είναι, κυρίως, η λανθασμένη νοοτροπία και ο αλλοπρόσαλλος μεταγραφικός σχεδιασμός, είναι η επιμονή των ιδιοκτητών να μην το κουνάνε από τη θέση τους κόντρα στην λαϊκή απαίτηση, είναι και τα λάθος μηνύματα που εκπέμπει εσχάτως η άκρη του… ηλεκτρικού, από το 2013 και μετά, πάγκου της Γιουνάιτεντ... Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Έρικ Τεν Χαγκ φαίνεται να μπαίνει ολοένα και πιο έντονα στο κάδρο των ευθυνών, καθώς οπαδοί και ΜΜΕ τού χρεώνουν λανθασμένες μεταγραφικές επιλογές, εμμονικές συμπεριφορές και ακατανόητη, πολλές φορές, ανάγνωση του παιχνιδιού της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Κολλήματα με λίγα λόγια. Λίγο έως πολύ, όλα αυτά τα μείον φάνηκαν από πέρυσι αλλά βγήκαν φέτος στην επιφάνεια, με τις ήττες από Άρσεναλ και Τότεναμ με κάτω τα χέρια και δύο «ψυχοβγαλτικές» νίκες με κάκιστη απόδοση. Ένα League Cup και μια τρίτη θέση που οδήγησε στο UEFA Champions League δεν μπορούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα, τις απώλειες του κυπέλλου και του UEFA Europa League, ούτε βέβαια εκείνες, τις εξάρες και τις επτάρες, όλοι θυμόμαστε από ποιους!
Και μέσα σε όλες τις παθογένειες αυτής της ομάδας που αρχίζουν να έρχονται μία μία στο προσκήνιο, υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν τον Ολλανδό τεχνικό για τη φυγή του Ρονάλντο, την αποδέσμευση του Ντε Χέα, τον παραγκωνισμό κάποιων αγαπημένων της εξέδρας και την αδικαιολόγητη ρήξη με κάποιους άλλους αστέρες του συλλόγου, που αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι είναι οι Μακ Τόμινει και Σάντσο, δεν είναι δα και τόσο λανθασμένο το σκεπτικό του Τεν Χαγκ… Όλα αυτά εν μέσω γενικευμένης οργής για τους Γκλέιζερ, που όλο πουλάνε και όλο εκεί είναι, αν και αποδεδειγμένα έχουν χώσει στην αγορά περισσότερο χρήμα απ΄ ότι η Σίτι, αλλά μάλλον στους νυν τρεμπλούχους έχει μετρήσει πιο πολύ η ποιότητα στις επιλογές. Θα ήταν πολύ πρόωρο και εξαιρετικά άστοχο να πει κανείς ότι από τις αρχές Σεπτέμβρη σε έναν αγγλικό μαραθώνιο που ολοκληρώνεται τον Μάη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ήδη εκτός στόχων. Το θέμα είναι αν ο Τεν Χαγκ μπορεί να το πάρει αλλιώς και να γυρίσει το… χαρτί. Αυτός κουβαλάει πλέον την πίεση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ